niedziela, 27 kwietnia 2014

Zupa z paluszków krabowych i kukurydzy

Zupa z paluszków krabowych i kukurydzy

- delikatna i sycąca


Zupki chińskie - zmora czasów obecnych, a jednocześnie i wielokrotnie ratunek. Są one powszechne także w samych Chinach - w każdym sklepie spożywczym możemy je zakupić - najczęściej jednak w znacznie bardziej zaawansowanej technice, niż u nas. Chińczycy, pochłonięci pracą nie mogą pozwolić sobie na domowy posiłek, zatem częściej niż my sięgają po zupy w papierowo-plastikowych opakowaniach, gotowe w pięć minut po zalaniu wrzątkiem.  Należy jednak wyraźnie zaznaczyć, że smak owych zupek w żaden sposób nie odzwierciedla smaku tradycyjnych zup chińskich. Nie muszą być one ostre, ani wypełnione po brzeg miski kluskami. Przygotowywane są na bazie bulionu, z dodatkiem najróżniejszych warzyw. Dzisiaj prezentujemy zupę ze słodką kukurydzą, w oryginale z mięsem kraba, który jest stosunkowo trudnym produktem do zdobycia, zatem zastąpiony został paluszkami krabowymi. Profanacja? Trzeba przyznać, że trochę tak. Niemniej jednak, zupa wyszła znakomicie. ma słodko-słony smak, rozgrzewa i syci podniebienie. Smakiem zupełnie nie przypomina zup gotowanych u nas, jednakże jest bardzo smaczna. Stanowi ciekawą alternatywę, idealną na deszczowe popołudnia jak dziś.



Składniki dla 4 osób:

  • 850 ml bulionu z kurczaka
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy (300 g)
  • 6 paluszków krabowych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka sherry


Przygotowanie:
  1. Paluszki krabowe porozrywaj na drobniejsze części. Wymieszaj z rozbitym jajkiem.
  2. Zagotuj bulion drobiowy i dodaj kukurydzę. 
  3. Mąkę kukurydzianą wraz sherry wymieszaj z 2 łyżkami wody. Dodaj trochę bulionu z kurczaka aby dodatkowo rozrzedzić mieszankę. Przelej całość do rondla z bulionem i kukurydzą. Gotuj zupę do momentu aż zgęstnieje.
  4. Ciągle mieszając, stopniowo wkładaj mieszankę z paluszków krabowych i i jajka. Gotuj jeszcze przez chwilę. Rozlej zupę do misek i podawaj gorącą.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Chińszczyzna i inne potrawy egzotyczne, Moya Maynard, INTERIUM 1991

2 komentarze:

  1. If you happen to’ve followed Canon Rumors for a while now, you probably understand that
    I'm a rabid Gura Gear fan.

    my webpage: legal stimulants (http://www.legaldrugsforsale.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam mam pytanko
    To sherry jak wyglada co to jest do zup?
    Dziekuje

    OdpowiedzUsuń