niedziela, 1 marca 2015

Shakshouka - śniadanie po tunezyjsku

Shakshouka


- śniadanie na sposób tunezyjski


Szakszuka, oznacza w dosłownym tłumaczeniu bałagan. Jest to tradycyjna tunezyjska potrawa, obecnie serwowana także w innych krajach arabskich. Danie składa się z rozbitych jajek w mieszance z pomidorów, cebuli, papryczek chilli oraz przypraw takich jak kumin. Początkowo potrawa nazywana była chakchouka, co dla Berberów było odpowiednikiem francuskiego ragoût. Jako ciekawostkę, dodam, że Chakchouk stanowi podobnież jedno z popularniejszych nazwisk w Tunezji. W żydowskich ksiażkach kucharskich można spotkać się z opinią, że nazwa pochodzi od hebrajskiego słowa leshakshek, oznaczającego "mieszać". Obecnie, shakshouka jest często przygotowywana nie tylko w Tunezji, ale także w sąsiedzkiej Algierii, jak również w Libii, Maroku, czy Egipcie. Tunezyjscy żydzi, rozpwszechnili danie w Izraelu, przez co poznana została także w Palestynie. Danie jest bardzo proste w wykonaniu, a co najważniejsze - niezwykle smaczne. Z chęcią przygotuje ją nie raz na śniadanie. Jest sycące, lekko pikantne, rozlewające się żółtko jaj z połączeniem z pomidorami daje bardzo miłe dla podniebienia wrażenia smakowe. Zachęcam do poznania Tunezji od kulinarnej strony, właśnie od przygotowania shakshouki!



Składniki dla 2 osób:
  • 1/2 cebuli, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, poszatkowany
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 papryczki chilli, drobno pokrojona
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Na patelni z rozgrzanym olejem wrzuć cebulę, papryczkę chilli i czosnek. Smaż przez blisko 3 minuty, następnie dodaj słodką paprykęi smaż przez kolejne 5 minut.
  2. Wlej pomidory, dodaj kumin i słodką paprykę. Gotuj na średnim ogniu do momentu aż całość zgęstnieje. 
  3. Wykonaj na patelni 2 wgłębienia, następnie wbij w te miejsca jajka. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj do momentu aż biała jajek się zetną.
  4. Bardzo ostrożnie zsuń potrawę na talerz. Przybierz pietruszką i podawaj danie gorące.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Filozofia smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz