Tosty z figami i serem feta
niecodziennie, wyśmienicie
Owoce pełnią ważną funkcję w diecie śródziemnomorskiej. Na włoskim stole są obecne na co dzień. Autor najprawdopodobniej pierwszej książki kucharskiej - Apincjusz doceniał i wymieniał w swoim dziele mnóstwo owocowych rarytasów nie tylko znane nam jabłka i gruszki, ale także bardziej egzotyczne przykłady jak granaty, melony, kasztany, czy figi. Owoce stanowią słodki akcent do serów i słonych szynek. Bardzo popularne są antipasti sporządzone z cząstek melona owiniętych plasterkiem szynki prosciutto, czy figi z plasterkiem salami. Figi mają delikatną skórkę, przez co można je spożywać w całości - ale należy kupować nieuszkodzone i miękkie. Podawane są w całości, przekrojone na pół lub pokrojone w ćwiartki. Nieco podgrzane roztaczają pełnię swojego miłego zapachu. Dzisiaj przygotowałam antipasti w formie tosta z dodatkiem już mniej włoskiego, ale świetnie komponującego się z figami marynowanego sera feta z dodatkiem skórki cytryny oraz świeżego tymianku. Tymianek jest często stosowanym w kuchni włoskiej ziołem. Jest niezwykle aromatyczny i idealnie pasuje do zdecydowanej w smaku fety. Całość potrawy bardzo mile mnie zaskoczyła. Nie spodziewałam się, że z połączenia tak prostych składników i przede wszystkim fig z pieczywem i serem może przynieść wyjątkowo smaczny efekt. Jest to danie bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Idealne jako przystawka, czy niecodzienne śniadanie. Naprawdę warto spróbować, szczególnie teraz, kiedy figi pojawiły się w sklepach i na targowiskach.
Składniki dla 2 osób:
- 5-6 kromek chleba, najlepiej tostowego
- 3 średnie świeże figi
- 1 łyżeczka startej cytryny
- 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 kostka sera feta
- 3/4 szklanki oliwy
- opcjonalnie: 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku (pominęłam)
Przygotowanie:
- Przy pomocy widelca rozgnieć ser feta ze skórką z cytryny, tymiankiem, czosnkiem, oliwą i ewentualnie szczypiorkiem.
- Przygotuj posty w tosterze lub na patelni. Posmaruj każdą kromkę marynowanym serem feta.
- Pokrój każdą figę na ćwiartki. Połóż cząstkę figi na każdym toście. Tosty możesz dodatkowo doprawić pieprzem według uznania.
Jestem ciekawa smaku koziego serka :) Na pewno tosty były wyśmienite.... Zapraszam do udziału w kanapkowej akcji - mam nadzieję, że nie odmówisz :)
OdpowiedzUsuńOczywiście! Nie odmówię! Już poprosiłam moją podróżniczą połowę, aby dołączyła przepis do akcji kanapkowej :)
UsuńProszę tylko wkleić banerek :)
UsuńYes Madam! ;) Zrobione!
Usuńświetne antipasti! ja mam zamiar zrobić z tych składników tartę :-)
OdpowiedzUsuńChętnie zobaczę efekty! Mi jeszcze dwie figi zostały, kuszą tak, że chyba surowe zjem ;)
Usuńidealne! chętnie wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńPolecam! Mnie zachwyciło to połączenie. Jeżeli chodzi o oliwę- lepiej dozować na oko. Daj znać jak smakowało :)
UsuńOMG, until I got to the 3 yr part, I thought this was something I had posted and forgotten about.
OdpowiedzUsuńStop by my web site: Legal party pills
Flying issues means it's important to learn about physics.
OdpowiedzUsuńmy blog post safe party pills
udane wykorzystanie fig. dobry pomysł.
OdpowiedzUsuń