czwartek, 2 kwietnia 2020

Rolada z dżemem

Rolada z dżemem

- po angielsku



Brytyjczycy są łasuchami. Jest to fakt, którego nikt nie podważy. W Wielkiej Brytanii spora część regałów w sklepie ugina się pod wieloma rodzajami czekolad, batoników, ciast i ciastek. Niemniej jednak mieszkańcy Wysp uwielbiają także wypiekać ciasta w zaciszu domowego ogniska. Wypiekają je pod rozmaitą postacią, zarówno kruche, jak i puszyste, serniki, biszkopty i puddingi. Szczególnie północ Królestwa Wielkiej Brytani słynie z ciast. Wsród północnych krain zagłębiem piekarniczym niewątpliwie jest hrabstwo Yorkshire, gdzie sporządza się na przyklad oryginalne wypieki ze sfermentowanego owsa i mleka, czy ciasta, które mogą być traktowane jako posiłek sam w sobie jak ciasto jabłkowe z serem. Do ciast bardzo często dodawane są pewne ilosci alkoholu jak brandy, wino, a nawet piwo. Warto łączyć przyjemności ze sobą. Ja tym razem postawiłam na przepis na prostą roladę biszkoptową z dżemem. Dlaczego? Z tego samego powodu dlaczego tak bardzo lubię kuchnię brytyjską, bo jest to nieskomplikowany i stosunkowo łatwy w przygotowanu, a przede wszystkim zajmuje minimum czasu. Mimo, że ciasta lubię wypiekać, to od biszkoptów trzymałam sie zawsze z daleka. Każdy mówił, że są trudne, że to wyższa szkoła jazdy. Nie wiem, czy dopisało mi szczęście początkującego, czy przepis na piszkopt jest tak klarowny, ale ciasto wyszło obłędne. Lekkie, biszkoptowe (więc już się domyślacie się jak pachniało - wyśmienicie!)  i zaprowadza kubki smakowe do słodkiego edenu. Dodatek lekko kwaskowatego dżemu to również było strzałem w dziesiątkę. W zupełności przepis polecam i zachęcam do przygotowania!



Składniki:
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącego mleka
  • 1/4 szklanki dodatkowego cukru pudru
  • 1/2 szklanki podgrzanego dżemu


Przygotowanie:
  1. Ubij mikserem białka. Stopniowo po łyżce dodawaj cukier, ubijając aż ten się rozpuści. Kiedy masa będzie sztywna dodawaj kolejno żółtka i ubijaj aż masa stanie się gęsta i jasna.
  2. Na dno miski wlej gorące mleko i dodaj przesianą mąkę. Energicznie wymieszaj ją z mlekiem, a następnie dodaj wcześniej przygotowaną masę jajeczną. 
  3. Powstałe ciasto rozlej nablachę i ymiarach 25/30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Piecz biszkopt przez 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza. 
  5. W czasie gdy ciasto się piecze wyłóż na stole pergamin wielkości odpowiadającej wielkością ciasta. Pergamin oprósz równomiernie dodatkowych cukrem pudrem. 
  6. Upieczone ciasto rozłóż na powierzchni posypanejcukrem pudrem, energicznie usuwając pergamin, który je owija. Szybko odetnij chrupkie brzegi ciasta nożem z ząbkami.
  7. Wierzch ciasta wysmaruj podgrzanym dżemem i za pomocą unoszonego do góry papieru uformuj z ciasta kształt rolady.


Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz: