niedziela, 7 kwietnia 2013

Kuru Fasülye

Kuru Fasülye

- czyli turecka zupa fasolowa

Istnieje wiele jej odmian. Czerwoną fasolę można zastąpić białą - wtedy zmienia się na zupę grecką - fasoladę, ale pod warunkiem, że jednocześnie pozbawi się ją mięsa. Wołowinę w zupie można zastąpić jagnięciną, krojoną jak na gulasz. Najlepiej smakuje na drugi dzień, warto więc ugotować większą porcję. Można podawać z chlebem. Lekko pikantna, ale bardzo smakuje dzieciom. 


Składniki:
  • 25 dag czerwonej fasoli 
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1/2 pół selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  •  pieprz, sól
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

1. Namoczyć fasolę na noc.

2. Na drugi dzień ugotować do miękkości, dodając w połowie gotowania pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe.

3. Na łyżce oleju zeszklić cebule pokrojoną w drobną kostkę, dodać mięso i czosnek.

4. Gdy warzywa będą miękkie dodać zawartość patelni, koncentrat i przyprawić do smaku.

Autor: Czarna Plomba

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz