środa, 8 maja 2013

Spaghetti z czosnkiem i chilli

Spaghetti z czosnkiem i chilli

- a także z bułką tartą i pietruszką





Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 50 g masła
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 małe świeże posiekane papryczki chilli bez pestek (użylam zielonej i czerwonej)
  • 1/5 szklanki bułki tartej
  • 1/3 pęczka grubo poszatkowanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki drobno startej cytryny


Przygotowanie:
  1. Ugotuj makaron spaghetti al dente - około 15 minut w osolonej, wrzącej wodzie.
  2. Na dużej patelni podgrzej połowę oliwy z masłem. Gdy masło już się rozpuści doda czosnek, papryczki chilli oraz bułkę tartą. Smaż do lekkiego zarumienia się bułki tartej.
  3. W dużej misce wymieszaj makaron z zasmażką oraz pietruszką. Dodaj startą skórkę cytryny i resztę oliwy. Podawaj na ciepło.
Uwagi - danie rózni się od typwych dań z makaronów, jest bowiem nieco suche. Smak papryczek chilli detronizuje czosnek. W oryginale sugerowano użyć 2 szklanek bulki tartej w stosunku do 375 g makaronu. Użylam jednej i to okazało się stanowczo za dużo, danie było lekko zapychające, dlatego też zmniejszyłam użycie bułki tartej do polowy.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Jeżeli lubisz włoskie makarony, polecam:




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz