poniedziałek, 13 maja 2013

Zupa z cieciorki

Zupa z ciecierzycy

z makaronem


Ciecierzyca jest rośliną strączkową, wydającą piękne kwiaty i owoce , mające zastosowanie w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Nasiona wyglądem i smakiem przypominają groch, używa się ich również w podobnych okolicznościach. W epoce brązu cieciorka stała się znanym składnikiem kulinarnym we Włoszech. Rzymianie z tego okresu operowali już kilkoma przepisami z użyciem ciecierzycy pospolitej. W tym przepisie - zupa z ciecierzycy i pomidorów o lekko kremowej konsystencji.



Składniki:
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyszka suszonego rozmarynu, zawiniętego w gazę
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 puszka pomidorów w puszcze, rozdrobnionych
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 pęczek pietruszki
  • pieprz, sól


Cieciorka, ciecierzyca pospolita


Przygotowanie:
  1. Dodaj odrobinę oliwy do rondela i podsmaż poszatkowany czosnek. Następnie dodaj rozdrobnione pomidory wraz z sosem pomidorowym i rozmaryn. Doprowadź do wrzenia. Dolej bulionu, resztę oliwy, posztakowaną pietruszkę oraz cieciorki (wcześniej wypłucz cieciorkę przez sito). Gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut.

  2. Zmiksuj blenderem połowę zupy na krem. Dolej z powrotem do zupy i zamieszaj. Zagotuj makaron (najlepiej szerokie długie wstążki). Zupę możesz przygotować dzień wcześniej. Podawaj z makaronem i petruszką. Zupa ma konsystencję pośrednią między typową rzadką zupą a kremem.




Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku

Jeśli jesteś smakoszem włoskich zup, zajrzyj też tutaj:


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz