piątek, 15 kwietnia 2016

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

- soczyście cytrynowa, idealna


Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się w pozostałych krajach europejskich. Babka szczególnie polubiona została we Francji. Babka stanowi jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce podawanych szczególnie w okresie Wielkanocy. Do babki czuje sentyment z powodu jednej z babć. Babcia Jagódka była specjalistką w wypiekaniu serników - druga, babcia Fela, nie lubiła piec i unikała tego. Było jednak ciasto, które potrafiła przyrządzić - babka drożdżowa. Tradycyjna babka wielkanocna przyrządzona jest z rozczynu, na który składają się drożdże piekarskie lub piwne, ciepłe mleko i cukier, z dodatkiem szczypty soli. Do babki często dodawane są bakalie, wśród których prym wiodą rodzynki.  Dzisiejsza babka na drożdżach nie wyrosła. Jej przygotowanie zajmuje znaczniej mniej czasu niż w przypadku tradycyjnej babki. Jej smak jest bezbłędny. Przyjemnie cytrusowy za sprawą skórki cytrynowej. Idealne ciasto do herbaty.



Składniki:
  • 180 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżeczki wrzątku
  • skórka otarta z cytryny

Przygotowanie:
  1. Połącz ze sobą mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj jajka kontynuując ucieranie. Pod koniec dodaj sok i skórkę otartą z cytryny. 
  2. Do utartej masy dodawaj na zmianę suche składniki oraz śmietanę. Całość wymieszaj szpatułką.
  3. Formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką wypełnij ciastem. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 40 minut.Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do wystudzenia.
  4. W międzyczasie przygotuj masę lukrową: szklankę cukru wymieszaj z wrzątkiem i skórką otartą z cytryny. Polej gotowym lukrem wystudzone ciasto.


Przepis zaczerpnięty-zmodyfikowany z "Moje wypieki - wielki powrót" Dorota Świątkowska, Wydawnictwo EGMONT
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz