Caldo dourado
- portugalska zupa bożonarodzeniowa
Caldo po portugalsku oznacza zupę. Ten rodzaj potrawy często gości na portugalskich stołach. Zupy najczęściej są treściwe, pełne warzyw, mięsa i innych dodatków. Mówi się, że portugalska gospodyni potrafi jedną zupą nakarmić całą rodzinę i zapewnić siłę do dlaszej pracy. Zupy w Portugalii z całą pewnością mogą pełnić role samodzielnego posiłku. Nierzadko z resztą bywa, że trudno jest odróżnić zupę od potrawy jednogarnkowej. Caldo dourado to tradycjna potrawa przygotowywana na czas Bożego Narodzenia. W odróżnieniu od treściwych zup z tamtejszego regionu jest bardzo klarowna. Okres Bożego Narodzenia stanowi szczególnie ważny moment w roku dla portugalskiej rodziny. W tym czasie wszyscy się odwiedzają i wspólnie ucztują. Świąteczne menu różni się w zależności od regionu, również jeśli chodzi o zupy. Caldo dourado to jedna z przykładowych zup serwowanych w tym czasie w Portugalii. To idealne danie na pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia - po pierwsze, dzięki imbirowi - rozgrzewa, po drugie za sprawą czosnku - doda zdrowia. W tym przypadku przejrzystość caldo duarado jest dodatkowym atutem, gdyż pozostawia siły i miejsce na kosztowanie kolejnych pyszności serwowanych na stole. Zachęcam do przygotowania!
Składniki dla 2-3 osób:
- 1/2 kurczaka (ok. 600 g)
- 1 cebula w łupinie, pokrojona w ćwiartki
- 2 marchewki, pokrojone w talarki
- 1 korzeń pietruszki, pokrojony w talarki
- 1/2 selera, pokrojonego w kostkę
- 1 korzeń imbiru (ok. 5 cm), pokrojony w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól, pieprz, świeżo zmielony
Przygotowanie:
- Do ganka włóż kurczaka, zalej go całkowicie zimną wodą. Gotuj kurczaka na dużym ogniu. Zbierz szumowinę. Do garnka wsyp ziarna pieprzu, imbir, czosnek i listki laurowe. Dopraw solą.
- Dodaj do zupy marchew, korzeń pietruszki, seler oraz cebulę. Gotuj na małym ogniu przez około 75 minut lub do momentu aż kurczak stanie się miękki. Wyjmij mięso z zupy, przecedź przez sito płyn dopraw solą.
- z ugotowanego kurczaka usuń kości i skorę. Mięso pokrój na cienkie paski.
- Wywar rozlej do miseczek, dodaj kawałki mięsa z kurczaka, posyp posiekanym czosnkiem oraz natką pietruszki.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Portugalska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz