Babka cytrynowa
- soczyście cytrynowa, idealna
Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się w pozostałych krajach europejskich. Babka szczególnie polubiona została we Francji. Babka stanowi jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce podawanych szczególnie w okresie Wielkanocy. Do babki czuje sentyment z powodu jednej z babć. Babcia Jagódka była specjalistką w wypiekaniu serników - druga, babcia Fela, nie lubiła piec i unikała tego. Było jednak ciasto, które potrafiła przyrządzić - babka drożdżowa. Tradycyjna babka wielkanocna przyrządzona jest z rozczynu, na który składają się drożdże piekarskie lub piwne, ciepłe mleko i cukier, z dodatkiem szczypty soli. Do babki często dodawane są bakalie, wśród których prym wiodą rodzynki. Dzisiejsza babka na drożdżach nie wyrosła. Jej przygotowanie zajmuje znaczniej mniej czasu niż w przypadku tradycyjnej babki. Jej smak jest bezbłędny. Przyjemnie cytrusowy za sprawą skórki cytrynowej. Idealne ciasto do herbaty.
Składniki:
- 180 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżeczki wrzątku
- skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
- Połącz ze sobą mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj jajka kontynuując ucieranie. Pod koniec dodaj sok i skórkę otartą z cytryny.
- Do utartej masy dodawaj na zmianę suche składniki oraz śmietanę. Całość wymieszaj szpatułką.
- Formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką wypełnij ciastem. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 40 minut.Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do wystudzenia.
- W międzyczasie przygotuj masę lukrową: szklankę cukru wymieszaj z wrzątkiem i skórką otartą z cytryny. Polej gotowym lukrem wystudzone ciasto.
Przepis zaczerpnięty-zmodyfikowany z "Moje wypieki - wielki powrót" Dorota Świątkowska, Wydawnictwo EGMONT
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz