Stracciatella
- szybka zupa z parmezanem, na próżno szukać tu lodów!
Stracciatella odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. Moje pierwsze skojarzenie to lody, dlatego zaskakujące było odkrycie drugiego znaczenia - zupy. Skąd dwie tak różne potrawy noszą tą samą nazwę? Odpowiedzi należy szukać w samej genezie. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa "stracciare" oznaczającego "drzeć na kawałki", "rozrywać". Jak przyjrzycie się lodom i zupie - rzeczywiście składa się z rozerwanych składników - czekolady w lodach, parmezanu w zupie. Stracciatella to tradycyjna włoska zupa na bazie rosołu z dodatkiem drobnych lanych klusek powstałych z ciasta składającego się z parmezanu i jajek. Do zupy najczęściej dodaje się poszatkowaną natkę pietruszki oraz gałkę muszkatołową. Druga nazwa zwyczajowa zupy to zuppa alla Romana.
Składniki:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 l bulionu rosołowego (około 4 szklanek)
- 2 łyżki drobno poszatkowanej natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. W małej misce ubij jajka z parmezanem, aż do utworzenia jednolitej masy.
2. Doprowadź bulion do wrzenia, zdejmij z ognia i stopniowo dodaj masę serowo-jajeczną. Wolnym ruchem z wysokości wlewaj miksturę jednocześnie nie przestając mieszać bulionu - inaczej powstaną grube kluchy.
3. Ponownie umieść rondel na niewielkim ogniu i gotuj przez około 5 minut - nie przestawaj mieszać. Dodaj natkę pietruszki oraz gałkę muszkatołowa - wymieszaj.
Zupa jest sycąca, podane składniki starczą na 4 talerze/miseczki zupy.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz