niedziela, 20 października 2019

Warzywa pieczone po grecku

Pieczone warzywa

- na sposób grecki




Kuchnia grecka, to uczta przygotowywana dla całych rodzin. Grecy nie lubią jadać sami, uwielbiają za to biesiadować. Przygotowując grecki posiłek, najlepiej nastawić sie na czas kiedy masz gości, albo przez kilka dni będziesz go konsumować. Na współczesny smak kuchni greckiej wpływa przede wszystkim szerokie wykorzystane warzyw, oliwy, zbóż, ryb i mięsa. Natomiast za niepowtarzalny smak tejże kuchni odpowiada sok z cytryny oraz zioła. Jak przystało na kuchnię klimatu śródziemnomorskiego postrzeganą jako wzór do naśladowania w aspekcie zdrowia, sztuka kulinarna Grecji opiera się w głównej mierze na warzywach i owocach. Ze względu na niemalże całoroczny dostęp do świeżych naturalii, Grecja to królestwo meze, oliwek kalamata, świeżych sałatek, surówek, zup, nadziewanych papryk, bakłażanów i cukinii, pieczonych i duszonych warzyw. Początek jesieni to sezon, kiedy warzyw jest pod dostatkiem. Jest to czas marynowania i kiszenia. Stragany uginają się od rozmiatości pomidorów, papryki, cebuli, bakłażanów, czy cukinii. To okres kiedy powinniśmy szczególnie często siegać po warzywa. Pieczone warzywa to było to czego potrzebowało moje podbniebienie - pomidory ziemniaki, cebula i cukinia z dodatkiem świeżych ziół i oliwy zaprowadziły mnie do krainy kulinarnej rozkoszy. Danie można swobodnie podać jako samo w sobie, albo dodatek dla osób, które nie potrafią obejść się bez mięsa. Niemniej zapewniam, że potrawa syci w pełni i nie trzeba jej zestawiać z czymkolwiek. Gorąco zachęcam do przygotowania. 



Składniki:
  • 4 obrane ze skórki pomidorów
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 2 cukinie
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczpiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/5 szklanki oliwy



Przygotowanie:
  1. Piekarnik ustaw na temperaturę 220 stopni Celsjusza. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą. 
  2. Pokrój na cienkie plastry pomidora, Ziemniaki i cebulę pokrój w ćwiartki. Przekrój cukinię wzdłuż i pokrój w cząstki o długości mniej więcej 3 centymetrów. 
  3. Wyłóż na dno naczynia połowę pomidorów, przykryj je warstwą ziemniaków, cebuli oraz cukinii. Na to wyłóż pozostale plastry pomidora. 
  4. Oprósz wrzywa mieszanką ziół i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem, a wierzch całośćci skrop oliwą. Zapiekaj bez rzykrycia przez 30 minut. Po tym czasie zamieszaj delikatnie warzywa i piecz przez kolejne 40 minut. 




Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz