niedziela, 22 marca 2015

Ryż smażony z krewetkami po chińsku

Ryż smażony po chińsku

- z krewetkami, omletem i kiełkami


Kuchnia chińska jest niezwykle różnorodna i jeszcze bardziej smaczna. Patrząc przez pryzmat swoich podróży, to jej oddałam swoje podniebienie. Mimo wszechobecnego zapachu tofu, który nie należy do najprzyjemniejszych, to smakowało mi w Chinach praktycznie wszystko czego miałam okazję spróbować. Bary, restauracje, czy jedzenie uliczne - każde miejsce po kolei serwowało znakomite jedzenie. W Polsce, tak naprawdę nie ma wielu restauracji oferujących wyłącznie kuchnie chińską, tym bardziej oryginalną. Znacznie częściej pod kuchnią chińską, kryją się potrawy oferujące dostosowane dla europejskiego podniebienia potrawy kuchni wietnamskiej. Smażony ryż na sposób chiński - jest w sumie czymś podobnym co możemy odnaleźć w barkach chińskich. Jest to bowiem potrawa powszechna w wielu krajach azjatyckich. Oparta o proste składniki, dostępne w Polsce, o delikatnym, nienarzucającym się smaku. Przygotowanie potrawy jest ekspresowe, zajmuje około 10 - 15 minut. Z pewnością jest sycące i pozwoli własnoręcznie przenieść podniebienie w świat kuchni azjatyckiej. Jest świetnym pomysłem na szybki obiad, czy obiadokolację.



Składniki dla 4 osób:

  • 300 g długo ziarnistego ryżu, ugotowanego
  • 2 łyżeczki oleju arachidowego
  • 3 jajka, lekko ubite
  • 1 łyżka oleju arachidowego, dodatkowo
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżeczki świeżego imbru, startego
  • 3-4 cebule dymki, cienko pokrojone
  • 200 g ugotowanych małych krewetek
  • 1 mała kiełbaska, cienko pokrojona w plasterki
  • 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 3/4 szklanki kiełków fasoli
  • 2,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sól


Przygotowanie:
  1. W woku lub na dużej patelni rozgrzej połowę oleju, dodaj połowe ubitych jajek i obracaj patelnią, czy też wokiem, tak aby uformować okrągły omlet. Smaż do momentu aż wyraźnie się zetnie. Zdejmij z ognia i ostudź. Rozgrzej pozostały olej i powtórz czynność z pozostałą masą jajeczną. Zwiń omlety i cienki pokrój.
  2. Rozgrzej dodatkowy olej, mieszając smaż czosnek, cebulę dymki oraz imbir, do momentu aż zacznie wydobywać się wyraźny aromat. Dołóż ryż, omlety, krewetki, kiełbaski, groszek oraz kierki. Dolej sos sojowy. Smaż, mieszając, aż wszytsko dobrze się rozgrzeje. Dopraw solą do smaku, wedle uznania. Podawaj gorące.



Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz