sobota, 13 kwietnia 2013

Pasta al Salmone Affumicato

Makaron z wędzonym łososiem

- przyjaźń z włoskim makaronem kwitnie w najlepsze


Pasta z wędzonym łososiem należy do standardowo serwowanych dań w okresie Walentynek. Jest znanym daniem dla wszystkich Włochów. Może światowo nie jest tak popularną potrawą jak spaghetti bolognese, czy carbonara, niemniej jednak jest na pewno równie smaczna. Subtelny słono-kremowy smak sprawia, że danie staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia każdego smakosza. Jest to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu, jak wiele past włoskich. 



Składniki:
  • 250 g makaronu ugotowanego al dente - użyłam wstążek
  • 100-150 g opakowania wędzonego łososia - użyłam sałatkowego
  • 1/2 poszatkowanej drobno czerwonej cebuli
  • 3 łyżki opłukanych kaparów
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 szklanka gęstej śmietany (zmieszajałam ją ze śmietanką 30%)
  • ewentualnie: starty parmezan do posypania po wierzchu



Przygotowanie:
  1. Na średnio rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć cebulę i smaż aż się zeszkli, ale nie zbrązowieje. Dodaj wędzonego łososia i smaż aż ten przestanie być przezroczysty - około 2 minut.
  2. Dolej śmietanę i kapary. Spróbuj i w razie konieczności przypraw solą i pieprzem. Kapary i wędzony łosoś z natury są słone zatem zalecam ostrożność w doprawianiu.
  3. Gotuj sos bez przykrycia do momentu aż straci 1/3 swojej objętości. Dodaj ugotowany al dente makaron i wymieszaj całość. Posyp startym parmezanem i dodaj rukolę według uznania. Podawaj ciepłe.





Przepisy na inne włoskie pasty znajdziesz tutaj:



Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz