środa, 9 kwietnia 2014

Kawa po indyjsku

Kawa po indyjsku

z kardamonem


Indie zajmują piąte miejsce wśród największych producentów kawy na świecie. Obecnie kawa stanowi jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych towarów handlowych na świecie. Uprawa kawowca jest bardzo pracochłonna, ponieważ wymaga stałej uwagi i nie podlega automatyzacji. Jednocześnie wiele osób zatrudnianych jest przy jej uprawie. Kardamon wywodzi się z Indii, a jego nasiona są jedną z najdroższych i najbardziej cenionych przypraw na świecie. Kardamon zielony ma intensywnie korzenny smak, ale jednocześnie łagodny aromat. Przyprawa wzbogaca smak wielu potraw i napojów, w Indiach dodaje się go do kawy, co sprawia, że ma niepowtarzalny zapach i smak. Kawa po indyjsku z kardamonem, to niezwykle miłe rozpoczęcie dnia. 




Składniki na 2 porcje:
  • 1 czubata łyżka mielonej kawy
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 5 rozłupanych strąków kardamonu


Przygotowanie:
  1. W niedużym rondelku wlej wodę i mleko, dodaj ziarna kardamonu i zagotuj. 
  2. Dodaj kawę oraz cukier. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmij ognia i przez sitko rozlej kawę do szklanek.



Smacznego!



5 komentarzy:

  1. A czy może być mielony kardamon?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! W zupełności wystarczy około pół łyżeczki mielonego kardamonu.

      Usuń
  2. a czy może być mleko roślinne? sojowe albo owsiane?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super artykuł. Dzieki za fajne i przydatne informacje. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń