wtorek, 7 stycznia 2014

Krem ziemniaczano - czosnkowy

Krem ziemniaczano - czosnkowy

- polska wariacja na temat czeskiej zupy


Narody słowiańskie doceniają jak chyba żadne inne zupy. Przywiązani do tradycji Polacy, Czesi, Słowacy, jak z resztą większość Słowian, nie wyobraża sobie pełnego obiadu bez zupy. Czesi mają bogaty repertuar zup, jednym z najbardziej znanych stanowi Česneková polévka, czyli zupa na bazie czosnku. Głównymi składnikami zupy są ząbki czosnku oraz bulion na bazie warzyw. Do zupy dodaje się żółty ser oraz ziemniaki, koniecznie także grzanki z czerstwego chleba. Czasami dodaje się jajka, czy też gotowane ziemniaki. Jak każde znane danie zupa czosnkowa posiada swoje odmiany i wariacje. Ostateczny smak zupy zależy od gustu i pomysłowości kucharza. Zupa, którą dzisiaj prezentujemy pochodzi z rąk autorki jednego z poprzednich przepisów, tureckiej zupy Kuru Fusulye. Danie różni się od oryginału tym, że pominięto ser, a dodano za to odrobinę sosu sojowego, który idealnie wkomponował się w ostateczny smak potrawy. Zupa jest idealna na okres przeziębienia i grypy. Autorce serdecznie dziękujemy i prosimy - gotuj i odkrywaj z nami jak najczęściej!





Składniki na 6-8 porcji:
  • pęczek włoszczyzny (oprócz kapusty)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • szczypta soli
  • 2 liście laurowe 
  • pieprz czarny
  • oregano
  • ostra papryka
  • sos sojowy
  • chleb razowy






Przygotowanie:
  1. Na 3 łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulę i białą część pora. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy około 1 minutę. Następnie wrzucamy pokrojone marchew, pietruszkę i seler. Chwilę wszystko podsmażamy.

  2. Dodajemy około 1 litra wrzącej wody i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz listki laurowe, doprawiamy solą i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy listki laurowe i miksujemy zupę i przyprawiamy.

  3. Przed podaniem skrapiamy zupę oliwą z oliwek, sosem sojowym i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z grzankami z chleba razowego.
Autor: Czarna Plomba

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz