sobota, 12 marca 2016

Kurczak na ostro po koreańsku

Dak-bokkeum-tang

- gotowany kurczak na ostro po koreańsku



Dak-bokkeum-tang jest to pikantna potrawa z duszonego kurczaka z dodatkiem  ostrej koreańskiej pasty gochujang, sosu sojowego, zielonej cebuli i czosnku. Podawana jest z dodatkiem niedużej ilości wywaru pozostałego podczas gotowania.  Daktoritang, bo tak również nazywane jest danie należy do potraw typu jorim, które odnosi się do długo gotowanych  posiłków, w których skład może wchodzić mięso, owoce morza i warzywa z dodatkiem sosu. Sos stosowany najczęściej w jorim to sos sojowy (ganjang), do którego dodaje się wspomniane wcześniej gochujang, czy też sproszkowane chilli. Gochujang produkowana jest z czerwonej papryki chilli, kleistego ryżu, fermentowanej soi oraz soli. Tradycyjnie pastę fermentowano latami, przechowując pastę poza domem w glinianych naczyniach. Dokładne pochodzenie i historia powstania dak-bokkeum-tang nie jest znane. Najprawdopodobniej danie pochodzi ze stolicy Korei Południowej, Seulu. Potrawa ma ostry, paprykowy smak. Jest treściwa i sycąca.



Składniki:
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 3 szklanki wody lub rosołu z kury
  • 1/2 pora
  • 1/2 ostrej zielonej papryki
Przyprawy:
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • wódka lub białe wino
  • sok z cytryny
Sos:
  • 3 łyżki sosu z pasty paprykowej
  • 3 łyżki ostrej mielonej papryki
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka siekanego czosnku
  • 1/2 łyżki mielonego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyj i pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa. Włóż kurczaka do miski i dodaj wszystkie przyprawy. Natrzyj nimi mięso. Odstaw kurczaka na 30 minut.
  2. Marchewkę, ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, pora i ostrą zieloną paprykę w kawałku o długości 2 cm. 
  3. Włóż do garnka kurczaka i zalej go 6 szklankami wody. Gotuj aż mięso będzie miękkie. 
  4. W międzyczasie przygotuj sos poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą.
  5. Kiedy mięso będzie w połowie ugotowane do garnka dodaj sos i warzywa. Gotuj wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem.
  6. Pod koniec gotowania dodaj pora i ostrą czerwoną paprykę, dopraw olejem sezamowym  i solą. Rozlej do misek i przybierz prażonymi ziarnami sezamu.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ostre potrawy, więc myślę, że podszedł by mi taki obiad.

    OdpowiedzUsuń