wtorek, 27 grudnia 2016

Pancakes z syropem klonowym

Sterta pancakes z syropem klonowym

- śniadanie w stylu amerykańskim


Amerykański jadłospis zależny jest od dwóch czynników: kulinarnych preferencji i czasu. Szczególnie w większych aglomeracjach nie dziwią śniadania jadane nie w domu, a w rozmaitych knajpach, która w krótkim czasie zaserwuje to, czego nie ma czasu przygotować samemu. Amerykańska wieś pozostaje bardziej konserwatywna w tym temacie i śniadania przygotowywane są w zaciszu domowej kuchni. Wpływ prowadzonego stylu życia ma do powiedzenia najwięcej w tym temacie. Południe Stanów Zjednoczonych słynie z pól kukurydzy, dlatego tam jada się placki kukurydziane zbliżone wyglądem do rosyjskich blinów. Północna część USA słynie z naleśników pszennych polanych bardzo słodkim syropem klonowym. Aby słynne amerykańskie pancakes były pulchne dodaje się do ciasta odrobinę proszku do pieczenia. Naleśniki serwowane są jako sterta, nałożone jeden na drugim z dodatkiem masła i wspomnianego wcześniej syropu klonowego. Inny popularny dodatek do pancakes stanowi dżem, masło orzechowe, orzechy, owoce, miód, cukier puder, bita śmietana, cynamon, czy też melasa. Bywa, że naleśniki podawane są jako deser, a nie śniadanie, wtedy często przybrane są lodami, czy owocami z dodatkiem czekoladowego syropu. Jeśli jednak chcecie poznać amerykańskie pancakes od właściwej strony, to najlepiej spróbować ich w tradycyjnej i najprostszej postaci - usmażone rano, przełożone masłem i polane syropem klonowym.


Składniki dla 4 osób:
  • 1 niepełna szklanka mąki (150 g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • masło
  • syrop klonowy



Przygotowanie:
  1. W misce roztrzep jajka, dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Wszystko wymieszaj na gładką masę przy pomocy miksera i odstaw na około 30 minut.
  2. Na małej patelni rozgrzej lej i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Odstaw w ciepłe mijesce. Układaj pancakes w stertę, przekładając każdy z naleśników odrobiną masła. Całość polej syropem klonowym.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Amerykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz