środa, 23 kwietnia 2014

Filet z dorsza w sosie paprykowym

Filet z dorsza w sosie paprykowo-pomidorowym

 z czarnymi oliwkami


Dieta bułgarska w dużej mierze bazuje na dużej ilości warzyw i ryb. Bułgarzy są ich amatorami i przyrządzają je na wiele sposobów. Najczęściej się je grilluje, piecze w piecu lub poddaje krótkiej obróbce termicznej na patelni, czy dusi z warzywami. Najpopularniejszą potrawą serwowaną nie tylko w nadmorskich restauracjach, ale także sprzedawaną z tacy na plaży jest caca, czyli małe rybki smażone w głębokim oleju w lekkiej panierce z mąki i soli. Najczęściej zamawiana jest z skropiona cytryną jako zakąska do wieczornego piwa. Dzisiaj prezentujemy dorsza, w sosie paprykowo-pomidorowym z dodatkiem czarnych oliwek. Danie jest bardzo dobre i ciekawe, prezentuje odmienny od typowego sposób przygotowania ryby. jest to idealny pomysł, na niecodzienny, smaczny obiad rodem z Bułgarii!




Składniki dla 3-4 osób:
  • 4 filety z dorsza
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 dymki, pokrojone na szerokie talarki
  • 2 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego
  • 3 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych w wąskie talarki

Sos:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, mielonej
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa
  • sól

Przygotowanie:
  1. Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia wysmaruj masłem.
  2. Przygotuj sos: Roztop w garnku masło, dodaj mleko i stopniowo mąkę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zagotuj na średnim ogniu, przez cały czas mieszając. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez około 1 minutę, aż całość zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj przecier pomidorowy i paprykę. Przypraw sos solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  3. Filety z dorsza  ułóż jedno obok drugiego. Posyp cebulką oraz częścią oliwek. Polej całość sosem i rozsyp pozostałymi oliwkami. 
  4. Zapiekaj w piekarniku przez około 20 minut, wierzch powinien się lekko zarumienić. Wyjmij z piekarnika, posyp szczypiorkiem i podawaj natychmiast, na przykład z bagietką lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz