Makaron z wędzonym łososiem
- przyjaźń z włoskim makaronem kwitnie w najlepsze
Pasta z wędzonym łososiem należy do standardowo serwowanych dań w okresie Walentynek. Jest znanym daniem dla wszystkich Włochów. Może światowo nie jest tak popularną potrawą jak spaghetti bolognese, czy carbonara, niemniej jednak jest na pewno równie smaczna. Subtelny słono-kremowy smak sprawia, że danie staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia każdego smakosza. Jest to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu, jak wiele past włoskich.
Składniki:
- 250 g makaronu ugotowanego al dente - użyłam wstążek
- 100-150 g opakowania wędzonego łososia - użyłam sałatkowego
- 1/2 poszatkowanej drobno czerwonej cebuli
- 3 łyżki opłukanych kaparów
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 szklanka gęstej śmietany (zmieszajałam ją ze śmietanką 30%)
- ewentualnie: starty parmezan do posypania po wierzchu
Przygotowanie:
- Na średnio rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć cebulę i smaż aż się zeszkli, ale nie zbrązowieje. Dodaj wędzonego łososia i smaż aż ten przestanie być przezroczysty - około 2 minut.
- Dolej śmietanę i kapary. Spróbuj i w razie konieczności przypraw solą i pieprzem. Kapary i wędzony łosoś z natury są słone zatem zalecam ostrożność w doprawianiu.
- Gotuj sos bez przykrycia do momentu aż straci 1/3 swojej objętości. Dodaj ugotowany al dente makaron i wymieszaj całość. Posyp startym parmezanem i dodaj rukolę według uznania. Podawaj ciepłe.
Przepisy na inne włoskie pasty znajdziesz tutaj:
- Makaron Nierządnicy: Pasta alla Puttanesca
- Spaghetti Neapolitańskie: Spaghetti Napoletana
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz