niedziela, 20 marca 2016

Wołowina w sosie sojowym

Sogogi-jangjorim

- czyli wołowina w sosie sojowym po koreańsku



Sagogi jangjorim to kolejna potrawa typu jorim. Jak wspominałam w przypadku kurczaka na ostro po koreańsku Dak-bokkeum-tang, jorim stanowi pewną grupę potraw, których obróbka polega na długim gotowaniu posiłku, którego w skład wchodzić mogą warzywa - najbardziej popularna jest rzodkiew, czy korzeń lotosu, może być też mięso, w tym również ryby, jak na przykład makrela oraz owoce morza, do przygotowania jorim może służyć również tofu. Bardzo ważny w jorim jest sos, w którym potrawa jest gotowana. Najczęściej w jorim stosowany jest sos sojowy, w Korei zwany ganjang. Jorim jest rzeczownikiem pochodzącym od słowa jorida, które oznacza "gotowanie w gęstej zupie lub sosie". Samo określenie jorim pojawiło się dopiero w XVII wieku właśnie przy okazji przedstawienia przepisu na jangjorim, Wcześniej nazewnictwo kulinarne w Korei nie było sprecyzowane. Jangjorim oznacza danie wykonane najczęściej z wołowiny, ale może być również przygotowane z jajek. Danie jest dosyć słone za sprawą sosu sojowego, dlatego najlepiej podawać potrawę ze świeżo ugotowanym ryżem. 



Składniki dla 4 osób:
  • 800 g wołowiny
  • 1,5 l wody
  • 10 ząbków czosnku
  • 5 cm imbiru
  • 1 ostra papryka
  • 5 łyżek białego wina
Sos sojowy:
  • wywar pozostały z gotowania wołowiny
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki czerwonego wina


Przygotowanie:
  1.  Do garnka z wodą dodaj, czosnek, imbir, ostrą paprykę, białe wino i doprowadź do wrzenia.
  2. Do gotującej się wody włóż wołowinę. Od czasu do czasu zdejmuj nalot odkładający się w garnku powstały z gotującego się mięsa. Gotuj wołowinę przez godzinę,lub do momentu aż stanie się miękkie.
  3. Wyjmij mięso z garnka i odsącz je na sitku. Odstaw garnek z wywarem, a mięso podziel wzdłuż włókien.
  4. Do odstawionego wywaru dodaj sos sojowy, cukier i czerwone wino. Doprowadź do wrzenia, następnie dodaj wcześniej podzielone mięso.  
  5. Gotuj na wolnym ogniu, aż połowa objętości płyny wyparuje. Jeżeli mięso nie zawierało tłuszczu dodaj odrobinę oliwy. Mięso wtedy będzie delikatniejsze w smaku. Gotową wołowinę podawaj z ryżem. 
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Potrawy kuchni Koreańskiej"

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz