poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Stracciatella

Stracciatella

- szybka zupa z parmezanem, na próżno szukać tu lodów!


Stracciatella odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. Moje pierwsze skojarzenie to lody, dlatego zaskakujące było odkrycie drugiego znaczenia - zupy. Skąd dwie tak różne potrawy noszą tą samą nazwę? Odpowiedzi należy szukać w samej genezie. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa "stracciare" oznaczającego "drzeć na kawałki", "rozrywać". Jak przyjrzycie się lodom i zupie - rzeczywiście składa się z rozerwanych składników - czekolady w lodach, parmezanu w zupie. Stracciatella to tradycyjna włoska zupa na bazie rosołu z dodatkiem drobnych lanych klusek powstałych z ciasta składającego się z parmezanu i jajek. Do zupy najczęściej dodaje się poszatkowaną natkę pietruszki oraz gałkę muszkatołową. Druga nazwa zwyczajowa zupy to zuppa alla Romana.



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1 l bulionu rosołowego (około 4 szklanek)
  • 2 łyżki drobno poszatkowanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:

1. W małej misce ubij jajka z parmezanem, aż do utworzenia jednolitej masy.


2. Doprowadź bulion do wrzenia, zdejmij z ognia i stopniowo dodaj masę serowo-jajeczną. Wolnym ruchem z wysokości wlewaj miksturę jednocześnie nie przestając mieszać bulionu - inaczej powstaną grube kluchy. 

3. Ponownie umieść rondel na niewielkim ogniu i gotuj przez około 5 minut - nie przestawaj mieszać. Dodaj natkę pietruszki oraz gałkę muszkatołowa - wymieszaj.




Zupa jest sycąca, podane składniki starczą na 4 talerze/miseczki zupy.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy".



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz