Owocowa mapa świata
- po owocowym krążąc atlasie
Podczas jednych z zakupów w supermarkecie spojrzałam na stanowisko z owocami egzotycznymi. W tym okresie było ich stosunkowo wiele dostępnych na rynku. Patrząc na ich kształt, zastanawiając się nad smakiem tych, których jeszcze moje podniebienie nie poznało w mojej głowie powstało postanowienie: zamiast czekolady, której smak znam za dobrze, będę kupowała owoce których nie znam. Ciekawska natura człowieka okazuje się być silna. Owoców zasmakowałam, pochodzenie wielu jednak nadal było tajemnicą. Skąd tak naprawdę pochodzi kiwi? Co to jest physalis? Jak smakuje sharon? Kto i dlaczego uważa granaty za owoce święte? Ile gatunków banana jest, a ile spróbować można w Polsce? Na te i wiele innych pytań chce się poznać odpowiedź! Wiadomo, że owoce najlepiej smakują niepryskane chemią, zerwane prosto z drzewa, czy krzewu. Każdy, kto próbował maliny z lasu i tej dostępnej na bazarze z pewnością potwierdzi różnicę. Nabyłam kilka lat temu mango w supermarkecie, rozkroiłam i spróbowałam ale poczułam jedynie słodki smak chemii, a moje ręce lśniły pokryte nieznanym pyłem. Stwierdziłam, że jest ohydne i więcej do ust tego nie wezmę. Miałam wielkie szczęście spróbować mango, które dopiero co spadło z drzewa rosnącego na skraju dżungli i zmienić całkowicie zdanie na jego temat. Ten smak z przyjemnością wspominam do dziś. Wiele owoców nie jest w stanie dotrzeć do naszej granicy nawet z zastosowaniem ogromnej ilości konserwującej chemii jak na przykład mangostan. Wiele innych nie trafia do nas ponieważ ich zwożenie do Polski po prostu się nie opłaca. Poniżej chciałabym przedstawić znane i mniej znane owoce z najróżniejszych zakątków świata, których miałam szczęście skosztować. Kreśląc palcem po globusie, poznajmy skąd jakie owoce pochodzą.
Ananas
Ten soczysty owoc pochodzi z Ameryki Południowej. Został przedstawiony światu przez Krzysztofa Kolumba, kiedy sam poznał ananasa przybywszy na brzegi wyspy Gwadelupa w 1439 roku. Początkowo owoc uprawiano w Indiach, Afryce Południowej, na Jawie oraz Filipinach, w stosunkowo krótkim czasie znany był w większości krajów tropikalnych. Obecnie największe plantacje ananasa znajdują się w Chinach, Brazylii, Meksyku oraz na Hawajach i Filipinach. Ananas jest nie tylko bardzo smacznym afrodyzjakiem, ale także posiada znaczące wartości odżyewcze i lecznicze. Sok z ananasa działa orzeźwiająco, ale także zwalcza niestrawność, ból brzucha, kolkę, ponadto regeneruje i
wzmacnia organizm, dostarczając mnóstwo witamin i skladników mineralnych. Szczególnie dużo zawiera witaminy C. Dodatkowym atutem owocu, jest jego niskoloryczność, co więcej zawiera enzymy i kwasy owocowe, które przyspieszają
spalanie tłuszczu w organizmie. Właściwości ananasa od dawna wykorzystuje się w medycynie niekonwencjonalnej. Stosowany jest w leczeniu infekcji układu oddechowego. Ananas przyspiesza także gojenie się ran i złamań, podobno także pomaga w usunięciu pasożytów z układu pokarmowego. Ananasa da się także hodować także w domu, w doniczce, jako roślinę ozdobną. Wystarczy odcięta korona ananasa z odpowiednio przyciętym pióropuszem liści wsadzona do doniczki z ziemią.Awokado
Potrawy z awokado: Tortilla z kurczakiem, Guacamole z pomidorem, Sushi - futomaki, uramaki i nigiri, Skrzydeka kurczaka z salsą z kukurydzy i awokado, Guacamole tradycyjne, Sałatka Cobb, Jajko sadzone z awokado
Banan
Potrawy z bananem: Smażone banany w cieście, Tajskie naleśniki bananowe, Ciasto bananowe, Kurczak z nadzieniem karaibskim, Pancakes z bananami i ananasem, Chleb bananowy, Banoffee pie, Peanut Banana Smoothie, Smoothie truskawkowo-bananowe
Borówka brusznica
Borówka brusznica, która nazywana jest także borówką czerwoną należy do powszechnie występującej w polskich lasach rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych. Roślinę najczęściej nazywa się po prostu borówką, w niektórych rejonach Polski bywa nazywana gogodą. Borówka brusznica występuje w umiarkowanej i chłodnej strefie całej półkuli północnej. Roślina przyjmuje postać krzewinki dorastającej do maksymalnie 25 cm wysokości, wyrastającej gęstymi kępkami. Owoce borówki wyrastają z kwiatostanu tworzącego grono, na krótkich szypułkach. Początkowo owoce przybierają kolor białokremowy, czerwienieją z upływem czasu. Mimo, że borówka czerwona nie należy do najsmaczniejszych, za sprawą swojego gorzko-kwaskowatego smaku, to jest wysoko cenioną rośliną leczniczą. Jest bogata w witaminy B1, B2, PP oraz witaminę C. Owoce borówki brusznicy regulują czynności trawienne, mają także działanie moczopędne, przeciwbiegunkoweoraz antyseptyczne. Borówka czerwona pomoże rozjaśnić plamy pigmentacyjne na skórze za sprawą arbutyny zawartej w liściach. Owoce brusznicy wykorzystywane są przy produkcji galaretek, czy dżemów. Galaretka borówkowa jest podstawą tradycyjnego angielskiego sosu Cumberland, który stanowi doskonały dodatek do dań z dziczyzny. Borówka czarna
Na Mazowszu po prostu jagoda, Małopolska zwie owoc borówką. Nosi także wiele innych nazw zwyczajowych jak czarna jagoda, ciemna jagoda, leśna jagoda, modra jagoda, czernica, czy czernina. Rośnie w klimacie umiarkowanym oraz arktycznym w Azji, Europie oraz Ameryce Północnej. Krzewinka kwitnie od kwietnia do czerwca. Od momentu zapylenia kwiatu przez owady do osiągnięcia pełnej dojrzałości przez owoc mija zaledwie dwa miesiące. Borówka czarna jest wskaźnikiem kwaśnych gleb - jest wyjątkowo kwasolubna. Owoce zawierają dużo witaminy C oraz B1, ponadto kwas cytrynowy, jabłkowy oraz bursztynowy, pektyny i karotenoidy. Świeże owoce mają działanie rozluźniające przy zaparciach i jednocześnie są przeciwbiegunkowe. Suszone owoce, ponad wspomniane, działają antyseptycznie i przeciwgorączkowo. Liście odnajdują zastosowanie jako środek pomocniczy przy leczeniu cukrzycy, czy w stanach zapalnych układu moczowego i przewodu pokarmowego. Ponadto, spożywanie jagód wzmacnia wzrok - poprawia ostrość widzenia, szczególnie po zmroku. Jak twierdzą brytyjscy naukowcy, jagody zabezpieczają przed pylicą, dlatego wskazane są w diecie górników, młynarzy, czy kominiarzy. Jeżeli chodzi o sztukę kulinarną, sok z czarnych borówek służy do barwienia win, a z samych owoców wytwarza się konfitury, farsz do pierogów, czy też dodatek do gofrów, naleśników i wielu innych deserów.Cherymoja
Czerymoja należy do gatunku drzewa -Flaszowca peruwiańskiego. Pochodzi z Ameryki PołudniowejPeru. Obecnie roślina uprawiana jest nie tylko w Ameryce Południowej, ale także w innych tropikalnych częściach globu, tj. w Afryce Zachodniej, na Jawie oraz całkiem blisko naszej szerokości geograficznej - na Południu Hiszpanii w Andaluzji oraz rejonie Kalabrii we Włoszech.Owoce rośliny są mięsiste i osiągają do 12 cm średnicy. Owoc tak naprawdę, złożony jest ze zrośniętych ze sobą mniejszych owoców, co tłumaczy ogromną ilość zawartych w nim pestek. Osiąga wagę nawet do 4 kg. Cherymoja smakiem przypomina bitą śmietanę, albo budyń śmietankowy - stąd na bazarze, gdzie zakupiłam owoc, sprzedawany był pod nazwa budyniowiec. Czerymoja poza tym, że jest pyszna, jest także bardzo zdrowa, w 100 gramach owocu zaspokoimy dzienne zapotrzebowanie na witaminę C oraz B6. Według znanego pisarza Marka Twaina cherimoya jest najsmaczniejszym owocem znanym na świecie. W Polsce jest trudna do zdobycia, ze względu na dosyć delikatną skórkę. Jednakże, jeżeli tylko natkniecie się na nią - koniecznie zakupcie i spróbujcie.Cytryna
Wschodnie Chiny, współcześnie jednak nie znajdziemy jej w stanie dzikim, a nawet na terenie, z którego pochodzi. Cytryna powstała jak wiele znanych nam dzisiaj cytrusów z krzyżówki - w tym przypadku ze skrzyżowania limy i cytrona. Do Europy została sprowadzona w okresie Średniowiecza. Z ojczystej ziemi cytryna została sprowadzona do Mezopotamii, stamtąd, przez Arabów wzięta pod uprawę na terenie Palestyny i Egiptu - a podczas wypraw krzyżowych poznali ją Europejczycy. Owoce cytryny zawierają bardzo dużo witaminy C oraz B1, a także kwasu cytrynowego. Nie każdy o tym wie, ale cytryn zrywa się w stanie niedojrzałym, ponieważ ich transport często jest długotrwały, przed sprzedaż poddaje się je sztucznemu dojrzewaniu za pomocą etenu. Obecnie największe plantacje cytryny znajdują się w USA, w Meksyku, Grecji, Hiszpanii i we Włoszech. Często cytryny, ze względu na swoją urok sadzi się w ogrodach, parkach w krajach o ciepłym klimacie lub też traktuje się ją jako roślinę pokojową. Cytrynę można wyhodować nawet z cytryny zakupionej w najbliższym sklepie. Od 1720 roku cytryna stała się największym przyjacielem marynarza - wtedy bowiem odkryto jej moc leczniczą w walce ze szkorbutem. Od 1795 roku we flocie angielskiej wprowadzono obowiązkową dawkę dzienną soku z cytryny (30 g), która skutecznie rozwiązała problem szkorbutu wśród odbywających długie rejsy marynarzy. Wiele osób skrapia ryby sokiem z cytryny, bowiem powoduje on zanik nieprzyjemnego zapachu ryb - jony H+ kwasu cytrynowego łączą się z trimetyloaminą, która jest odpowiedzialna za ten zapach, w wyniku reakcji powstaje nielotna sól. Francja docenia cytrynę - w miejscowości Mentona co roku, pod koniec zimy obchodzone jest jej święto.
Potrawy z cytryną: Ciasto cytrusowe. Lemon Drizzle Cake
Czereśnie
Daktyle
Figa
Owoce Goji
Jagody goji uznaje się za jedno z najzdrowszych owoców na świecie. Są wyjątkowo odżywcze, zawierają cały szereg witamin (bardzo wysoką zawartość witaminy C), minerałów oraz antyoksydantów. Owoce goji są cenionym lekiem w medycynie Wschodu. Opóźniają procesy starzenia, wpływają na odporność, poprawiają procesy trawienia, regulują pracę serca i ciśnienie krwi. wzmacniają mięśnie, kości oraz poprawiają ostrość widzenia. Owoce goji pochodzą z południowo-wschodniej Europy i Azji, uprawiane są na południu Chin.
Gruszka
Owoce, zwane gruszkami stanowią jedne z najsłodszych owoców. Są dobrym źródłem potasu, błonnika, żelaza oraz witamin C,A, E i z grupy B. Ponadto zawiera dużo antyoksydantów, wzmacnia odporność, dodaje energii i poprawia wygląd skóry. Gruszki wykazują działanie moczopędne, pomagają regulować ciśnienie krwi oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Gruszki są wskazane w przypadku zaparć - dzięki dużej zawartości błonnika. Co ciekawe - gruszki rzadko wywołują alergie.
Gruszka chińska - Nashi
Owoc pochodzi z Azji Wschodniej, ale rośnie także w Nowej Zelandii, Australii, Chile oraz na Tajwanie. Kwitnie na drzewie owocowym z gatunku z rodziny różowatych. Nashi jada się najczęściej na surowo, są cenione ze względu na swój niezwykle soczysty miąższ, który po wcześniejszym schłodzeniu przynosi orzeźwienie w najgorsze upały. W smaku przypominają skrzyżowanie jabłka i gruszy. Miąższ gruszki chińskiej jest chrupiący i podobnie do gruszki ziarnisty - stąd alternatywna nazwa owocu: gruszka piaskowa. Owoce często służą do produkcji marmolady i różnych sałatek. Jeżeli chodzi o uprawę nashi, najpopularniejszą odmianą hodowlaną jest Chojuro. Owoce dostępne w polskich supermarketach, często pokryte są styropianową siatką ochronną, dlatego zaskakujący może się wydać fakt, że dobrze przechowywane nashi może wytrzymać nawet pół roku. Gruszka piaskowa jest bogata w błonnik, witaminę C, przeciwutleniacze oraz potas - spożywanie jej wyjdzie nam z pewnością na zdrowie.
Granat
Owoc granatu stanowi jedną z najstarszych roślin hodowlanych Bliskiego Wschodu. Najstarsze wzmianki o uprawie pochodzą z Sumeru sprzed ponad 3000 lat p.n.e. Szacuje się, że uprawiano go już 5 tysięcy lat p.n.e. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą. Starożytna medycyna Chin traktowała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności. Ze względu na dużą ilość nasion granat stał się symbolem płodności, a jego urokliwy kwiat granatowca uznawany był za symbol miłości. Po dziś dzień w Grecji panuje zwyczaj, że nowożeńcom rzucany jest na podłogę owoc granatu i zostaje on rozgnieciony na poczet szczęścia, dobrobytu i płodności. Granat ma istotne znaczenie w największych światowych religiach, znalazł wzmianki o sobie w świętych księgach Biblii, czy Torze. Jeżeli chodzi o pochodzenie granatu, to ziemia matczyna owocu usytuowana jest w Persji i Mezopotamii. Od wieków granatowiec uprawiany był w Indiach i na Kaukazie. Do Europy wieść o nich przybyła za sprawą baśni i legend z Dalekiego Wschodu. Do Syrii, Grecji i Hiszpanii, gdzie dziś również hodowany jest płodne drzewo, owoce dopłynęły dzięki kupcom fenickim. W Cesarstwie Rzymskim krzewy granatowca zdobiły ogrody najbogatszych i były serwowane podczas biesiad. W średniowieczu owoce granatu odkryto ponownie, za sprawą Arabów, którzy sprowadzili je na nowo do Hiszpanii. Hiszpanie pokochali owoc, miasto Grenada jest najlepszym przykładem - to własnie od nazwy owocu pochodzi jego nazwa.
Grejpfrut
Jackfruit
Owoc rośnie na drzewie bochenkowym, wywodzi się z rodziny morwowatych. Drzewa rosną naturalnie w Azji Południowej i Południowo-wschodniej, a także w Afryce. Najprawdopodobniej oryginalnie pochodzi z lasów deszczowych w południowo-zachodnich Indiach, gdzie obecnie znajdują się stany Kerala, Karnataka i część stanu Maharashtra. Owoce dżakfruta potrafią osiągnąć gigantyczną wielkość 90 cm i wagę do 30 kg. Sprawia to, że są największymi rosnącymi na drzewie owocami na świecie. Owoce można spożywać na surowo i po obróbce termicznej. Miąższ owocu jest soczysty, najczęściej ciemno-żółty o intensywnie upajającym zapachu. Jest przysmakiem makaków indyjskich. Jeżeli chodzi o ludzi, zdania odnośnie smaku są podzielone, wielu owoc uwielbia, jednakże spora grupa równie bardzo go nie lubi. Obecnie uprawy jackfruita możemy odnaleźć w Indiach, Bangladeszu, Nepalu, na Sri Lance, w Wietnamie, Tajlandii, Malezji, Indonezji oraz na Filipinach. Jeżeli chodzi o kontynent afrykański - jackfruit występuje w Kamerunie, Ugandzie, Tanzanii i na Mauritiusie. Możemy drzewo odnaleźć także w rejonie Karaibów i w Brazylii. W Indiach owoc wykorzystywany jest w szeroko pojętej sztuce kulinarnej. Jeżeli chodzi o Europę - na próżno szukać owocu po pólkach sklepowych - przeznaczone są głównie na rynek lokalny.
Jeżyny
Jujuba
Jujuba pospolita, inaczej zwana też głożyną należy do gatunku krzewu lub niewielkiego drzewa z rodziny szakłakowatych, które rosną głównie w klimacie zwrotnikowym i międzyzwrotnikowym. Głożyna naturalne występuje w Chinach i Indiach, ale można ją również spotkać w południowej części Europy. Owoce jujuby zwane są często chińskimi, koreańskimi, czy też indyjskimi daktylami. Są drobne i najczęściej podłużne o czerwonej barwie. Ich długość osiąga około 2,5 cm. Zbiór owoców przypada na późną jesień i zimę, kiedy na drzewie już nie ma liści. W smaku przypominają jabłka, nawet w stanie ususzonym. Chociaż w Polsce mało kto o nich słyszał owoce były znane i cenione już w III wieku p.n.e. Z głożyny wyrabiano wino, a także przechowywano w solance, czy też marynowano. Do dzisiaj z pasty pozyskanej z owoców jujuby wyrabia się nadzienie do tradycyjnych chińskich ryżowych pierożków zanzgi, które przyrządza się z okazji Święta Smoczych Łodzi. Czerwony kolor owoców uznawany jest za szczęśliwy. Ze względu na właściwości wzamacniające podawane są da wzmocnienia odporności osobom delikatnym i wrażliwym zdrowiu. W Chinach z owoców głożyny przygotowuje się nalewki, syropy, czy dodaje do herbaty. W stanie ususzonym traktuje się jako smakołyk do przegryzienia w wielu miejscach w Azji, ale także na Bliskich Wschodzie, czy Afryce. Niewątpliwie jest to owoc, na który warto zwrócić większą uwagę. Kaki
Karambola
Oskomian pospolity, bo tak brzmi oficjalna nazwa drzewa tropikalnego, na którym rosną owoce należy do rodziny szczawikowatych. Karambola pochodzi z Malezji oraz Indonezji na wyspie Jawa. Oskomian można obecnie także spotkać także w Afryce - Ghanie, a także Polinezji Francuskiej, Brazylii, Gujanie i na Florydzie oraz Hawajach, gdzie jest uprawiany. Starfruit w formie dojrzałej przybiera kolor żółty, owoce przeznaczone do dłuższego transportu zbierane są jednak przed osiągnięciem dojrzałości - wtedy często możemy je spotkać tak jak na zdjęciu w kolorze zielonym. Owoce karamboli mają słodko-kwaśny smak. Mają bardzo rześki chrupiący miąższ bez włókien i można je konsumować w stanie surowym razem ze skórką. Długo zachowują świeżość - można je przechowywać aż do trzech tygodni. Pojawiają się w Polsce w okresie od jesieni do wiosny - jednakże nie zdobyły w naszym kraju większej popularności. Starfruit często stanowi dodatek do różnego rodzaju sałatek, surówek, a także mięs lub ryb. Owoce bardziej kwaśne przeznaczane są często na marynaty, sosy, dżemy, a nawet winy. Skórki owoców czasami się suszy, czy kandyzuje.
Kiwi
Kiwi to zwyczajowa nazwa owoców pnącza aktinidii chińskiej, oraz aktinidii smakowitej. Drzewiaste pnącze rośnie w klimacie umiarkowanym. Zarówno aktinidia chińska, jak i smakowita pochodzi z Chin. Obecnie agrest chiński, jak się nazywa owoce pnącza, uprawiany jest w wielu rejonach świata, bywa rzadko, ale jednak także hodowana w Polsce. Największe plantacje owoców w czasach obecny chnie są zlokalizowane w Chinach, a w Nowej Zelandii. Pnącza aktinidii w warunkach sprzyjających rosną niezwykle szybko. Prawie wszystkie dostępne na rynku owoce kiwi należą do kilku odmian uprawnych aktinidii smakowitej. Najpopularniejsze to: Hayward, Chico i Saanichton 12. Co ciekawe, owoce wymienionych odmian są praktycznie nie do odróżnienia. Powszechnie wiadomo, że jagody aktinidii zawierają bardzo dużo witaminy C, która dodatkowo ulega niewielkiemu rozkładowi podczas obróbki termicznej do przetworów. Spożycie kiwi zalecane jest szczególnie podczas osłabienia wiosennego, grypy, czy przeziębienia. W Brazylii, co roku obchodzi się święto kiwi zwane Fenakiwi.
Kokos
Kokos właściwy, podobnie jak winodań wachlarzowata należy do rodziny arekowatych. Nazwa palmy w sanskrycie oznacza drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia, natomiast w języku malajskim - drzewo o tysiącu zastosowań. Obie nazwy najlepiej charakteryzują drzewo - wszystkie części palmy kokosowej są użyteczne. Z jednego drzewa można uzyskać do 75 orzechów kokosa rocznie, co sprawia, że jest bardzo ekonomiczną rośliną w uprawie. Pierwotne pochodzenie palmy kokosowej nie jest do końca wyjaśnione. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Najstarsze odnalezione skamieniałości pochodzą z Radżastanu w Indiach. Obecnie jest najczęściej spotykaną palmą, rosnąca wzdłuż wszystkich morskich linii brzegowych tropików. Owoce kokosu zawierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, cukrów, żelaza, witaminy C oraz potasu. Kokos kulturze Indii są wykorzystywane podczas niektórych rytuałów. Kokos ma ogromne zastosowanie w kulinariach, kosmetyce, czy budownictwie i meblarstwie. Jeżeli chodzi sztukę kucharską, miąższ owoców jadany jest na surowo lub ścierany na wiórki. Woda kokosowa - czyli przezroczysty płyn młodych orzechów stanowi świetny napój chłodzący i izotoniczny (zawiera dużo elektrolitów). Dojrzałe owoce zawierają znacznie mniej płynu. Woda orzecha jest zbliżona do osocza krwi, w awaryjnych przypadkach używana jest jako dożylne uwodnienie płynne, jest bogata w potas, wapń i chlorki. Mleko palmowe zawiera około 17 % tłuszczu, powstaje z przetartego miąższy z gorącą wodą lub gorącym mlekiem, który bogato używany jest w kuchni tajskiej i indyjskiej. Z soku z naciętych kwiatostanów orzecha kokosowego wytwarza się wino kokosowe zwane kallu w Indiach, czy tuba na Filipinach. Szczytowy pąk kłodziny jest sercem palmy - jest to białawy pęd o długości 30 - 40 cm, bez niego roślina ginie - mimo to jest przysmakiem znajdującym się w tzw. sałatce milionera - na szczęście rzadkim przysmakiem.Kumkwat
Liczi chińskie
Potrawy z liczi: Kaczka w czerwonym curry
Limonka
Ten przyjemnie pachnący i orzeźwiający owoc - tak jak każdy cytrus należy do rodziny rurowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Azji południowo - wschodniej. Drzewo limonki rośnie do 5 metrów i powszechnie występuje w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Największymi producentami owocu zwanego także limetką, limą, limoną i limetą kwaśną są Indie, Meksyk, Argentyna oraz Brazylia. Drzewa owocowe chętnie uprawiane także są na Antylach, wyspach Bahama, Florydzie, czy w Egipcie. W co cieplejszych rejonach Europy można również napotkać pięknie rozgałęziony krzew lub drzewo limetki. Owoce bogate są w witaminę C - zawierają jej więcej niż same cytryny, wapń, potas i fosfor. Powód mniejszej popularności limonki od cytryny tkwi w tym, że ich skórka jest cienka i delikatna, przez co jej trwałość jest znacznie mniejsza. W gospodarstwach w krajach o cieplejszym klimacie znacznie częściej można spotkać owoce limetki, z których sporządza się olejki eteryczne i popularny kwasek cytrynowy. Ponadto, często wytwarza się z nich soki i napoje orzeźwiające, a w tym popularne mojito.
Malina
Mandarynka
Mangostan
wielu Azjatów mangostan uznawany jest za cenny i święty owoc. Według starożytnej legendy, Budda spróbował owocu podczas przemierzania tropikalnych dżungli, a po dobroczynnym wpływie jako odczuł po jego spożyciu pobłogosławił go i podarował mangostan ludziom jako dar niebios. Smaczelina jest wyjątkowo bogata w antyoksydanty, uznana jest za jedno z najbogatszych jego źródeł. Zapobiega starzeniu się ciała, a także wzmacnia odporność - zawiera bowiem dużą ilość witaminy C. Tradycyjna medycyna azjatycka wykorzystywała mangostan przy najróżniejszych problemach zdrowotnych. Wysuszona skóra owoców była lekarstwem na problemy skórne, ekstrakt z owoców redukował gorączkę, był stosowany także przy kłopotach żołądkowych. Z tłuszczu wytłaczanego z nasion produkuje się do dzisiaj mydło. Bez wątpienia mangostan zasługuje na wiele uwagi - nie tylko ze względu na smak, ale także właściwości lecznicze.
Marakuja
Melon
Melon to zaskakujący owoc. Jego łacińska nazwa melopepon oznacza miękkie jabłko, a sam w sobie jest gatunkiem.... ogórka! Należy do roślin dyniowatych. Pochodzenie melona nie jest do dziś wyjaśnione, prawdopodobnie jego ojczyzną jest Azja lub Afryka. Znany jest już od czasów Starożytnego Rzymu oraz Starożytnej Grecji. Uprawiany jest w Polsce od XVII wieku. Obecnie melon uprawiany jest głownie w Turcji, Chinach, Indiach, Hiszpanii, USA, Japonii, Włoszech i Francji. Istnieje wiele odmian uprawnych melona, różnią się zarówno wyglądem, jak i rozmiarem, czy smakiem. Najbardziej powszechnymi i znanymi są melon żółty, zielony, galia oraz przedstawiony na zdjęciu kantalupa. Melony składają się w 90% z wody, zawierają dużo cukru, a jednocześnie mało kalorii. Jest bogaty w witaminę A i C, a także składniki mineralne, szczególnie potas i beta-karoten. Melony mają także właściwości lecznicze - łagodnie stymulują pracę nerek, działają przeczyszczająco oraz moczopędnie. Owoce podobnież poprawiają nastrój i koncentrację, pod tym względem zalecany jest osobom narażonym na stres. Poprawia jakość snu, przez co powinien być spożywany przy ostatnim posiłku. Doskonale gasi pragnienie. Melona można spożywać na surowo i samodzielnie, ale także w sałatkach, jako dodatek do drobiu, czy owoców morza. Bywa, że melony się dusi lub marynuje. Służy także do różnego rodzaju konfitur, dżemów, chutney'ów, a także soków. Wykorzystywane są także w kosmetyce, ze względu na zawarte w nich przeciwutleniacze.Miechunka peruwiańska - Physalis
Owoc z rodziny psiankowatych, czyli tej samej do której należą pomidory, czy bakłażany. Roślina naturalnie rośnie w Ameryce Południowej, jak sama nazwa wskazuje jej ojczyzną jest Peru, ale również możemy ją odnaleźć w Boliwii, Kolumbii i Ekwadorze. Wraz z upływem czasu, jej uprawa rozprzestrzeniła się na Australię, Nową Zelandię, Hawaje oraz wiele regionów Afryki, Azji i Polinezji. Na obszarze swojego naturalnego występowania uprawia jest jako warzywo, ma zbliżony nieco do pomidora, słodko-kwaśny smak. Jak na przedstawiciela rodziny psiankowatych zawiera stosunkowo dużo witaminy C.
Migdały
Migdałowiec pospolity jest gatunkiem rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji Środkowej oraz Mniejszej. Migdałowiec uprawiany jest głównie w basenie Morza Śródziemnego: w Hiszpanii, we Włoszech, a także we Francji oraz Kalifornii. Północny zasięg upraw w Europie przebiega przez Czechy i Słowację. Migdały najczęściej przeznaczane są na bakalie oraz przerabiane na marcepan. Z nasion wytwarza się także aromatyczny olej migdałowy, który dodatkowo posiada duże właściwości odżywcze. Migdały mają również ogromne zastosowanie w kosmetyce, olejek z nich pozyskiwany jest cennym składnikiem wszelkich kremów, mleczek i balsamów. Natomiast otręby migdałowe można odnaleźć w środkach przeznaczonych dla bardzo wrażliwej skóry. Migdały mają swoją odmianę słodką i gorzką. pierwsza, wykorzystywana jest w cukiernictwie, produkcji oleju, który stosowany jest także w przemyślę do smarowania precyzyjnych urządzeń. A soku ze świeżo wyciśniętych owoców powstaje napój zwany orszadą. Odmiany gorzkie uprawiane są na znacznie mniejszą skalę. Olej z nich pozyskiwany wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym i spożywczym, oraz do produkcji niektórych likierów.
Nerkowiec zachodni
Inaczej zwany jest także nanerczem zachodnim lub z angielskiego orzechem cashew. W Polsce znany jedynie pod postacią orzecha nerkowca, lekko słodkiego w smaku. Nanercz jest gatunkiem drzewa z rodziny nanerczowatych, co wielu może zaskoczyć jest bliskim krewniakiem mango. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawiany jest w większości krajów tropikalnych. Szczególnie lubianym i ceniony jest w Indiach, jest uprawiany na wielką skalę na południowo-zachodnim wybrzeżu tego kraju. Większe uprawy nerkowca możemy także odnaleźć w Wietnamie, Nigerii, Mozambiku, Tanzanii i w Brazylii. Nanercz rośnie w kierunku odwrotnym niż przedstawia zdjęcie. Najpierw z łodygi wyrasta jabłko nanerczowe, a z niego owoc właściwy, czyli pestkowiec, który zawiera sprowadzony do Polski orzech cashew. Ponieważ zewnętrzna łuska orzecha zawiera żrący, żywiczny sok, która może nawet poparzyć skórę, należy ostrożnie postępować z owocem. Orzechy są spożywanie na surowo, można je piec lub spożywać jako bakalie. Pomarańczowo-żółta część nerkowca jest także jadalna, miąższ jabłka jest soczysty i lekko kwaskowaty. Zawiera 13% cukrów, sporo pektyn oraz 75% soku bogatego w witaminę C i B2. Z soku nanerczy sporządza się wino, galaretki, dżemy i marmolady. Olej z łupiny orzecha silnie odkaża i służy najczęściej do natłuszczania sieci rybackich, czy impregnowania drewna. Ekstrakt z liści dodawany jest jako środek dezynfekcyjny do pasty do zębów. Trzeba przyznać, że owoc jak i jego zastosowanie jest niezwykle ciekawe i różnorodne.
Opuncja figowa
Orzech laskowy
Leszczyna pospolita, która wydaje na świat orzechy laskowe należy do rodziny brzozowatych lub leszczynowatych w zależności od klasyfikacji. Porasta obszary umiarkowane Europy i Azji Mniejszej po Kaukaz. Jest drzewem pospolicie rosnącym w stanie dzikim w Polsce. Uprawiana jest w naszym kraju częściej w sensie amatorskim. Najbardziej szlachetne odmiany uprawia się głównie w basenie Morza Śródziemnego. Sprzyjający plonowaniu, cieplejszy klimat, sprawił, że największymi producentami na świecie stały się kraje jak Turcja, Hiszpania, Włochy oraz rejon Półwyspu Bałkańskiego, czy Kalifornia w USA. Same drzewa leszczyny często pełnią funkcję ozdobną w parkach i ogrodach. Drewno jest niezwykle miękkie i nietrwałe, przerabia się e na węgiel rysunkowy, czy też wykonuje się z nich wędki, laski i bicze. Olej pozyskiwany z orzechów laskowych ma zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Z gałązek leszczyny wykonywano niegdyś różdżki używane przy poszukiwaniach podziemnych źródeł wody. W średniowieczu sędziowie przy ich pomocy wykrywali złodziei i morderców. Orzechy laskowe są bogate w białka i tłuszcze nienasycone. Zawierają znaczną ilości tiaminy i witaminy B6, jak również mniejsze ilości innych witamin z grupy B.
Orzech włoski
Orzeszki ziemne
Papaja
Melonowiec właściwy pochodzi z Ameryki Środkowej, rośnie głownie w Meksyku, jednakże został
Pigwa
Pistacje
Potrawy z pistacjami: Tureckie kobiece pępki, Sałatka z wędzonego łososia i makaronu vermicelli
Pitaja
Pitaja, znana często pod nazwą smoczy owoc, czy też truskawkową gruszką jest owocem wielu gatunków kaktusa, szczególnie z rodzaju Hylocereus, a także Stenocereus. Owoc pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej. Obecnie uprawa rozpowszechniła się w wielu krajach Azji Południowo-Wschodnie - w Wietnamie, Malezji, na Filipinach oraz Tajwanie, ponadto w południowych Chinach i Izraelu. Pitaja słynie z pięknych dużych, białych i pachnących kwiatów, które kwitną tylko nocą. Z tego względu nazywana jest królową nocy, a jej kwiaty kiężycowymi. Oryginalnie roślina rośnie na Pustyni Sonora, a jej owoce w dalszym ciągu są ważnym źródłem pożywienia tamtejszych Indian, na przykład szczepu Seri. Naturalnie pitaja rośnie w suchym tropikalnym klimacie i owocuje od 30 do 50 dni po zakwitnięciu, nawet do 6 razy w ciągu roku. Nadmiar wody może doprowadzić do zniszczenia kwiatów, a co za tym idzie, niezawiązania owoców. Istnieje kilka rodzajów tej rośliny. Najbardziej znana jest pitaja czerwona, charakteryzująca się różowo-fioletową skóra z białym miąższem. Pitaja z Kostaryki jest bardzo podobna tyle, że jej skóra jest wyraźnie czerowna. Pitaja żółta, różni się właściwie jedynie kolorem skóry. Miąższ smoczego owocu ma słodkawo-kwaśny smak. Jest niskokaloryczny. Schłodzenie owoców poprawia jego smak Są często dodatkiem o rozmaitych deserów, szczególnie lodowych, a także produkuje się z nich soki oraz wino. Pitaja zawiera wiele cennych składników. Jest świetnym źródłem fosforu i wapnia, co dobroczynnie wpływa na kości i zęby.Pigwica właściwa - Sapodilla, Chikoo
Drzewo, które wydaje na świat owoce ze zdjęcia nosi wiele nazw w zależności od terenu, gdzie jest uprawiane. Wywodzi się z rodziny sączyńcowatych i pochodzi Ameryki Środkowej - nazywa się je Manikara zapota, czy też sączyniec właściwy. Owoce pigwicy mają kształt śliwki pokrytej brązowoszarą skórą, pod którą znajduje się żółto-zielony, ziarnisty miąższ. Owoc jest smaczny i aromatyczny, jak dla mnie przypominał nieco smak wędzonej śliwki. Chikoo spożywa się na surowo, ale przerabiany jest także na marmolady, dżemy, w Indiach popularne są napoje na ich bazie typu milkshake. Jako wiecznie zielone drzewo owocowe pod uprawę pigwicę możemy na większą skalę odnaleźć w Ameryce, Indiach oraz Afryce - w klimacie wilgotnym. Kora, gałęzie i młode owoce zawierają sok mleczny, a w nim od 25 do 50% gumy zwanej chicle, która służy do wyrobu gumy do żucia. Z nacięć na drzewie w ciągu zaledwie 2 godzin jest w stanie wypłynąć cały sok mleczny. To samo drzewo można wykorzystać w tym celu po raz kolejny dopiero po 3 latach. Taką praktykę stosuje się głównie w Meksyku. Pigwica jest także ceniona ze względu na właściwości lecznicze - przeciwdziałają cukrzycy, obniżają poziom cholesterolu, zawierają sporo przeciwutleniaczy, a także mają właściwości antybakteryjne. Pomarańcza
Pomelo
Potrawy z pomelo: Tajska sałatka z pomelo
Porzeczka
Porzeczka należy do rodziny agrestowych. Pochodzi z Europy Zachodniej, jednak szybko jej uprawa rozpowszechniła się w innych częściach Europy. W Polsce zajmuje wysoką pozycję w uprawie roślin jagodowych. Ceniona jest szczególnie ze względu na swoją odporność na niskie temperatury. jest Porzeczka bywa traktowana jako roślina ozdobna, niewatpliwie jednak jej głównym przeznaczeniem jest sztuka kulinarna. Porzeczki wykorzystywane są do wyrobu galaretek, dżemów, soków, kompotów jak również mocniejszych napojów jak wina i nalewki. Porzeczki zawierają dużo cukrów, pektyny, ale także duże ilości witaminy C oraz witaminy PP. Na naszym rybku najbardziej popularne są porzeczki czerwone - zwane zwyczajnymi oraz porzeczki czarne. Porzeczka czarna, zwana urokliwie także smrodynią, występuje w Polsce również w stanie dzikim na całym niżu oraz pasie wyżyn.
Rambutan
Jagodzian rambutan, powszechnie znany jako rambutan to włochaty brat dobrze znanego nam liczi. Występuje głównie w Malezji, Chinach oraz Indonezji, można jednak go spotkać powszechnie na targach całej tropikalnej części Azji. W języku malajskim słowo rambutan oznacza "owłosiony". Zaś w Wietnamie, gdzie również jest spotykany, owoc nazywany jest „chôm chôm”, co w tłumaczeniu oznacza „niechlujne włosy". Łatwo się domyśleć skąd wzieła się nazwa - kolce znajdujące się skórce owocu, rzeczywiście przypominają nieco niechlujną fryzurę. Owoce jagodzianu zebrane w grona rosną na wiecznie zielonych osiągających około 30 metrów wysokości drzewach. Drzewa owocuja dwa razy do roku. Owoce rambutanu mają średnice ok. 5 cm, a z pokrywającej jej skórki wyrastają miekkie różowe lub żółte włoski. Sam owoc konsystecją i smakiem przypomina liczi - miąższ jest soczysty o kwaśnym lub słodkim smaku. Jagodzian rambutan jest ceniony nietylko ze względu na smak, ale również na właściwości zdrowtne. Niedojrzałe owoce łagodzą przebieg biegunki i czerwonki. Okład z liści lub korzeni rambutanu pomaga w złagodzeniu bólu głowy oraz w zbiciu gorączki. Nasiona rambutanu są cenione ze wzgędu na dużą zawartość tłuszczów i olejów, wykorzystywanych m.in do produkcji mydła. Niekiedy, same nasiona także bywają spożywane, po ich wcześniejszym paleniu. Spożywanie owoców przynosi również wiele korzyści: pomaga w walce z nadwagą, obniża cholesterol, wzmaga trawienie, wzmacnia odporność a także dodaje energii, regulując przy tym poziom cukru we krwi. Owoce spożywane są na surowo lub duszone jako deser. W polskich sklepach pojawia się niezwykle rzadko, jednakże warto upolować kilka sztuk w celu odkrywania nowych smaków.Snake Fruit
Sweetie
Tamarillo
Cyfomandra grubolistna, inaczej nazywana pomidorem drzewiastym, czy zgrabką pochodzi z Ameryki Połdniowej. W stanie dzikim występuje na terenie Peru, Chile, Ekwadoru oraz Boliwii. Owoc uprawiony jest także w innych krajach, m.in w Argentynie, Kolumbii Wenezueli i Boliwii, a także w oddalonych od Ameryki Południowej krajach jak Stany Zjednoczone, Australia, Kenia, a nawet Portugalia. Nie bez powodu nazywana jest pomidorem drzewiastym - należy również do gatunku z rodziny psiankowatych i jest podobny do niego z wyglądu. Podobnie jak owoce pomidora, cyfomandra składa się głównie z wody. Krzewy cyfomandry są jednak znacznie wyższe od krzewów pomidora, dorastają do rozmiarów niewielkiego drzewka. Owoce osiągają wielkości od 2 do 8 cm. W sklepach owoc możemy odnaleźć najczęściej pod nazwą tamarillo. Mimo, że występuje aż w ośmiu odmianach barwnych, to najczęściej spotykaną w handlu jest odmiana czerwona. W przekroju również przypominają wspomnianego pomidora. Mają galaretowaty miąższ., a jeżeli chodzi o smak, określany jest jako małowirazisty. Najsłodsza i najsmaczniejsza część tamarillo kryje się w samym środku. Owoce jadane są na surowo, bywaja także dodawane do deserów i nieco bardziej wytrawnych potraw. Co ciekawe, cyfomandra traktowana jest jako jedna z niewielu roślin zarówno jako owoc, jak i warzywo. Tamarillo bogaty jest w wiele składników odżywczych. Zawiera dosyć dużo mikroelementów takich jak potas, witaminy A, C, E i z grupy B, a także wapń, magnez i żelazo.Truskawka
Potrawy z truskawką: Smoothie truskawkowo-bananowe, Muffinki z truskawkami na Walentynki
Winodań wachlarzowata - Ice apple
Wiśnia
Polska jest jednym z największych producentów wiśni pospolitej na świecie. Powstała jako wynik wielokrotnego krzyżowania czereśni ptasiej z wiśnią karłowatą. Jej teren ojczysty obejmuje Azję Mniejszą oraz Południową. Ze względu na swój krzyżówkowy charakter występuje wyłącznie jako roślina uprawna oraz dziczejąca. Występuje w wielu odmianach, w Polsce można ją spotkać aż w 30. Cenioną i także bardzo popularną odmianą wiśni jest stara odmiana Łutówka. Wiśnie nie są często spożywane w stanie surowym, najczęściej przetwarza się je na dżemy, soki, wina oraz nalewki. Niewielka część ich produkcji przeznaczana jest do bezpośredniego spożycia. Drzewa wiśni cenione są nie tylko ze względu na owoce, ale także drewno, które wykorzystuje się w stolarce. Jest stosunkowo twarde i odporne na obciążenia, a jednocześnie dobrze poddaje się obróbce. Wykonuje się z niego meble, okleiny, a także instrumenty muzyczne. Drewno wiśni ma charakterystyczny aromat, dlatego też wykorzystuje się je także do wędzenia mięsa. Wiśnie są cenne także ze względu na swoje właściwości lecznicze. Są pomocne przy trudnościach w zasypianiu z powodu swojej wysokiej zawartości melatoniny, która odgrywa kluczowa rolę w regulacji cyklu snu u ludzi. Ponadto wiśnie wykazują działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne.



Same pyszności widzę ;)
OdpowiedzUsuńhttp://voyage-avis.blogspot.com/
mnia mniam
OdpowiedzUsuńbuonissimo
OdpowiedzUsuńDziekuje za tak ciekawa i obszerna wiedze o owocach rodzimych
Usuńi egzotycznych .
Z wielu z nich korzystam na codzien .
uwielbiam owoce egzotyczne, bez zachamowan kupuje i degustuje, wiele z nich pozostalo w diecie codziennej, dziekuje za pieknie napisany przewodnik
OdpowiedzUsuńsuper wpis, uwielbiam owoce a tu tyle ciekawych informacji :)
OdpowiedzUsuńogromna dawka wiedzy :)
OdpowiedzUsuńsuper blog
OdpowiedzUsuńsuper zrobione, brawo!
OdpowiedzUsuńTyle owoców jest na świecie do spróbowania
OdpowiedzUsuńBardzo dużo wartościowej wiedzy, dzięki!
OdpowiedzUsuńorzechy to nie owoce :P
OdpowiedzUsuńsapote mame, boroho, canistel, vevet apple, water apple,
OdpowiedzUsuń