środa, 2 września 2015

Kukurydza z chilli po indyjsku

Grillowana kukurydza po indyjsku

- na ostro


Kukurydza oryginalnie pochodzi z Meksyku, szybko jednak znalazła amatorów na całym świecie.  Jest to gatunek powszechnie uprawiany na całym świecie. Indie nalezą do grupy największych producentów kukurydzy. Kukurydzę cechuja duża wydajność i jednocześnie wartość pokarmowa. Stanowi podstawę wyżywienia w krajach słabo rozwiniętych. Kukurydzę spożywamy głównie pod dwiema postaciami: konserwowej - z puszki, jako dodatek do sałatek i innych potraw oraz prażonej - czyli kukurydza w wersji filmowej, popularnie zwaną popcornem. Jednakże, kiedy jest sezon na kukurydzę, wtedy koniecznie należy sięgnąć po świeże kolby. Niedaleko Bombaju znajduje się malownicza górska miejscowość chętnie odwiedzana przez turystów - Lonavla. Przy punkcie widokowym na wąskie wodospady rozstawione są stoiska z ofertą rozmaitych przekąsek. Tam poznałam smak grillowanej kukurydzy. Kukurydza dług czas opiekana jest na grillu, jest niemalże spalona. Smakuje jednak wybornie, a to za sprawą ostrej papryczki chilli, którą świetnie komponuje się ze słodyczą kukurydzy.  Doprawiona solą i skropiona sokiem z limonki syci w niezwykły sposób. Tak przygotowana kukurydza będzie ciekawą formą podania, która będzie powiewem świeżości wśród smaków nam dobrze znanych, a jednocześnie którą z pewnością i chęcią nieraz powtórzycie. 


Składniki dla 2 osób:
  • 4 kolby kukurydzy
  • 1 łyżka sprokoszkowanej papryczki chilli
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1 cytryna, pokrojona na ćwiartki
  • masło - do smaku

Przygotowanie:
  1. Jeżeli masz mniej czasu i cierpliwości - wpierw ugotuj kolby do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Obtocz kolby kukurydzy w mieszance z sproszkowanego chilli oraz soli. Wyłóż kolby i grilluj do momemntu aż te wyrażnie się zarumienią. 
  3. Gotowe kolby wyłóż na talerze i skrop sokiem z ćwiartek cytryny. Wedle uznania do smaku możesz posmarować plasterkiem masła. Podawaj gorące.

Grillowana kukurydza po indyjsku - prosto z Indii



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Low-cholesterol.food.com

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz