poniedziałek, 28 lipca 2014

Ziemniaczane Rożki

Ziemniaczane Rożki 

- placki ziemniaczane po szkocku


Ziemniaczane rożki, to potrawa podobna do naszych placków ziemniaczanych. Popularna w Wielkiej Brytanii, pochodząca ze Szkocji i tam po dziś dzień jest najbardziej popularna. Istnieje wiele odmian tego przepisu, ale wszystkie zasadniczo składają się z tego samego - dużych ilości ugotowanych ziemniaków z dodatkiem masła, mąki i nieco soli. Rożki tradycyjnie są podawane na ciepło na śniadanie wraz z sadzonymi jajkami oraz smażonym bekonem i kiełbaskami. Ewentualnie jako przekąska do herbaty posmarowane dżemem.

 Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 100-150 g mąki
  • sól do smaku 

Przygotowanie:
  1. Po ugotowaniu ziemniaków rozgnieć je na gładko dodając sporą szczyptę soli i masło. Następnie dodawaj po trochu mąki dalej ugniatając tłuczkiem lub rękoma. Tłuczkiem łatwiej na początku w garnku rozgnieść ziemniaki. Po dodaniu mąki łatwiej się ugniata rękoma.
  2. Dodaj mąki aż powstanie zwarte, nie klejące się do ręki ciasto.
  3. Podziel ciasto na porcje i rozwałkuj je na okrągłe "naleśniki" szerokie na ok 18 cm i grube na 7 mm (co by nie latać z miarką po kuchni - rozwałkuj je na wielkość mniej więcej małego talerza i grubsze niż nasze standardowe naleśniki).
  4. Następnie pokrój "naleśniki" na ćwiartki uzyskując rożki.
  5. Rożki smaż na patelni z obu stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złocisty kolor.
  6. Podawaj ciepłe, z odrobiną masła na górze.

Uwagi:
Ja osobiście rozwałkowałem i pokroiłem je na nieco mniejsze kawałki bo łatwiej się je obraca na patelni.
Jeśli ktoś chce może wzbogacić placki dorzucając do ciasta np. kminek czy szczypiorek.



 Usmażone by Mżonek

Przepis pochodzi z książki "Maw Broon's cookbook"

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Who doesn’t love free football games?

    Feel free to surf to my web site :: legal stimulants ()

    OdpowiedzUsuń