niedziela, 25 grudnia 2016

Bożonarodzeniowa zupa caldo dourado

Caldo dourado

- portugalska zupa bożonarodzeniowa


Caldo po portugalsku oznacza zupę. Ten rodzaj potrawy często gości na portugalskich stołach. Zupy najczęściej są treściwe, pełne warzyw, mięsa i innych dodatków. Mówi się, że portugalska gospodyni potrafi jedną zupą nakarmić całą rodzinę i zapewnić siłę do dlaszej pracy. Zupy w Portugalii z całą pewnością mogą pełnić role samodzielnego posiłku. Nierzadko z resztą bywa, że trudno jest odróżnić zupę od potrawy jednogarnkowej. Caldo dourado to tradycjna potrawa przygotowywana na czas Bożego Narodzenia. W odróżnieniu od treściwych zup z tamtejszego regionu jest bardzo klarowna. Okres Bożego Narodzenia stanowi szczególnie ważny moment w roku dla portugalskiej rodziny. W tym czasie wszyscy się odwiedzają i wspólnie ucztują. Świąteczne menu różni się w zależności od regionu, również jeśli chodzi o zupy. Caldo dourado to jedna z przykładowych zup serwowanych w tym czasie w Portugalii. To idealne danie na pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia - po pierwsze, dzięki imbirowi - rozgrzewa, po drugie za sprawą czosnku -  doda zdrowia. W tym przypadku przejrzystość caldo duarado jest dodatkowym atutem, gdyż pozostawia siły i miejsce na kosztowanie kolejnych pyszności serwowanych na stole. Zachęcam do przygotowania!


Składniki dla 2-3 osób:
  • 1/2 kurczaka (ok. 600 g)
  • 1 cebula w łupinie, pokrojona w ćwiartki
  • 2 marchewki, pokrojone w talarki
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w talarki
  • 1/2 selera, pokrojonego w kostkę
  • 1 korzeń imbiru (ok. 5 cm), pokrojony w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól, pieprz, świeżo zmielony


Przygotowanie:
  1. Do ganka włóż kurczaka, zalej go całkowicie  zimną wodą. Gotuj kurczaka na dużym ogniu. Zbierz szumowinę. Do garnka wsyp ziarna pieprzu, imbir, czosnek i listki laurowe. Dopraw solą.
  2. Dodaj do zupy marchew, korzeń pietruszki, seler oraz cebulę. Gotuj na małym ogniu przez około 75 minut lub do momentu aż kurczak stanie się miękki. Wyjmij mięso z zupy, przecedź przez sito płyn dopraw solą. 
  3. z ugotowanego kurczaka usuń kości i skorę. Mięso pokrój na cienkie paski.
  4. Wywar rozlej do miseczek, dodaj kawałki mięsa z kurczaka, posyp posiekanym czosnkiem oraz natką pietruszki. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Portugalska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz