środa, 21 stycznia 2015

Fasola z kiełbasą po meksykańsku

Kiełbasa z fasolą po meksykańsku

- w pikantnej, paprykowo-pomidorowej oprawie


W jadłospisie Azteków mięso pojawiało się rzadko. Zmiana diety nastąpiła po najeździe hiszpańskich konkwistadorów. Współcześni mieszkańcy Meksyku spożywają ogromne ilości mięsa. Spożywa się wiele drobiu, Hiszpanie i Francuzi sprowadzili do Meksyku wołowinę, która dziś stanowi bazę do wielu narodowych potraw. Wieprzowina chociaż mniej popularna od wołowiny, także znalazła swoje miejsce w meksykańskiej kuchni. Popularnie łączy się mięso z fasolą (jak również z wieloma innymi potrawami) - tu najbardziej nam znana jest fasola czerwona. Dania są syte, ale także ciężkostrawne, jednocześnie jednak dostarczają energii na długi czas. Meksykanie często spożywają kiełbasy typu chorizo, popularne są także kiełbaski wołowe. Przepis, z którego korzystałam polecał użycie tych właśnie, musiałam zdecydować jednak na znacznie dostępniejsze u nas kiełbaski wieprzowe. Potrawa przypomina nieco węgierskie leczo, jest jednak bardziej pikantna. Danie jest idealne na chłodniejsze dni, kiedy chcemy się najeść, a jednocześnie rozgrzać żołądek, jak i samych siebie.



Składniki dla 4 osób:
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 400 g pikantnej kiełbasy, grubo krojonej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 grubo siekana biała cebula
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 grubo pokrojona, czerwona papryka
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 2 x 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
  • sól do smaku
  • oregano do przybrania


Przygotowanie:
  1. Kiełbasę, pokrojoną na mniejsze kawałki smaż na głębokiej patelni lub rondlu aż zbrązowieje. Zdejmij kiełbaski z patelni, na tym samym naczyniu smaż cebulę, czosnek i paprykę aż cebula stanie się szklista. Dodaj kminek, słodką paprykę i chilli. Podgrzewaj przez około 2 minuty, powinen wydzielać się wyraźny aromat przypraw. 
  2. Do rondla dodaj czerwoną fasolę i rozdrobnione pomidory. Doprawadź całość do wrzenia, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Fasola powinna być miękka. Dopraw solą do smaku.
  3. Dorzuć kiełbaski i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij rondel z ognia, rozłóż potrawę do misek i przybież oregano. Podawaj gorące, najlepiej z dodatkiem pszennych tortilli.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mniam, wygląda smakowicie :) Lubię takie pikantne dania :)

    OdpowiedzUsuń