wtorek, 31 marca 2015

Lablabi - tunezyjskie śniadanie

Lablabi - zupa z ciecierzycą

- pożywna zupa na  tunezyjskie śniadanie

Lablabi stanowi rodzaj popularnej w Tunezji zupy. Jej podstawą stanowi bulion z gotowaną w nim ciecierzycą, z dodatkiem czosnku i kuminu. Zupę serwuje się w małych talerzach z dodatkiem suchego pieczywa. Potrawa jest przede wszytskim serwowana w restauracjach niskobdużetowych. Na wierzch gorącej zupy dodawane jest jajko, często surowe, czasami już wcześniej ugotowane na miękko. Zupa wzmocniona jest oliwą z oliwek, a także najpopularniejszą tunezyjską pastą o niezwykle ostrym smaku - harissą. Czasami do zupy dodaje się także sok wyciśnięty ze świeżej cytryny, czy też limonki, a także pietruszkę, szalotkę, czy kolendrę. W tradycyjnym wydaniu zupy, jednakże bardzo rzadkiej obecnie wersji lablabi przygotowywane jest w bulione przygotowywanym z dodatkiem giczy cielęcej. Bardzo podobną zupę serwuje się w sezonie zimowym także w Iraku, tam jednak prym wiedzie cbulion z cieciorką z dodatkiem samego soku z limonki.



Składniki dla 2-3 osób:

  • 200 g ciecierzycy (użyłam suszonej)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka pasty harissa*
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego
  • 1 duża kromka czerstwego chleba lub bułka
  • 2 jajka, ugotowane na miękko/kremowe
  • 1 łyżeczka kaparów
  • natka pietruszki do dekoracji
  • oliwa do skropienia pieczywa
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  1. Jeżeli używasz suszonej cieciorki - przeddzień przygotowania dania zalej ją ciepłą wodą i pozostaw na noc.
  2. Do warzywnego bulionu dodaj ciecierzycę, kmin rzymski, czosnek i pastę harissę. Gotuj przez około 10 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
  3. W między czasie porwij pieczywo i rozdziel je do dwóch misek. Dodaj kapary i zalej przygotowanym bulionem z ciecierzycą. 
  4. Na wierzch zupy rozłóż po pokrojononym na ćwiartki jajku. Całość skrop oliwą i przybierz natką pietruszki. Podawaj gorące.

Uwagi:
  • Przepis na harrisę znajdziesz tutaj.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Filozofia smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz