poniedziałek, 29 grudnia 2014

Gulasz z jelenia

Gulasz z mięsem z jelenia

- kuchnia staropolska


Kuchnia staropolska znacznie różni się od tej, jaką znamy dzisiaj. Zawód myśliwego był ceniony. Mięsa na bogatych stołach nie brakowało. Z jednej z książek znanej polskiej pisarki kulinarnej, Lucyny Ćwierczakiewiczowej, "365 obiadów" możemy znaleźć szereg potraw z dziczyzny, takich jak z sarny, bażanta, kuropatwy, dzika, czy nawet z kwiczoła. Rozmaite potrawy z dzikiej zwierzyny były od zawsze obecne na naszych stołach. Jednakże dzisiaj stanowią dla większości kulinarną ciekawostkę. Warto się skusić i spróbować. Gulasz z jeleniny jest niezwykle prostą w przygotowaniu potrawą o delikatnym smaku. Danie idealne na obiad w chłodne popołudnia.




Składniki dla 4-6 osób:
  • 1 kg mrożonego mięsa gulaszowego z jelenia*
  • 1 duża cebula, poszatkowana
  • 1 duża czerwona cebula, poszatkowana
  • 2 - 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 250 ml czerwonego wina, półwytrawnego (1 szklanka)
  • 1 l mięsnego bulionu - z dziczyzny lub wołowiny (4 szklanki)
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta majeranku, tymianku i rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • ok. 3-4 łyżek mąki pszennej
  • sól, świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

  1. Rozmrożone i umyte mięso, odsącz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę. Obtocz kawałki mięsa w mące. 
  2. Rozgrzej na głębokiej patelni olej z masłem. Smaż kawałki jeleniny, kiedy mięso zmieni kolor dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Wymieszaj całość stopniowo dolewaj wino, następnie bulion. 
  3. Dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj przez ponad godzinę. Mięso powinno stać się miękkie.
  4. Gulasz podawaj z ugotowanymi ziemniakami i buraczkami.


Uwagi:
  • Mięso z jelenia można zakupić w Warszawie w sklepie Dziki Trop na ulicy Gagarina 31 na Mokotowie


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz