Kurczak z południowych Indii
- z mleczkiem kokosowym i zieloną fasolką
Indie tworzą mieszankę religijno-kulturową. Ziemie Półwyspu Indyjskiego zamieszkiwane są przez hindusów, muzułamanów, chrześcijan, sikhów i innych. Przekonania religijne miały ogromny wpływ na sposób i rodzaj spożywanych pokarmów. O ile północ Indii w dużej mierze zamieszkiwana jest przez większość hinduską, to południowe Indie zdomiwane są przez ludność wyznania muzułmańskiego. Jak wiadomo, w kuchni muzułmańskiej rodziny nie należy spodziewać się wieprzowiny na talerzu, zaś wśród wyznawców hinduizmu nie idzie uświadczyć mięsa wołowego. Złotym środkiem wydaje się być mięso drobiowe. Z tego też powodu wszelkie restauracje indyjskie w swoim non-veg menu prezentują okazałą listę potraw na curry z kurczakiem. Curry z kurczakiem z południowych Indii jest potrawą, która przypadnie do gustu każdemu, kto lubi mięso zanurzone w zawiesistym sosie o lekko pikantnym smaku. Jest to danie idealne, dla tych którzy dopiero rozpoczynają swoją podróż po kuchni indyjskiej - nie pali żywym ogniem, a lekko i delikatnie stopniowo rozpala podniebienie. Kurczak z południowych Indii to trafiony pomysł przy dzisiejszej aurze - rozgrzewa ciało, a zmysły zabiera daleko w kraine kolorów i ciepła.
Składniki dla 4 osób:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/4 łyżeczki nasion kozieradki
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 małą czerwona papryczka chilli
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczki mielonej kurkumy
- 3/4 łyżeczki mielonego kopru
- 1 łyżeczka soli
- 500 g filetów udek z kurczaka
- 400 g pomidorów z puszki
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym oleju smaż nasiona kozieradki, aż zaczna wydzielać aroamt. Dodaj cebulę, czosnek, imbir, chilli i smaż stale mieszając aż cebula się zeszkli.
- Dołóż wszystkie mielone przyprawy wraz z solą. Smaż energicznie przez blisko minutę.
- Dodaj udka z kurczaka, nieodsączone, ale rozgniecione pomidory z puzki oraz bulion. Całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut na wolnym ogniu. Zdejmij garnek i gotuj przez następne 20 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj fasolkę szaparagową oraz sok z cytryny gotuj przez następne 10 minut na wolnym ogiu bez przykrycia aż fasolka stanie się miękka. Podawaj z ryżem lub chlebkami naan lub roti.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Indyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz