Sogogi-jangjorim
- czyli wołowina w sosie sojowym po koreańsku
Sagogi jangjorim to kolejna potrawa typu jorim. Jak wspominałam w przypadku kurczaka na ostro po koreańsku Dak-bokkeum-tang, jorim stanowi pewną grupę potraw, których obróbka polega na długim gotowaniu posiłku, którego w skład wchodzić mogą warzywa - najbardziej popularna jest rzodkiew, czy korzeń lotosu, może być też mięso, w tym również ryby, jak na przykład makrela oraz owoce morza, do przygotowania jorim może służyć również tofu. Bardzo ważny w jorim jest sos, w którym potrawa jest gotowana. Najczęściej w jorim stosowany jest sos sojowy, w Korei zwany ganjang. Jorim jest rzeczownikiem pochodzącym od słowa jorida, które oznacza "gotowanie w gęstej zupie lub sosie". Samo określenie jorim pojawiło się dopiero w XVII wieku właśnie przy okazji przedstawienia przepisu na jangjorim, Wcześniej nazewnictwo kulinarne w Korei nie było sprecyzowane. Jangjorim oznacza danie wykonane najczęściej z wołowiny, ale może być również przygotowane z jajek. Danie jest dosyć słone za sprawą sosu sojowego, dlatego najlepiej podawać potrawę ze świeżo ugotowanym ryżem.
Składniki dla 4 osób:
- 800 g wołowiny
- 1,5 l wody
- 10 ząbków czosnku
- 5 cm imbiru
- 1 ostra papryka
- 5 łyżek białego wina
Sos sojowy:
- wywar pozostały z gotowania wołowiny
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki czerwonego wina
Przygotowanie:
- Do garnka z wodą dodaj, czosnek, imbir, ostrą paprykę, białe wino i doprowadź do wrzenia.
- Do gotującej się wody włóż wołowinę. Od czasu do czasu zdejmuj nalot odkładający się w garnku powstały z gotującego się mięsa. Gotuj wołowinę przez godzinę,lub do momentu aż stanie się miękkie.
- Wyjmij mięso z garnka i odsącz je na sitku. Odstaw garnek z wywarem, a mięso podziel wzdłuż włókien.
- Do odstawionego wywaru dodaj sos sojowy, cukier i czerwone wino. Doprowadź do wrzenia, następnie dodaj wcześniej podzielone mięso.
- Gotuj na wolnym ogniu, aż połowa objętości płyny wyparuje. Jeżeli mięso nie zawierało tłuszczu dodaj odrobinę oliwy. Mięso wtedy będzie delikatniejsze w smaku. Gotową wołowinę podawaj z ryżem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Potrawy kuchni Koreańskiej"
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz