sobota, 3 stycznia 2015

Kasza bulgur z suszonymi pomidorami i kurczakiem

Pomidorowa kasza bulgur

z kurczakiem i suszonymi pomidorami


Bulgur to najpopularniejsza kasza w Turcji. Kasza powstaje z gotowanych i wysuszonych ziaren zboża. Najczęściej bulgur sporządzany jest z pszenicy twardej. Trudno sobie wyobrazić kuchnię turecką, a także bliskowschodnią bez kaszy bulgur. Z powodzeniem może zastępować popularny u nas ryż, czy kaszkę kukus. Z resztą tradycyjny turecki kuskus uzyskuje się poprzez namoczenie w mleku kaszy bulgur oraz pokrycie go mąką. Bulgur możemy spotkać w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej oraz gruboziarnistej. Z odmiany gruboziarnistej i średnioziarnistej powszechnie przygotowuje się tradycyjny pilaw turecki. Natomiast bulgur drobnoziarnisty wykorzystywany jest w rozmaitych sałatkach, zupach oraz możemy go znaleźć jako wypełnienie w faszerowanych warzywach - papryce, czy bakłażanie. Kasza bulgur często stanowi dodatek do obiadu. Warto się z nim zapoznać kulinarnie, chociażby dla urozmaicenia codziennych posiłków. Było to moje pierwsze spotkanie z tą odmianą kaszy i na pewno nie ostatnie.




Składniki dla 2 osób:
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 4-6 części suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 szczypta płatków chili
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:
  1. Pierś kurczak pokrój w niedużą kostkę. Suszone pomidory pokrój w paski. Posiekaj drobno natkę pietruszki.
  2. Mięso wymieszaj z oregano, bazylią i płatkami chilli - odstaw na 15 minut.
  3. Na patelni z rozgrzaną oliwą smaż czosnek aż zacznie wydobywać się wyraźny aromat. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż przez kilka minut. Kiedy mięso zmieni kolor i lekko przyrumieniony dodaj suszone pomidory i natkę pietruszki. Dodaj koncentrat pomidorowy, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. W międzyczasie przygotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż odsączoną kaszę i wymieszaj całość. Podawaj na ciepło.





Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Pani Smaczna

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz