niedziela, 12 lutego 2017

Pasta z makreli

Pasta z makreli

- najlepsza na kanapkę


Chociaż kuchnia polska kojarzona jest głównie z ciężkostrawymi daniami mięsnymi, to jednak za sprawą religijności Polaków możemy się cieszyć bogatym jadłospisem dań rybnych. W ciagu 365 dni w roku, podczas 192 dni nie wolno było spożywać mięsa, a podczas 51 dni należało wykluczyć z diety również jaja i produkty mleczne. Polacy w wiekach średnch byli niezwykle skrupulatni jeśli chodzi o post.  Jednocześnie stali się szybko mistrzami w przygotowywaniu potraw z ryb słodkowodnych, które można było wówczas spożywać. Dania w zależności od możności gospodarza mogły być proste, jak również bardzo wykwintne. Jeśli chodzi o ryby morskie - spożywano je stosunkowo rzadziej, w zależności od dostępności do morza. Pasta z makreli jest bardzo popularną potrawą przygotowywaną przez dzisiejsze polskie panie domu. Pastę przygotowuje się bardzo szybko i łatwo - wystarczy wędona makrela, ugotowane na twardo jajka, biały ser, odrobina majonezu. Całość przyprawia się solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Bardzo często dodaje się także siekaną cebulę, która znacząco wpływa na ostateczny smak potrawy. Tym razem postanowiłam pominąć cebulę w przepisie, a końcowy efekt okazał się zdumiewająco smaczny. W niedzielny, czy też każdy inny poranek miło skosztować śniadaniową porą kromkę pieczywa ze świeżo przygotowaną pastą z makreli. Dobre, bo polskie, dobre, bo smaczne. 


Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 150 białego sera
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Wymieszaj mięso makreli z białym serem, pokrojonym w drobną kostką jajkiem wraz z majonezem. Rozgnieć całość przy pomocy widelca w papkę. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Wyłóż pastę do salaterki. Możesz przybrać pastę listkami natki pietruszki oraz plasterkami pomidora.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Rosyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz