środa, 9 marca 2016

Kaiserschmarrn - austriacki omlet cesarski

Kaiserschmarrn

- przysmak cesarza, czyli omlet biszkoptowy



Kaiserschmarrn stanowi rodzaj najbajrdziej wyrafinowanego w kuchni dworskiej omletu biszkoptowego. Znany jest w kuchni niemieckiej już XVI wieku. Potrawa stanowiła przysmak cesarza Franciszka Józefa. Nazwa dania wywodzi się od dwóch wyrazów: Schmarren, oznaczającego rozdrobnione ciasto oraz Kaiser, czyli cesarz. Słowo Schmarren jest kolokwializmem stosowanym w Austrii i Bawarii oznaczające drobiazg, miszmasz, bałagan, nonsens i głupotę. Kaiserschmarrn nazywane jest również cesarskim bałaganem. Właściwie tym właśnie jest i to jest w nim najlepsze. Nie trzeba się głowić nad ładnym wyłożeniem potrawy na talerz - wszystko ma być lekkie i swobodne. Omlet koniecznie powinien być oprószony cukrem pudrem i podawany wraz z powidłami śliwkowymi. Kaiserschmarrn jest popularnym posiłkiem, traktowanym również jako forma desery w Austrii oraz w południowej części Niemiec, jak również na Węgrzech, Słowenii i północnej Chorwacji. Omlet w moim domu pojawia się często, jednak w tej niechlujnie uroczej postaci próbowałam go po raz pierwszy. Zachęcam do przygotowania tego cesarskiego ulubieńca.






Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 125 g mąki (3/4 szklanki)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • rodzynki, najlepiej namoczone w rumie
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder 
  • powidła śliwkowe



Przygotowanie:

  1. Wymieszaj przesianą mąkę, mleko, śmietanę, żółtka oraz cukier. Dodaj szczyptę soli i ewentualnie rodzynki. Ubij białka na pianę i dodaj ją do ciasta. Delikatnie wymieszaj aby powstała puszysta konsystencja. 
  2. Rozgrzej masło na patelni, rozlej ciasto i trzymaj na średnim ogniu, jak tylko ciasto się zarumieni przełóż je na drugą stronę. 
  3. Po usmażeniu rozdrobnij nożem i widelcem, następnie ponownie podsmaż przez kolejne 2 minuty. Zdejmij z ognia przełóż na talerz i oprósz cukrem pudrem. Podawaj z konfiturą śliwkową.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz