wtorek, 15 marca 2016

Japche - makaron sojowy z wołowiną

Japche

- makaron sojowy z wołowiną po koreańsku


Japche, a właściwie japchae to koreańska potrawa przygotowywana tradycyjnie z makaronu sporządzonego ze słodkich ziemniaków, smażona w stylu sir-fry z warzywami. Potrawa nazywana jest również w zależności od regionu chapchae, czy też chop chae. Zazwyczaj do makaronu dodaje się warzywa takie jak cienko pokrojona marchewka, cebula, szpinak, grzyby oraz sos sojowy. Całość jest lekko słodzona cukrem. Jeżeli do makaronu dodawane jest mięso, to jest to wołowina. Danie serwowane jest z nasionami sezamu oraz płatkami chilli. Japche można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Danie podawane jest w Korei na specjalne okazję, na przykład podczas przyjęć. Często dodaje się do potrawy obecne sezonowe warzywa. Najczęściej japchae traktowane jest jako przystawka, chociaż może być traktowane jako danie obiadowe. Czasami dodatkowo podawane jest na posłaniu z ryżu, wtedy przybiera nazwę japchae-bap. Jak łatwo się domyśleć "bap" jest koreańskim słowem określającym ryż. Natomiast japchae dosłownie znaczy "mieszanina warzyw". W tym przypadku jest to mieszanina makaronu sojowego, warzyw i wołowiny. Potrawa przypadła do mojego gustu. Przygotowuje się ja stosunkowo szybko, warzywa są chrupkie, a całość nosi lekki zapach sezamu.



Składniki dla 4 osób:
  • 100 g makaronu sojowego
  • 150 g wołowiny
  • 1 mały słodki ziemniak
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka ziaren sezamowych
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 5 suszonych grzybów shiitake
  • 1 jajko
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu (dodatkowo)
Sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka siekanego pora
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Pokrój wołowinę w cienkie plastry, natrzyj mięso przygotowanym sosem. Namocz grzyby shiitake w ciepłej wodzie, następnie pokrój je w cienkie paski. Zalej makaron wrzątkiem i poczekaj aż zmięknie.
  2. Marchewkę, cebulę i paprykę usmaż na niewielkiej ilości oleju sezamowego energicznie mieszając. Zdejmij z ognia.
  3. Na tej samej patelni podsmaż grzyby shiitake dodając 1/2 łyżeczki sosu sojowego.
  4. Wrzuć na patelnie z grzybami shiitake przyprawione mięso, kiedy mięso się usmaży dodaj makaron sojowy. Rozbij jajko i smaż całość przez około minutę. 
  5. Po tym czasie wrzuć odstawione warzywa. Dopraw olejem sezamowym, sosem sojowym z dodatkiem cukru i wymieszaj z ziarnami sezamu. Podawaj od razu.
Przepis zaczerpnięty-zmodyfikowany z "Potrawy kuchni Koreańskiej"

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz