czwartek, 14 marca 2013

Francja - najlepsze kasztany są na placu Pigalle

Francja 

kraina subtelności i wyrafinowanego smaku



Pieczone (prażone) kasztany

"W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle" a "Zuzanna lubi je tylko jesienią"

Pigalle to znana w Paryżu dzielnica słynąca z wielu domów publicznych znajdujących się na tym terenie. Wyżej wspomniana fraza pochodzi z popularnego polskiego serialu "Stawka większa niż życie". Co ciekawe, hasło tak mocno wbiło się w umysły Polaków, że będąc we Francji, pytają zaskoczonych paryżan o owe kasztany. Zatem niech Moulin Rouge kręci swym wiatrakiem na Pigalaku. A my udajmy się do kuchni, sprawdzić, co za czar smaku w tych kasztanach się skrywa.



Składniki: 
  • kasztany jadalne - ilość dowolna
Przygotowanie:

1. Umyj kasztany w ciepłej wodzie, następnie wytrzyj dokładnie do sucha.

2. Na czubku każdego kasztana dokonaj nacięcie w kształcie krzyżyka - najlepiej jak najdłuższego.

3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza i piecz kasztany na najniższej blasze przez 10 minut. Wyjmij blachę i lekko potrząśnij kasztanami. Wsuń do piekarnika na kolejne 10-15 minut.

4. Jeżeli nie posiadasz piekarnika, możesz prażyć je na suchej patelni przez około 30 minut - aż do uzyskania ciemnobrązowego odcienia. Łupina powinna łatwo odchodzić od kasztana.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz