piątek, 19 kwietnia 2013

Linzer Torte


Linzer Torte

- Ciasto ze stolicy Górnej Austrii - Linzu




Receptura pochodzi z północnej części Austrii. Jedni twierdzą, że od cukiernika o nazwisku Linzer, drudzy, że od nazwy miasta Linz. Kto ma rację - nie wiadomo. Za to wieść gminna niesie, że tort w Linzu cieszy się tak wielką popularnością, że rozchodzi się jak świeże bułeczki (sprzedaje się 80,000 rocznie). Jego smak doceniają także Węgrzy, Niemcy i Szwajcarzy, gdzie pojawia się na Bożonarodzeniowym stole. Pierwsza wzmianka o torcie pojawia się już w 1696 roku. Jednak swoją popularność zyskał dzięki Johannowi Konradowi Vogelowi, który w 1823 roku wprowadził go do masowej produkcji. Najstarszy znany przepis na to ciasto znaleziono w liczącej ponad 350 lat książce kucharskiej „Buech von allerley Eingemachten Sachen, also Zuggerwerckh, Gewürtz, Khütten und sonsten allerhandt Obst wie auch andere guett und nützlich Ding etc.“. Książka ta zawiera aż 4 wersje przepisu. Sama spotkałam się z dwoma wersjami ciasta: można użyć orzechów jak i migdałów. Natomiast nadzienie z dżemu malinowego można zastąpić porzeczkowym. 



Składniki:
  
Ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 170 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • Skórka otarta z całej cytryny


Nadzienie:
  • Dżem malinowy (słoik 220g )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Płatki migdałowe do przyozdobienia
  • jajko do posmarowania ciasta.

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, bułkę tartą, zmielone migdały i przyprawy. Mieszamy.
  2. W osobnej misce cukier ucieramy z masłem na puszystą masę. W trakcie dodajemy jajko i otartą skórkę z cytryny.
  3. Dodajemy suche składniki do mokrych, wyrabiamy na jednolitą masę.
  4. Ciasto dzielimy na 2 części i odkładamy do lodówki na około 2 godzin.
  5. Po wyjęciu część ciasta rozwałkowujemy na placek,  wkładamy do przygotowanej formy o średnicy 25 cm.
  6. Na ciasto wykładamy dżem wymieszany z sokiem  z cytryny
  7.  Drugą część ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paski o grubości 1,5 cm, układamy je w kratkę.



  8. Roztrzepanym jajkiem smarujemy ciasto, oraz posypujemy płatkami dla dekoracji.
  9. Ciasto wstawiamy na środkową blachę piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Uwagi: użyłam skórki z ½ cytryny i jak dla mnie było w sam raz. Ciasta za to zostało więc resztkę włożyłam do foremki od muf finek. Były robione na szybko więc nie wyglądają za pięknie. Środek jest wypełniony dżemem z wiśni.


Guten Appetit!





 Przepis pochodzi ze strony: Moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz