sobota, 12 października 2019

Rożki z ciasta filo

Greckie rożki z ciasta filo

z farszem z suszonych grzybów


Nazwa ciasto filo wywodzi się z greki, fyllo w języku greckim oznacza  dosłownie "liść". Nazwa nawiązuje do grubości ciasta, ktora jest cienka niczym liść. Z ciasta filo powstaje najsłynniejszy turecki smakołyk na świecie, czyli baklawa, a także zyskujący na popularności börek, czy bułgarska banica. Chociaż samo ciasto kojarzone jest bardziej z kuchnią grecką aniżeli turecką, to właśnie w Turcji ma swoje korzenie. W Turcji nazywane jest ciastem yuffka, jednakże w Europie częściej przyjęła się grecką nazwa ciasta. Do sporządzenia ciasta cienkiego jak papier używa się prostych składników takich jak mąka, oliwa, sól i woda. Powstałą z nich masę rozwałkuje się na bardzo cienkie warstwy, które przed przygotowaniem danej potrawy smaruje się obowiązkowo roztopionym masłem, a następnie zapieka. Filo jest uniwersalnym ciastem, które może być przygotowywane na wiele spososobów. Ciasto filo vel yuffka można podawać z rozmaitymi wypełnieniem, zarówno słodkim tak jak w przypadku sławietnej baklawy, czy także  z nadzieniem mięsnym i warzywnymi. Trafiłam na przepis z nadzieniem grzybowym, który od razu mnie zauroczył. Wykorzystałam zapasy suszonych prawdziwków i podgrzybków - ale z powodzeniem można użyc również grzybów świeżych, np. pieczarek. Rożki ciasta filo to doskonały pomysł na niebanalną przystawkę, czy przekaskę do pracy. Miło zaskoczy podniebienie nasze i gości. Na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, zatem zachęcam do przygotowania ich dzień wcześniej. Do dzieła moi mili! A na koniec, piękna myśl, wypowiedziana przez greckiego filozofa Epikura: 


"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra."





Składniki:
  • 60 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 750 g posiekanych grzybów (użyłam suszonych podgrzybków i prawdziwków)
  • 1/4 szklanki parmezanu
  • 1/4 szklanki grubo startej bułki tartej
  • 1 opakowanie gotowego ciasta filo
  • 100 g roztopionego masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej masło i usmaż do zeszklenia cebulę. Dodaj namoczone wcześniej grzyby (chyba, że użyte zostały świeże). Całość mieszaj aż zmięknie, a płyn wyparuje. Patelnie zdejmij z ognia cebulę z grzybami wymieszaj z parmezanem i bułką tartą. Farsz dopraw solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Płat ciasta posmaruj roztopionym masłem i złóż na pół. Dwuwartswowe płaty przetnij wzdłuż tworząc cztery paski. Ciasto nad którym aktualnie nie pracujesz przykryj pergaminem i ściereczką, bardzo szybko wysycha. 
  3. Na każdym końcu paska umieść 1 łyżkę przygotowanego wcześniej farszu. Złóż jeden róg ciasta po przekątnej, tak aby pokryć nadzienie i uwtorzyć kształ trójkąta. Zawijaj resztę paska ciasta w ten sam sposób, zachwoując trójkątny kształt. Uformuj rożki z pozostałych płatów ciasta, napełniając farszem i smarując masłem. 
  4. Wyłóż trójkątne rożki na blachę i piecz przez 15 minut lu do chwili kiedy ciasto się odpowiedno zarumieni. 



Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita!

Smacznego!

1 komentarz: