Kawa po indyjsku
z kardamonem
Indie zajmują piąte miejsce wśród największych producentów kawy na świecie. Obecnie kawa stanowi jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych towarów handlowych na świecie. Uprawa kawowca jest bardzo pracochłonna, ponieważ wymaga stałej uwagi i nie podlega automatyzacji. Jednocześnie wiele osób zatrudnianych jest przy jej uprawie. Kardamon wywodzi się z Indii, a jego nasiona są jedną z najdroższych i najbardziej cenionych przypraw na świecie. Kardamon zielony ma intensywnie korzenny smak, ale jednocześnie łagodny aromat. Przyprawa wzbogaca smak wielu potraw i napojów, w Indiach dodaje się go do kawy, co sprawia, że ma niepowtarzalny zapach i smak. Kawa po indyjsku z kardamonem, to niezwykle miłe rozpoczęcie dnia.
- 1 czubata łyżka mielonej kawy
- 2/3 szklanki mleka
- 1 i 1/3 szklanki wody
- 2-3 łyżeczki cukru
- 5 rozłupanych strąków kardamonu
Przygotowanie:
- W niedużym rondelku wlej wodę i mleko, dodaj ziarna kardamonu i zagotuj.
- Dodaj kawę oraz cukier. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmij ognia i przez sitko rozlej kawę do szklanek.
Smacznego!
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńA czy może być mielony kardamon?
OdpowiedzUsuńOczywiście! W zupełności wystarczy około pół łyżeczki mielonego kardamonu.
Usuńa czy może być mleko roślinne? sojowe albo owsiane?
OdpowiedzUsuńSuper artykuł. Dzieki za fajne i przydatne informacje. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńUpodobałem sobie ostatnio zagraniczne kawy, na etnocafe.pl jest dość duży wybór takich kaw. Mam wrażenie, że mają one dużo intensywniejszy smak oraz zapach, miło także czasem spróbować czegoś innego.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, na pewno kiedyś spróbuję. Prawdą jednak jest, że dużo zależy od samej kawy. Na stronie: https://blueberryroasters.pl/ udało mi się znaleźć ofertę sklepu internetowego, w którym mają własną palarnię kaw. Ja na pewno jakąś tutaj zamówię. Polecam i Tobie.
OdpowiedzUsuń