piątek, 5 kwietnia 2013

Chilli Calamari Salad

Sałatka z chilli i kalmarów

- krótko i zdrowo

Chińska kuchnia charakteryzuje się tym, że jeżeli chodzi o warzywa jest poddawana możliwie najkrótszej czasowo obróbce. Chińskie odmiany warzyw najczęściej  różnią się od tych, które możemy znaleźć u nas. Na szczęście do tej sałatki wszystkie składniki były swobodnie dostępne w lodówce. Sałatka prawie na surowo, w słodkim sosie chilli i kalmarami smażonymi również na szybko.  Odpowiedź tęsknoty do wiosny i zieleni wokół.





Składniki:

  • 150 - 200 g pierścieni kalmarów
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju arachidowego (użyłam rzepakowego)
  • 1/2 ogórka, podzielonego wzdłuż i pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
  • 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1-2 łyżki sosu chilli dodatkowo
  • 1 łyżeczka soku z cytryny



Przygotowanie:
  1. Każdy pierścień przekrój na 2-3 części.
  2. Połącz kalmary, sos chilli oraz rybny oraz sok z cytryny.
  3. Podgrzej na patelni olej i usmaż kalmary do miękkości - czyli przez około 3 minuty.
  4. Połącz w misce z wcześniej poszatkowanymi warzywami. Dodaj słodkiego sosu chilli i soku z limonki. Delikatnie wymieszaj składniki ze sobą.




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz