Ziemniaczane Rożki
- placki ziemniaczane po szkocku
Ziemniaczane rożki, to potrawa podobna do naszych placków ziemniaczanych. Popularna w Wielkiej Brytanii, pochodząca ze Szkocji i tam po dziś dzień jest najbardziej popularna. Istnieje wiele odmian tego przepisu, ale wszystkie zasadniczo składają się z tego samego - dużych ilości ugotowanych ziemniaków z dodatkiem masła, mąki i nieco soli. Rożki tradycyjnie są podawane na ciepło na śniadanie wraz z sadzonymi jajkami oraz smażonym bekonem i kiełbaskami. Ewentualnie jako przekąska do herbaty posmarowane dżemem.
Składniki:- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 50 g masła
- 100-150 g mąki
- sól do smaku
- Po ugotowaniu ziemniaków rozgnieć je na gładko dodając sporą szczyptę soli i masło. Następnie dodawaj po trochu mąki dalej ugniatając tłuczkiem lub rękoma. Tłuczkiem łatwiej na początku w garnku rozgnieść ziemniaki. Po dodaniu mąki łatwiej się ugniata rękoma.
- Dodaj mąki aż powstanie zwarte, nie klejące się do ręki ciasto.
- Podziel ciasto na porcje i rozwałkuj je na okrągłe "naleśniki" szerokie na ok 18 cm i grube na 7 mm (co by nie latać z miarką po kuchni - rozwałkuj je na wielkość mniej więcej małego talerza i grubsze niż nasze standardowe naleśniki).
- Następnie pokrój "naleśniki" na ćwiartki uzyskując rożki.
- Rożki smaż na patelni z obu stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złocisty kolor.
- Podawaj ciepłe, z odrobiną masła na górze.
Uwagi:
Ja osobiście rozwałkowałem i pokroiłem je na nieco mniejsze kawałki bo łatwiej się je obraca na patelni.
Who doesn’t love free football games?
OdpowiedzUsuńFeel free to surf to my web site :: legal stimulants ()