czwartek, 14 marca 2013

Guacamole z pomidorem

Guacamole

- meksykański sos z awokado


Guacamole zawdzięcza swoje istnienie Aztekom. Jest to sos oparty głównie na miąższu dojrzałego awokado. Jest gęsty, zbity i niezwykle delikatny w smaku - chyba, że dodamy papryczki chilli. Pasuje jako dodatek do wielu potraw i jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zaprzyjaźniony z nachos od wieków! 




Składniki:
  • 2 średnie awokado
  • 1/2 drobno posiekanej małej cebuli (najlepiej czerwonej)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany i oprószony solą
  • 1 średni pomidor drobno pokrojony i pozbawiony gniazda nasiennego (nie użyłam)
  • ewentualnie: 2 łyżki grubo pokrojonych liści świeżej kolendry
Przygotowanie:

1. Najlepiej wybrać jak najbardziej miękkie awokado. Obierz je i rozgnieć je na tzw. papkę.



2. Kolejno dodaj pozostałe składniki: cebulę, sok z limonki, czosnek i pomidora - wymieszaj.

Uwagi: Guacamole świetnie komponuje się z daniami takimi jak burritos, quesadillas, czy fajitas.
Bardzo dobrze smakuje także z nachos (na zdjęciu) czy podane na grzankach.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz