poniedziałek, 2 marca 2015

Kluseczki chiang mai

Kluseczki chiang mai

- ostro, sycąco, tajsko



Kuchnia tajska niejedno ma oblicze. Przeszywający ostry smak, jednocześnie koi podniebienie słodyczą. Tajskie potrawy kuszą. Sztukę uwodzenia zmysłów mają opanowaną do perfekcji.  Kolory potraw oraz ich dekorowanie kuszą zmysł wzroku, symfonia zapachów potrafi doprowadzić o zawrót głowy. Przenikajace się smaki przyprawiają o szaleństwo kubki smakowe. To wszystko razem sprawia, że grono uwiedzionych kuchnią tajską jest tak ogromne. Jest to niezwykłe, ponieważ potrawy tajskie, stały się popularne na świecie nie tak dawno temu. Łaczą one jednak wpływy najbardziej znanych i lubianych azjatyckich kuchni świata - indyjskiej i chińskiej. Robią to fenomenalnie, nadajac osobnego i niepowtarzalnego charakteru. Dzisiaj prezentujemy kluseczki chiang mai - czyli smażony makaron jajeczny w czerwonym curry z kurczakiem. Mimo długiej listy składników, potrawa jest łatwa do przygotowania, a jej smak niezapomniany.




Składniki dla 4 osób:

  • olej roślinny do głebokiego smażenia
  • 250 g świeżego makaronu jajecznego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1/4 szklanki czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 szklanki wody
  • 1 duża puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 2 średnie piersi z kurczaka, drobno pokrojone
  • 1/4 szklanki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • 1/2 świeżej czerwonej papryczki chilli, oczyszczona z nasion, cienko pokrojona


Przygotowanie:
  1. Rozgrzej olej w woku i na głebokim oleju smaż porcjami 100 g makaronu. Chrupki makaron osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  2. Na tym samym oleju usmaż  cebulę, także porcjami. Zarumienioną cebulą odsącz z tłuszczu. wymieszaj usmażony makaron z cebuklą i świeżą kolendrą - ja to pominęłam mieszając cebulę z całym curry.
  3. Pozostały ugotowany makaron rozdziel widelcem tak aby tworzył luźne nitki.
  4. Podgrzej pastę curry, czosnek i kukrkumę na oczyszczonym z tłuszczu woku. Dolej wodę i mleczko kokosowe. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj cały czas mieszając przez około 2 minuty. Dodaj kurczaka i gotuj mieszając przez kolejne 5 minut. Następnie dolej sos rybny i sojowy, cukier oraz sok z limonki. Mieszaj całość do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  5. Rozdziel odcedzony makaron na porcje w miseczkach, w których zamierzasz podać danie. Rozdziel mieszankę kurczaka w czerwonym curry. Posyp po wierzchu usmażony makaronem, przybierz papryką i kolendrą.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz