poniedziałek, 7 lipca 2014

Toskańska sałatka z białą fasolą

Toskańska sałatka z białą fasolą

- włoska sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i oliwkami


Region obejmujący Toskanię ma charakter przemysłowo-rolniczy. Uprawiane są tam  głównie zboża, ziemniaki, bób, karczochy, winorośl, oliwki, brzoskwinie, śliwki, rośliny pastewne i inne. Znacząca jest produkcja słynnego toskańskiego wina i oliwy z oliwek.  Prostota jest kluczem do kuchni toskańskiej. Kuchnia w ogromnej większości ma pochodzenie chłopskie, ze względu, że największą części populacji zajmowała się właśnie rolnictwem. Szczególnym uznaniem w tym rejonie cieszą się warzywa strączkowe, które stanowią bazę do wielu znanych dań jak np. słynna zupa minestrone. My dzisiaj prezentujemy sałatkę w stylu toskańskim - czyli z białej fasoli, zielonych oliwek, cebuli, rukoli oraz suszonych pomidorów. Całość zwieńczona jest balsamicznym winegretem z oregano z dodatkiem oliwy z oliwek. Sałatka jest sycąca, swobodnie zastąpi obiad w upalny dzień, czy też będzie wieńczącą dzień przekąską.



Składniki dla 2-3 osób:

  • 1 puszka opłukanej białej fasoli (400 g)
  • 1 drobno pokrojona mała czerwona cebula
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 150 g pokrojonej na centymetrowe kawałki mozzarelli
  • 1/2 szklanki oliwek
  • 150 g rukoli
Balsamiczny winegret z oregano:
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1 łyżka drobno posiekanego oregano
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie: 
  1. W salaterce wymieszaj fasolę, cebulę, pomidory, ser, rukolę oraz oliwki.
  2. Przygotuj sos winegret poprzez dokładne i energiczne wymieszanie składników ze sobą.
  3. Pokrop sałatkę winegretem i wymieszaj.

Uwagi:

W wersji dla mięsożerców można dodać smażoną pancettę. Z chwilowego braku mozzarelli użyłam zwykłego sera.




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Taka sałatka to coś dla mnie ! próbowałam -jest pyszna ! teraz często będzie u mnie gościć na stole -sprawdziła się nawet jako dodatek do grilla.Ja zapraszam na sałatkę z rukolą na słodko;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/saatka-z-rukola-i-truskawkami-poezja.html

    OdpowiedzUsuń