Guacamole
- meksykański sos z awokado
Guacamole zawdzięcza swoje istnienie Aztekom. Jest to sos oparty głównie na miąższu dojrzałego awokado. Jest gęsty, zbity i niezwykle delikatny w smaku - chyba, że dodamy papryczki chilli. Pasuje jako dodatek do wielu potraw i jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zaprzyjaźniony z nachos od wieków!
Składniki:
- 2 średnie awokado
- 1/2 drobno posiekanej małej cebuli (najlepiej czerwonej)
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany i oprószony solą
- 1 średni pomidor drobno pokrojony i pozbawiony gniazda nasiennego (nie użyłam)
- ewentualnie: 2 łyżki grubo pokrojonych liści świeżej kolendry
Przygotowanie:
2. Kolejno dodaj pozostałe składniki: cebulę, sok z limonki, czosnek i pomidora - wymieszaj.
Uwagi: Guacamole świetnie komponuje się z daniami takimi jak burritos, quesadillas, czy fajitas.
Bardzo dobrze smakuje także z nachos (na zdjęciu) czy podane na grzankach.
Bardzo dobrze smakuje także z nachos (na zdjęciu) czy podane na grzankach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz