piątek, 2 sierpnia 2013

Tapas - kanapki z anchois

Hiszpańskie kanapki z pomidorem i papryką

- a na każdej filecik anchois


Tapas, to nie zliczony zbiór przystawek, czy zakąsek zakochanych w jedzeniu Hiszpanów. W dni jak dzisiaj, chętnie się jada i pije na świeżym powietrzu. Hiszpanie, podobnie jak Włosi adorują wino, poczatkowo zawartość kieliszka chroniła położona na nim kromka z dodatkeim plasterka popularnej hiszpańskiej szynki. W pewnej restauracji w Kadyksie, król Alfons XII, dostał kieliszek aperitifu nakrytego własnie ów szynką, królowi tak zasmakowała zakąska, że poprosił o powtórkę. Restaurator wprowadził zwyczaj podawania przystawek, a jego dochody poszybowały znacznie w górę. Wątpliwe, jednak, aby w tej historii tapas miały swoją genezę powstania. Zwyczaj ich podawania sięga znacznie wcześneijszych czasów. Niektórzy uważają, że zwyczaj podawania tapas pochodzi z Andaluzji, tam nadal, niestety jednak co raz rzadziej tapas podawane są za darmo, przy okazji zamawianego kieliszka alkoholu. W upał, częściej sięgamy po rzeczy małe, niż siadamy przy stole w celu konsumcpji porządnego obiadu. Zatem zapraszam na tapas, hiszpańskie małe kanapki z pomidorem, papryką i anchois!



Składniki:

  • 1 duża chrupiąca bułka lub 3 kajzerki
  • 150 g filetów anchois
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 50 g sera machego (użylam zwykłego topionego)

Przybranie pomidorowe:

  • 3 średnie pomidory, obrane ze skóry, pozbawione pestek, posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej

Przybranie paprykowe:

  • 1 duża papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina

Przygotowanie:

  1. Pokrój bułkę na kromki o grubości 1 cm. Skrop je oliwą i opiecz z obu stron. 

  2. Przygotuj przybranie pomidorowe poprzez wymieszanie wszystkich składników ze sobą. 

  3. Przygotuj przybranie paprykowe: Podziel paprykę na ćwiartki, usun gniazda nasienne i opiecz na suchej patelni skórką do dnia patelni aż ta sczernieje. Przykryj szczelnie folią na 5 minut, następnie zdejmuj skórę. Pokrój w paski o szerokości 5 mm. Wymieszaj w niewielkiej misce z oliwą i octem winnym.

  4. Na połowę kromek rozłóż przybranie pomidorowe, na drugą paprykowe. Na każdą kanapkę połóż po filecie anchois i plasterek sera. Skrop odrobiną oliwy według uznania.




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Rewelacja! uwielbiam tapas a Twoje wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Są fantastyczną alternatywą dla codziennych kanapek. Cieszę się, że się podobają i mam nadzieję, że mi podpowiesz trochę w temacie kuchni hiszpańskiej!

    OdpowiedzUsuń