poniedziałek, 26 grudnia 2016

Ciastka francuskie z dżemem

Ciastka francuskie z dżemem

- szybkie ciasteczka francuskie a portugalskie


Nie da się ukryć, że Portugalczycy są łasuchami. Każdy region tego pięknego kraju stara się zachwycić swoimi oryginalnymi wypiekami. Ciasteczka różnią się między sobą głównie dodatkami. Do najczęstszych należą migdały, cynamon i skórki owoców cytrusowych. Czasami do ciastek dodawana jest odrobina tamtejszych alkoholi, np. słynnego porto. Ciasteczka przybierają rozmaite kształty. Przglądając książkę kucharską prezentującą specjaly portugalskie trafiłam na banalny w wykonaniu przepis na ciasteczka z dodatkiem dżemu, którem zastąpiłam powidłami. Te niezwykle proste w przygotowaniu ciastka przypasują każdemu, kto ceni proste i szybkie rozwiązania. To przepis należących do tych na ostatnią chwilę. Wystarczą trzy składniki: ciasto francuskie, dżem i jajko. Kilka minut w piekarniku i gotowe. Niecodzienny ksztalt ciasteczek zachęca do ich konsumpcji. Mimo, że nie należą do najsłodszych wypieków, to z talerza znikają natychmiastowo. Idealnie pasują do herbaty. Same zachęcają się do przygotowania.



Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego, rozmrożonego 
  • ok. 100 g powideł śliwkowych lub dżemu
  • 1 jajko

Przygotowanie:
  1. Pokrój płaty ciasta francuskiego na średniej wielkości kwadraty. 
  2. Po środku każdego z kwadratów wyłóż po łyżce powideł lub dżemu. Kwadraty natnij od rogów do środka i wygnij je jak skrzydła wiatraka. 
  3. Wyłóż ciastka na blaze wyłóżonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz na złoty kolor w piekarniku z termoobiegiem rozgranym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Portugalska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz