wtorek, 4 lutego 2014

Bulgogi wieprzowe

Pork Bulgogi

- najpopularniejsza potrawa koreańska


Bulgogi jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni koreańskiej i uznawane jest za jedno z najsmaczniejszych na świecie. Zajmuje 23 miejsce na liście 50 najsmaczniejszych potraw według rankingu utworzonego przez CNN Go. Tradycyjnie przyrządza się je z cienko pokrojonej w paski wołowiny, marynowanej przez minimum 2 godziny w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, cukru, oleju sezamowego, cebuli, sezamu. Czasami dodaje się czasami mirin pochodzenia japońskiego oraz marchew. Zamarynowane mięso następnie się grilluje i podaje z ryżem. Samo słowo bulgogi oznacza ogniste mięso. Bulgogi co raz częściej serwuje się nie tylko z mięsa wołowego, ale także z kurczaka (dak bulgogi) oraz z wieprzowiny (dwaeji bulgogi). Uważa się, że potrawa pochodzi z Goguryeo - z okresu dynastii Joseon, początkowo potrawa nosiła nazwę maekjeok, cienkie kawałki wołowiny grillowało się wówczas na patyku.  Danie zarezerwowane było dla zamożnych i szlachty. Dzisiaj potrawą może się cieszyć każdy, kto ma dostęp do niezbędnych składników potrawy. Spróbujmy zatem i my tradycyjnej koreańskiej kuchni - dwaeji bulgogi.



Składniki:
  • 400 g polędwicy wieprzowej lub schabu
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 średnia marchewka
  • 1/4 średniego pora
  • 1 średnia cebula
  • 2 cebulki dymki 
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego, ewentualnie winnego
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 5-centymetrowy kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • szczypiorek dymki, drobno posiekany
  • 2 łyżki nasion sezamu


Przygotowanie:
  1. Mięso pokrój na cienkie plasterki. marchewkę w słupki, a pora i cebulę zwykłą i z dymki w cienkie plasterki. Wrzuć wszystko do większej miski.
  2. W mniejszej misce wymieszaj ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek, olej sezamowy, sos sojowy, ocet, cukier, imbir i chilli. Utworzoną marynatę wlej do miski z mięsem i warzywami - wymieszaj. Odstaw miskę do lodówki na 2 godziny.
  3. Na rozgrzany olej na patelni wrzuć mięso wraz z pozostałą marynatą. Smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia Rozłóż bulgogi na ugotowany ryż. Posyp całość szczypiorkiem i sezamem, który możesz wcześniej uprażyć wedle uznania.
Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz