środa, 16 kwietnia 2014

Nachos z salsą z awokado i pomidorami

Gorące nachos

z salsą z awokado i pomidorami


Nachos to nic innego jak meksykańskie chipsy kukurydziane, czyli pokrojona na kształt trójkątów tostata (chrupki placek tortilli).  Chipsy podaje się najczęściej z serem lub sosem na bazie sera. Topos, czyli inaczej nachos podawane jest najczęściej jako przekąska, jednak wersje rozbudowane o większą ilość dodatków, spokojnie mogą być traktowane jako danie główne. Nachos powstało najprawdopodobniej w mieście Piedras Negras, Coahuila w Meksyku, tuż przy granicy z Eagle Pass, Teksas lub w Ciudad Acuna , Coahuila w Meksyku, w restauracji o nazwie Victory Club, będącej własnością Rodolfo De Los Santos. Datę powstania szacuje się na rok 1943, a jako autora traktuje się Ignacio "Nacho" Anaya, który to stworzył przekąskę dla żon żołnierzy stacjonujących nieopodal granicy meksykańsko-amerykańskiej w momencie, kiedy jedyne co miał pod ręką to tortilla, ser i ostra papryczka jalapeno. Na pytanie jak nazywa się ów smakowite danie odpowiedział "Nacho's especiales", z czasem nazwaa zmieniło się na "special nachos" i tak ostatecznie przydomek autora stał się ostateczną nazwą potrawy. Ignacio Anaya zmarł w 1975 roku. Na jego cześć została wzniesiona w Piedras Negras tablica z brązu, a 21 października został ogłoszony Międzynarodowym Dniem Nacho. Syn Anaya, Ignacio Anaya Jr, pracował jako sędzia w corocznym konkursie nacho aż do śmierci w 2010 roku. Dzisiaj nacho to jedna z najbardziej znanych meksykańskich przekąsek, serwowana nie tylko z serem, ale także wieloma innymi składnikami. 



Składniki dla 2 osób:
  • 1 opakowanie chipsów kukurydzianych nachos (230 g)
  • 1 szklanka grubo startego twardego sera - najlepiej cheddar
  • 1 duże awokado
  • 1 drobno posiekana mała czerwona cebula
  • 1 drobno posiekany, pozbawiony skóry duży pomidor
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • odrobina soli
Przygotowanie:
  1. Umieść chipsy w dużym i żaroodpornym naczyniu, posyp serem. Wstaw do piekarnika na około 5 minut, aż ser się roztopi.
  2. obierz awokado ze skóry i za pomocą widelca rozetrzyj w misce na gładką papkę. Dodaj sok z cytryny i odrobinę soli.
  3. Na rozgrzane chipsy pokrojone roztarte awokado oraz śmietanę. Posyp pokrojonym drobno pomidorem oraz cebulą. Podawaj od razu.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz