Zioła i przyprawy
- aromatem i smakiem dookoła świata
Anyż gwiaździsty
Bazylia
Bazylia pospolita nosi wiele nazw tj. bazylia wonna, bazylek ogrodowy, bazylijka zwyczajna, balsam i inne. Gatunek pochodzi z tropikalnej Afryki, podobnie jak wiele innych roślin uprawnych obecnie nie występuje już w formie dzikie i występuje jedynie w uprawie. Nazwa pochodzi od greckiego słowa basileus, które oznacza króla. Niegdyś wierzono, że tylko król może zerwać roślinę. W starożytnym Rzymie traktowania była jako talizman chroniącą przed bestią zwaną bazyliszkiem. Libijczycy wierzyli, że spożywanie bazylii chroni przed wężami praz skorpionami. Najbardziej znaczące uprawy bazylii obecnie usytuowane są obecnie w Ameryce Południowej, należy jednak wspomnieć, że to w Azji uprawa bazylii sięga czasów jeszcze prehistorycznych. Bazylia trafiła do Europy najprawdopodobniej za sprawą Aleksandra Macedońskiego, w XVI wieku trafiła na polskie ziemie. Bazylia poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu. Powszechnie uważa się, że poprawia nastrój, dodaje sił i działa antydepresyjnie. Najczęściej stosowana jest przy łagodnych zaburzeniach trawiennych i wzdęciach. Roślina stanowi bardzo popularną przyprawę - ma miły lekko słodkawy a zarazem pikantny smak i aromat. jest niezastąpionym składnikiem wielu potraw w kuchni włoskiej - na jej bazie powstaje m.in. pesto. Samo hodowanie bazylii w doniczce pomocne jest w odstraszaniu owadów. Bazylia znalazła swoje miejsce w wielu religiach, w hinduizmie roślina została poświęcona bogu Wisznu i Krysznie, w greckim kościele prawosławnym służy do przygotowania wody święconej, natomiast na Haiti jest ziołem poświęconym bogini miłości Erzulie. We Francji nazywana jest zielem królewskim, a noszenie liści bazylii w portfelu ma przyciągać pieniądze. Według wierzeń bazylia sprawia, że ukochani są nam wierni, a dom jest chroniony przed złymi mocami. Bazylia podobnież przyciąga szczęście i przyjaźń. Trzeba przyznać, w roślinie pokładane jest wiele nadziei.
Chrzan
Cynamon
Przyprawa o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku pozyskiwana jest z drzewa zwanym cynamonowcem, który jest gatunkiem należącym do rodziny wawrzynowatych. Cynamonowiec pierwotnie występował tylko we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Obecnie jego uprawa rozpowszechniona jest w całej strefie klimatu subtropikalnego. Gatunkiem najbardziej powszechnym jest cynamonowiec cejloński. Drzewa rosną na dość ciężkich glebach gliniastych i wymagają dużej wilgotności powietrza. Jako przyprawę z cynamonowca pozyskuje się korę, liście oraz pąki kwiatowe. Cynamon otrzymuje się przede wszystkim z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego i rzadko spotykanych, o mniejszym znaczeniu np. cynamonowca wonnego, inaczej kasji. Korę ze ściętych gałązek poddaje się krótkiej fermentacji i oczyszcza z korowiny zewnętrznej oraz wewnętrznych resztek łyka. Powstałe w ten sposób paski kory są suszone na słońcu, w tym czasie uzyskują charakterystyczny kolor zwijają się po obu stronach tworząc rurki zwane laską. Cynamon możemy zakupić w formie sproszkowanej jak i w samych laskach. Przyprawy używa się najczęściej do potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, grzanego wina i piwa, wszelkich ciast. Niewielkie ilości służą do aromatyzowania gulaszu, mięs, gotowanych ryb. Olejek cynamonowy zawarty w przyprawie ma działanie antyseptyczne.
Czosnek
Czosnek pospolity nazywany także zwyczajnym należy do rodziny amarylkowatych. Jest warzywem, ale przede wszystkim przyprawą oraz rośliną leczniczą znaną zwykle tylko pod nazwą rodzajową, czyli po prostu jako czosnek. Pochodzi z Azji Środkowej i został udomowiony, a zaczął być uprawiany ok. 5 tysięcy lat temu, obecnie uprawiany jest na większości kontynentów. W Azji południowo-zachodniej ciągle można spotkać roślinę w dzikiej postaci. Czosnek zawiera dużo witaminy C oraz z grupy B, szczególnie B1. Ząbki czosnki są bogatym źródłem potasu, żelaza, magnezu, fosforu i siarki. Roślina uznawana jest jako najzdrowsze warzywo na świecie, ale w niektórych warunkach może być uznana za trującą, może powodować zatrucia, w tym śmiertelne u psów i kotów. Bywa też szkodliwa dla człowieka - także w określonych warunkach. Czosnek uznawano za środek przedłużający życie, w Egipcie podczas budowy piramid wybuchał bunt, jeśli robotnikom nie został dostarczany czosnek. Do Polski czosnek trafił za sprawą Tatarów lub kupców. Od razu zaczął być traktowany jako roślina lecznicza na wszelkie dolegliwości - od bólu zęba, po choroby serca. Czosnek rzeczywiście pomaga zwalczać choroby najróżniejszych układów i ma działanie porównywalne do łagodnego antybiotyku. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwrobacze. Czosnek działa także antysklerotycznie. Zaleca się wypijanie rano i wieczorem pół szklanki mleka z 1 do 2 ząbków czosnku dziennie. Jak wspomniane zostało wyżej w większej ilości czosnek może być szkodliwy - może spowodować uszkodzenie wątroby i nerek. Charakterystyczny smak czosnku, często tak kłopotliwy, niknie za sprawą chlorofilu, który występuje w dużych ilościach m.in. w pietruszce. Jego zapach niweluje także mleko, czy nasiona kolendry i kardamonu. Czosnek dodawany do potraw zarówno gotowanych i smażonych traci przykry zapach i wzbogaca walory smakowe potrawy, ale wtedy traci część właściwości leczniczych. Przyprawa odgrywa ogromną rolę w kuchni świata. jest ważnym składnikiem wielu najpopularniejszych kuchni - śródziemnomorskiej, arabskiej, azjatyckiej, tureckiej, czy bałkańskiej. Czosnek uznawany jest za roślinę magiczną. W średniowiecznej Europie miał chronić przed czarną magią i wampirami. Na polskiej wsi czosnek odpędzał złe duchy i chronił podobnie jak w całej Europie przed czarownicami.
Estragon
Bylica draganek, zwana powszechnie estragonem, rzadziej bylicą głupich, czy dragankiem występuje dziko w Azji, ale także południowo-wschodniej Europie, oraz w Ameryce Północnej. Estragonu często dodaje się do potraw kuchni hiszpańskiej, francuskiej, czy także niemieckiej. We Francji estragon został okrzyknięty królem przypraw. Zioło najczęściej stosowane jest jako dodatek do octów ziołowych oraz musztardy. Często używany jest także do kiszenia kapusty oraz ogórków. W postaci swieżej dodaje się je do sałatek i zup. Zdecydowanie poprawia smak niesolonych potraw, dlatego jest niezawodny w diecie ograniczającej sól. Najczęściej z estragon stanowi dodatkowy składnik mieszanek ziołowych. Estragon posiada wiele walorów zdrowotnych - ma działanie lekko moczopędne, poprawia trawienie oraz uzupełnia braki witaminy A. Zioło stosowane jest często w kuracjach wzmaniających, w przypadku braku apetytu oraz przy zaburzeniach żołądkowych. Należy jednak pamiętać, że jego działanie nie jest silne, dlatego często występuje w zestawieniu z innymi ziołami.
Gałka muszkatołowa
Muszkatołowiec korzenny pochodzi z wysp Banda, a dokładnie z części Moluków, popularnie zwanych Wyspami Korzennymi, będącymi częścią Archipelagu Malajskiego. Obecnie jest szeroko uprawiana w południowo-wschodniej Azji i na Antylach, z których pozyskiwany surowiec uważany jest za gorszej jakości. Nasiona, które wydaje na świat muszkatowiec, zwany także muszkatem to znana również w naszej kuchni gałka muszkatołowa. Jej przybycie do Europy zawdzięczamy wyprawom krzyżowym. Stanowi przyprawę do mięs, bigosu, a także pierników, deserów, win, czy znanego sosu beszamelowego. Gałka muszkatołowa ceniona jest ze względów zdrowotnych. Przyprawa jest także wysoce ceniona nie tylko ze względów smakowych, ale także i zdrowotnych. Ma zastosowanie w zwalczaniu reumatyzmu, wzdęć, czy zaburzeń oskrzelowych. Olejek eteryczny pozyskiwany z przyprawy ma także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Traktowana jest także jako afrodyzjak. Jeżeli chodzi używanie gałki muszkatołowej w kuchni - należy z nią postępować ostrożnie, ponieważ ma działanie psychoaktywne oraz toksyczne. Spożycie około 12 łyżeczek może spowodować działanie deliryczne, halucynacje, a nawet stany lękowe. Zastosowanie gałki muszkatołowej jako relaksującego narkotyku jest niezbyt popularne ze względu na jej nieprzyjemny smak i poboczne efekty spożycia takie jak oszołomienie, suchość ust, przyspieszone bicie serca, zaparcia, trudności w oddawaniu moczu, nudności, czy wspomniane wcześniej stany lękowe. Spożycie dużych ilości gałki muszkatołowej prowadzi do tzw. zatrucia gałką muszkatołową, czyli ostrego rozstroju psychicznego prowadzącego do uczucia nadchodzącej śmierci i wstrząśnięcia. Niektóre z przypadków zakończone zostały hospitalizacją.
Goździki
Imbir
Bylina pochodzi z rodziny imbirowatych. Występuje w stanie dzikim w strefie tropikalnej Azji i Australii, jednakże dokładne pochodzenie imbiru nie jest do dzisiaj znane. Imbir ze względu na swoje właściwości i charakterystyczny smak imbir szybko znalazł szerokie zastosowanie oraz uznanie na całym świecie.Najwyższej jakości imbir pochodzi z Jamajki. Roślina uprawiana jest także w Indiach, Chinach, Malezji. Imbir dzielony jest na kilka gatunków: japoński, lekarski, malajski, ponadto używane w lecznictwie imbir cytwarowy oraz żółty. Kłącza imbiru lekarskiego wykorzystywane są jako przyprawa, a także do produkcji piwa imbirowego. Imbir stanowi jedną z pierwszych przypraw korzennych sprowadzonych do Europy. Korzeń opisywany był przez Marco Polo oraz Paracelsusa. Imbir można przedawkować - objawia się to zawrotami głowy, nudnościami, oraz chwilową arytmią serca. Z tego powodu, powinno się ostrożnie stosować i nie łączyć preparatów zawierających imbir. Imbir jest jedną z ulubionych przypraw Anglików, chętnie dodaje się go do piwa, wina, herbaty, czy jako dodatek do rozmaitych potraw. W Azji popularne są cukierki z imbirem oraz konfitury sporządzane na bazie kłącza. Z właściwości leczniczych ceni się kojący wpływ na układ pokarmowy, pomaga w leczeniu także szeregu innego rodzaju dolegliwości. Imbir silnie rozgrzewa, może być stosowany z leczeniu przeziębienia i stanów grypowych. Między innymi z tego też względu traktowany jest jako afrodyzjak. Roślina dodawana jest do preparatów modelująco-wyszczuplających, wspomaga zwalczanie cellulitu. Zwiększa ukrwienie mózgu - dzięki czemu wspomaga pamięci i polepsza koncentrację uwagi.
Kardamon
Kminek
Roślina znana jest pod nazwą kminek, istnieje jednak wiele nazw zwyczajowych i ludowych jak karolek, karulek oraz kmin polny, czy karba. Stanowi gatunek rośliny dwuletnie z rodziny selerowatych. Naturalnie występuje w Północnej Afryce, zachodniej Azji oraz w niemalże całej Europie, w tym w Polsce. Głowni eksporterzy to Węgry i Holandia. Kminek znany już był w Starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie jako środek ułatwiający trawienie potraw z fasoli i grochu. Europa w okresie średniowiecza także był szeroko stosowany. Nasiona zawierają od 3 do 7% olejku eterycznego. Roślina zapylana jest przez pszczoły. W stanie dzikim rośnie na suchych łąkach, przydrożach, miedzach i polanach. Nasiona kminku mają przyjemny zapach i lekko piekący smak. Traktowany jest jako roślina lecznicza - docenia się jej działanie przeciwskurczowe w obrębie przewodu pokarmowego, ponadto roślina poprawia trawienie, działa wiatropędnie i bakteriobójczo. Jako przyprawę stosuje się ją do sałatek, past, wypieków, zup, najróżniejszych potraw smażonych oraz pasztetów, Kminek bywa też składnikiem wódki tzw. kminkówki oraz likieru alasz.
Kolendra siewna należy do rodziny selerowatych. Najprawdopodobniej pochodzi z Kolendra pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy znad Morza Śródziemnego, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. W Polsce jej uprawa nie zdobyła tak dużej popularności., mimo że est obecna w Polsce już od czasów Piastów. Wspominana jest w Biblii w Księdze Wyjścia oraz w Księdze Liczb. Kolendrę możemy napotkać powszechnie w Wielkiej Brytanii, została ona sprowadzana przez Rzymian, którzy od Starożytności, podobnie jak Grecy stosowali ją w kuchni i medycynie. W Europie kolendra powszechnie jest uprawiana także w Niemczech oraz Holandii. Kolendra ma wiele zdrowotnych właściwości: rozkurczowe; wiatropędne; moczopędne; pobudza wydzielanie soku żołądkowego; wzmaga łaknienie; rozpuszcza cholesterol. Roślina była znana była wśród najbardziej znanych starożytnych lekarzy - Hipokratesa i Pliniusza. Jest wysoce ceniona ze względu na swoje walory smakowe i zapachowe. Zielone części kolendry uwalniają w czasie wegetacji silny aromat. Liście doskonale komponują się z wieloma ostrymi potrawami rodem z Indii, Meksyku i Bliskiego Wschodu, są ochoczo stosowane w tamtejszej kuchni. Świeże listki kolendry są także popularną przyprawą w wielu kuchniach azjatyckich jak tajska, wietnamska, czy chińska oraz w kuchni portugalskiej, gruzińskiej i marokańskiej.
Koper ogrodowy jest gatunkiem rośliny należącym do rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, a jedynie w uprawie. Dotarł do Europy z dwóch stron: z basenu Morza Śródziemnego i z południowych obszarów Rosji i Indii. Ceniony był już w starożytności. Rzymianie stosowali go jako środek pobudzający wśród gladiatorów, w Egipcie natomiast zażywano go po dniu pełnym wyczerpującej pracy. Używali go także Babilończycy i Syryjczycy. W Grecji był oznaką zamożności. W Biblii zaś możemy znaleźć informację, że koper był środkiem płatniczym - płacono nim podatki. W Polsce, wielkim entuzjastą koperku był Mikołaj Rej, który zalecał dodawanie rośliny do wielu potraw, w tym nawet do ćwikły. Ponadto, koper od czasów starożytnych w Egipcie traktowany był jako lek. A swojego czasu był używany był jako antidotum na czary. Nic w tym dziwnego - koperek zawiera w sobie wiele cennych składników, m.in. fosfor, wapń, żelazo, prowitaminę A, witaminy C, D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, a także olejki lotne. Roślina ma działanie wiatropędne, reguluje pracę nerek, działa wykrztuśnie i odświeża oddech. Co więcej, przyspiesza trawienie, łagodzi skurcze żołądka, objawy kolki, biegunki i wymiotów. Kobiety karmiące piersią powinny pamiętać o koperku, przy niedoborze pokarmu. Herbata, przygotowana z kopru ma właściwości relaksacyjne i usypiające. Ponadto, koper ogrodowy jest rośliną niezwykle aromatyczną, przez co jest niezastąpiony w kuchni. Nie było by bez niego ogórków małosolnych, czy chłodnika.
Kolendra
Kolendra siewna należy do rodziny selerowatych. Najprawdopodobniej pochodzi z Kolendra pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy znad Morza Śródziemnego, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. W Polsce jej uprawa nie zdobyła tak dużej popularności., mimo że est obecna w Polsce już od czasów Piastów. Wspominana jest w Biblii w Księdze Wyjścia oraz w Księdze Liczb. Kolendrę możemy napotkać powszechnie w Wielkiej Brytanii, została ona sprowadzana przez Rzymian, którzy od Starożytności, podobnie jak Grecy stosowali ją w kuchni i medycynie. W Europie kolendra powszechnie jest uprawiana także w Niemczech oraz Holandii. Kolendra ma wiele zdrowotnych właściwości: rozkurczowe; wiatropędne; moczopędne; pobudza wydzielanie soku żołądkowego; wzmaga łaknienie; rozpuszcza cholesterol. Roślina była znana była wśród najbardziej znanych starożytnych lekarzy - Hipokratesa i Pliniusza. Jest wysoce ceniona ze względu na swoje walory smakowe i zapachowe. Zielone części kolendry uwalniają w czasie wegetacji silny aromat. Liście doskonale komponują się z wieloma ostrymi potrawami rodem z Indii, Meksyku i Bliskiego Wschodu, są ochoczo stosowane w tamtejszej kuchni. Świeże listki kolendry są także popularną przyprawą w wielu kuchniach azjatyckich jak tajska, wietnamska, czy chińska oraz w kuchni portugalskiej, gruzińskiej i marokańskiej.
Koperek
Kurkuma
Liść laurowy
Laur należy do gatunku krzewu z rodziny wawrzynowatych. W stanie dzikim występuje w rejonie śródziemnomorskim aż do południowych Alp. Wawrzyn szlachetny uprawiany jest także w krajach południowej Europy, Afryce oraz w obu Amerykach. Laur uprawiany był już w starożytnej Grecji i Rzymie. W starożytnej Grecji wierzono, że wawrzyn to boskie drzewko i własność Apollina. Stąd też wziął się wieniec laurowy, które zakłada się zwycięzcom olimpijskim. Liście laurowe mają charakterystyczny ostry i gorzki smak, zawdzięcza go znacznej ilości goryczy i garbników w olejkach eterycznych zawartych w roślinie. Warzyn szlachetny stosuje się przy zaburzeniach ukrwienia, kaszlu, schodzeniach skóry, przy chorobach reumatycznych. Kąpiel z dodatkiem olejku laurowego ma działanie pobudzające. Niegdyś liście laurowe zwane były bobkowymi, stanowią podstawowy składnik do bigosu, gulaszów, mięsa ale także, kto mało wie, są składnikiem mieszanki garam masala. Liście skutecznie odstraszają szkodniki - wkłada się je do szaf, gdzie przechowuje się żywność. Jednocześnie, liście laurowe odnalazły swoje miejsce w perfumerii. Podobnie jak wiele innych przypraw, także liście wawrzynu w większej ilości są toksyczne.
Lubczyk
Lubczyk ogrodowy zaliczany jest do gatunku z rodziny selerowatych. Nosi wiele nazw ludowych, począwszy od lubiśnika lekarskiego, korzeń, łakotne ziele, po mleczeń. Roślina pochodzi z Afganistanu i Iranu. Obecnie jest uprawiany w wielu rejonach świata, w tym w Polsce. Hodowany już był w ogrodach Starożytnej Grecji i Rzymie. W okresie średniowiecza uprawa lubczyku w Europie została rozpropagowana przez benedyktynów. lubczyk ochoczo wykorzystywany jest w ziołolecznictwie, odwar z korzenia służy pomocą przy nieżycie dróg moczowych, czy niewydolności nerek. Lubczyk wykazuje działanie moczopędne, wiatropędne oraz wykrztuśne. W medycynie ludowej roślina wykorzystywana przy leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych, jako środek wykrztuśny oraz jako lek zwiększający pobudliwość seksualną. Lubczyk wykorzystywany jest ochoczo w gastronomii - wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, np Maggi. W Anglii wypieka się chleb z nasionami lubczyku. Znana jest także nalewka kordiał, która tworzona jest z wykorzystaniem rośliny. Lubiśnikowi przypisywano wielką moc w sprawach miłosnych. Według dawnych wierzeń wykopany wraz z nacią 1 października o szóstej rano miał czynić znaczne skutki w małżeństwie - godząc parterów ze sobą. Lubczyk często towarzyszył pannom młodym - wpięty do włosów, czy też przyczepiony do sukni ślubnej - miał on przynosić szczęście młodej parze. Dodawany był do pierwszej kąpieli dziewczynki po narodzinach, co miał skutkować szczęściem w miłości.
Melisa
Melisa kojarzona jest przede wszystkim jako zioło o działaniu uspokojającym. Jej zalet jednak jest znacznie więcej. Już w Starożytnej Grecji była lekiem na wszelkie dolegliwości. Roślina ta nosi wiele nazw ludowych, najpopularniejsze to rojownik, pszczelnik, matecznik, czy też cytrynowe ziele. Melisa dziko rośnie w północnej części Afryki, a także w Azji Zachodniej oraz Środkowej. Można ją spotkać także na Kaukazie oraz w Pakistanie. Uprawiana jest powszechnie na całym świecie, również w Polsce. Ta roślina o cytrynowej woni ma nie tylko działanie uspokajające, ale także zmniejsza bezsenność i stany lękowe, pomaga w leczeniu nerwicy oraz depresji. Ponadto, stosowana jest również przy bólach głowy, czy zespole przewlekłego zmęczenia. Melisa ma także zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Zmniejsza wzdęcia i gazy, jest pomocn aprzy rozstrojach żołądka i ogólnych problemach przewodu pokarmowego. Poza tym, zioło to ma także działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe. W kosmetyce melisa wykorzystywana jest w płukankach do włosów przy proplemie z ich wypadaniem, łupieży, czy znacznym przetłuszczaniu. Melisa jest rośliną uwielbianą przez pszczoły. Sama nazwa ziela pochodzi właśnie od słowa melitta, czyli po grecku pszczoła. W mitologii greckiej imię Melisa nosiła jedna z nimf, która tak się naprzykrzała swoją miłością Zeusowi, że zniecierpliwiony zamienił ją w pszczołę. Gdy zmarła, z pszczelego ciała wyrosła roślina o urzekającym zapachu, wabiąca do siebie wszelkie owady.
Mięta marokańska
Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa jest spontanicznym mieszańcem mięty nadwodnej z zieloną. Najprawdopodobniej powstała w Anglii i tam została też wprowadzona do uprawy w XVIII wieku. Jest bardzo łatwa w uprawie. Rozmnaża się wyłącznie wegetatywnie, przez podział kłączy. Jest gatunkiem wysoce ekspansywnym, więc należy ją oddzielać od innych roślin uprawnych, inaczej może zagłuszyć inne uprawy i stać się niemalże chwastem. Jest w pełni mrozoodporna, przez co chętnie uprawiana, przez rejony o chłodniejszym klimacie. Mięta nazywana jest także lekarską, co z resztą nie jest bezpodstawne, ponieważ doskonale odnalazła swoje miejsce w zielarstwie i medycynie. Zdecydowanie jest rośliną leczniczą - liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, a także usprawniają pracę jelit. Miętkiew stosuje się jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, czy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Ponadto, roślina posiada właściwości antybakteryjne i w niewielkim stopniu uspakajające. Olejek pozyskiwany z mięty pieprzowej ma podobne, jednakże silniejsze działanie, szczególnie w aspekcie odkażającym i uspakajającym. Miętkiewa - kolejna z nazw rośliny, stosowana jest także zewnętrznie przy katarze, nieżycie gardła i oskrzeli. Mięta lekarska jest także wykorzystywana w kosmetyce - mentol, w niej zawarty, jest podstawowym surowcem, wykorzystywanym do produkcji pasty do zębów, płynów do ust, kremów do masażu i wielu innych kosmetyków w tym także perfum. Jest rośliną miododajną, w kuchni znajduje swoje zastosowanie jako przyprawa. Znacznie wzbogaca smak potraw. Jeżeli jednak chodzi o przemysł cukierniczy - w tym przypadku wiedzie prym matka mięty pieprzowej, czyli mięta zielona.
Oregano
Lebiodka pospolita - jak brzmi oficjalnie nazwa oregano należy do rodziny jasnotowatych. Dziki majeranek, jak również nazywa się roślinę rośnie pospolicie w Afryce Północnej, Europie i Azji. Oregano traktowane jest jako surowiec zielarski, ma działanie wykrztuśne, dezynfekujące, przeciwbiegunkowe, przeciwskurczowe, wiatropędne, a także odtruwające. Jest jedną z najstarszych znanych roślin leczniczych. Właściwości lecznicze znane już były Hipokratesowi, czy Arystotelesowi. Pozyskiwany z lebiodki olejek tymolowy wykorzystywany jest w płukankach do gardła oraz do okładów dla trudno gojących się ran. Niegdyś zielem farbowano na czarno tkaniny, a kwiatami na pomarańczowo wełnę. W średniowieczu roślina miała chronić przed złymi czarami. Używano jej także jako namiastka herbaty oraz tytoniu. Oregano odgrywa ważną role w kuchni wielu narodów. Jest jednym ze składników ziół prowansalskich. Stanowi popularną przyprawę w kuchni włoskiej, do pizzy, mięsa, czy też sałatek. Zioła także stosuje się do przyprawiania niektórych wódek, wina wermut oraz likierów.
Pieprz czarny
Pnącze, na którym rośnie najpopularniejsza na świecie przyprawa wywodzi się z Indii, natomiast jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. Najlepiej rośnie w na wilgotnych i próchnicznych glebach w pobliżu linii brzegowej. Przyprawę pozyskuje się z owoców rośliny. Pestkowiec jest mniej więcej wielkości grochu, na początku przybiera kolor zielony, następnie czerwonawy, czy też żółto-czerwonawy, ostatecznie staje się czarny i stąd pochodzi jego pełna nazwa. Roślina owocuje od 2 do 5 razy w roku i potrafi wydawać owoce przez nawet 40 lat. Przyprawa jest dzielona na trzy rodzaje, ze względu na sposób jej otrzymywania: pieprz czarny - pochodzi z owoców niedojrzałych, suszonych i sfermentowanych, biały - jest łagodniejszy i pochodzi z dojrzałych owoców. Pieprz zielony, podobnie jak czarny pochodzi z niedojrzałych nasion marynowanych w kwasie octowym, czy też mlekowym lub konserwowanych solanką. Wszystkie powyższe rodzaje, pochodzą od tej samej rośliny. Początkowo uważano, że pieprz może leczyć wiele chorób, m.in/ zaparcia, biegunkę, ból ucha, choroby serca, chrypkę, niestrawność, ukąszenia owadów , bezsenność, bóle stawów, zaburzenia czynności wątroby, choroby płuc, oparzenia słoneczne, próchnicę i ból zębów, czy nawet może leczyć oczy - skuteczności pieprzu w tym zakresie jednak badania nie wykazały. Jak wiadomo, pieprz powoduje kichanie, to zawarta w ziarnach piperyna wywołuję taką reakcję. Wykazano, że piperyna może znacznie zwiększyć wchłanianie selenu, witaminy B, beta-karotenu i kurkumy, jak i innych składników odżywczych. Badania wykazała, że piperyna przyspiesza przemianę materii, aczkolwiek nie powinna być stosowana przez osoby z wrzodami żołądka. Stwierdzono, że ekstrakty z czarnego pieprzu mają właściwości przeciwutleniające, a także działanie przeciwnowotworowe.
Stewia
Szafran
Szafran, to hodowana od wieków roślina przyprawowa, pozyskiwana ze znamion szafran uprawnego - czyli krokusa. Sprzedaje się go często w stanie wysuszonych znamion (jak na zdjęciu) lub sproszkowanym. Szafran jest nazywany królem przypraw - jednocześnie stanowi najdroższą przyprawę świata. Dla uzyskania 1 kg znamion potrzeba aż 150 tysięcy kwiatów krokusa. Przyprawa barwi potrawy na piękny żółty kolor, należy jednak ostrożnie dozować przyprawę - wystarczy jedynie szczypta - większa ilość sprawi, że potrawa stanie się gorzka w smaku. Najczęściej szafran dodaje się do ryżu, owoców morza, zup oraz ciast. Jeżeli chodzi o walory smakowe, dobrze komponuje się z bazylią i oregano. Krokusy oryginalnie są gatunkiem kwiatów porastającym lasy, zarośla i łąki od poziomu morza do alpejskiej tundry w Środkowej i Południowej Europie, w Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie, na wyspach Morza Egejskiego, w Azji Środkowej aż po Zachodnich Chiny. Szafran od dawien dawna był traktowany jako afrodyzjak. Stosowany w tym celu był przez Asyryjczyków, Fenicjan, Greków, Arabów, a nawet Brytyjczyków. W starożytnej Grecji i Rzymie oraz Chinach, szafran używany był jako barwnik organiczny. Krokus, o czym wiele osób nie wie - jest symbolem trzeźwości.
Trawa cytrynowa
Oficjalna nazwa rośliny brzmi palczatka cytrynowa i należy do gatunku trawy z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Na szeroką skalę uprawiana jest w wielu krajach o cieplejszym klimacie, m.in. w basenie Morza Śródziemnego. W krajach azjatyckich służy do przyrządzania napojów chłodzących oraz zup - np. tajskiej zupy to-yum. W Indiach, Malezji, Gruzji, czy w Afryce trawa cytrynowa dostarcza olejku cytronelowego, który stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym oraz w medycynie. Jako przyprawa, ceniona jest ze względu na swój pikantny i kwaśny smak. Jest jednym ze składników pochodzącego z Peru napoju Inca Kola. Trawa cytrynowa nadaje świeży, cytrynowy posmak wszelki produktom, jednakże nie jest tak narzucający, jak w przypadku cytryny. Przypuszcza się, że ma właściwości przeciwnowotworowe. W medycynie ludowej Brazylii uważa się, że trawa cytrynowa ma właściwości przeciwlękowe, nasenne, a także przeciwdrgawkowe - praktyczne badania, nie potwierdziły jednak tych wierzeń. Trawę cytrynową można uprawiać także w Polsce - jednak nie jest to powszechne - roślina nie jest odporna na mróz, w sklepach możemy zakupić mięsistą część nasady rośliny - którą najczęściej się wykorzystuje dla wzbogacenia smaku potrawy. Czasami można spotkać trawę cytrynową sprzedawaną w całości, wtedy jej zapach jest bardziej aromatyczny. Palczatka cytrynowa najczęściej wykorzystywana jest w kuchni azjatyckiej - szczególnie w tajskiej - do wszelkich potraw, w których stosowane jest mleczko kokosowe.
Tymianek
Wanilia
Werbena cytrynowa
Ziele angielskie
Ziele oliwne
Santolina viridis pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale w Polsce jej popularność dopiero zaczyna zakwitać. Ma długie, wąskie listki o aromatycznym zapachu czarnych oliwek, w podobny sposób także smakuje. Jest zimozielona i wytrzymuje temperatury nawet do blisko -29 stopni. Rośnie do wysokości około 20 cm. Kwitnie na żółto. Ziele oliwne, kiedy nie pełni funkcji rośliny ozdobnej, często dodawane jest do sałatek, pomidorów, sosów, pesto, do potraw w typie śródziemnomorskich z mięsa i ryb. Roślina stosowana jest od dawna w ziołolecznictwie oraz medycynie ludowej. Wzmaga apetyt, a także wydzielanie soków żołądkowych i ułatwia trawienie. Ponadto, ziele oliwne, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Działa także dobrze na serce wspomagając jego pracę. Warto sięgnąć po ta roślinę, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także na niezwykły aromat i smak.
Zioła prowansalskie
Herbes de Provence jest mieszanką ziół z Prowansji, regionu położonego na południu Francji. Zioła prowansalskie znane są dobrze na całym świecie, w ich skład wchodzi rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, oregano oraz majeranek. W niektórych krajach, jak na przykład w Niemczech dodaje się lawendę, jednakże brakuje jej w oryginalnym prowansalskim przepisie - zatem we Francji na próżno szukać jej w mieszance. Całość nadaje intensywny i ciekawy aromat. Zioła najczęściej stosowane są do sosów, sałatek, jako dodatek do twarogów i jaj, pieczywa, mięsa mielonego,a także jako marynata do pieczeni, potraw z grilla, serów oraz dań z ryb i drobiu. Często zaleca się stosowanie ziół prowansalskich w diecie pozbawionej soli.
Bardzo ciekawy i wyczerpujący artykuł na temat ziół i "ziołowych narkotyków". To zaskakujące, że w otaczającym nas świecie znajduje się tak ogromna ilość pożywienia, które może nas otruć czy otumanić, a my nawet o tym nie wiem!
OdpowiedzUsuńThank you for the information.
OdpowiedzUsuńNie powiem działanie kurkumy zaskoczyło mnie mocno, choć zraziła mnie kiedyś, bo zabarwiła mi naczynia, no ale chyba do niej wrócę :)
OdpowiedzUsuńsuper wpis, chętnie poczytam więcej :)
OdpowiedzUsuń29 yr old Legal Assistant Rollin Ferraron, hailing from Brentwood Bay enjoys watching movies like Where Danger Lives and Worldbuilding. Took a trip to Lagoons of New Caledonia: Reef Diversity and Associated Ecosystems and drives a Mazda5. przejdz do tej strony
OdpowiedzUsuń59 yr old Developer II Adella Wyre, hailing from Terrace Bay enjoys watching movies like "Christmas Toy, The" and Cabaret. Took a trip to Historic Fortified Town of Campeche and drives a Mercedes-Benz 540K Special Roadster. Link strony
OdpowiedzUsuńrzeszow porady prawne
OdpowiedzUsuńPrzyprawy nadają całego smaku potrawom!
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz cieszyć się świeżymi i aromatycznymi ziołami w swoim ogródku lub na parapecie, to polecam sklep oferujący wysokiej jakości nawozy dedykowane do ziół, które zapewnią im zdrowy wzrost i intensywny aromat.
OdpowiedzUsuńZioła na niedoczynność tarczycy to mieszanka ziół, która wspiera zdrowie tarczycy i pomaga w regulacji poziomu hormonów. Składniki tych ziół są znane ze swoich właściwości stymulujących funkcje tarczycy, co może być pomocne dla osób z niedoczynnością tego gruczołu. Regularne stosowanie tych ziół może wspomóc równowagę hormonalną i poprawić samopoczucie.
OdpowiedzUsuńMam świetnego dostawcę przypraw. Naprawdę rewelacyjne i bardzo skuteczne produkty. Warto wypróbować.
OdpowiedzUsuń