piątek, 27 marca 2015

Kibbeh z bałkażanem

Kibbeh wegetariański

z kaszy bulgur i bakłażana



Kibbeh jest popularną arabską potrawą, pochodzącą z regionu Lewantu. Obszar ten obejmuje dzisiejsze państwa, takie jak: Syrię, Jordanię, Liban, Izrael oraz Autonomię Palestyńską. Najbardziej znana odmiana kibbeh powstaje z kaszy bulgur, mielonego mięsa - na przykład wołowiny, jagnięciny, koźliny, czy też mięsa wielbłąda oraz przypraw. Przybiera on najczęscięj kształt torpedy, smażony w podobny sposób co to krokiet. Możemy także spotkać inne rodzaje kibbeh, uformowany w kulki, czy paszteciki - gotowane w bulione lub zapiekane. Kibbeh uważany jest za narodową potrawę w wielu krajach Bliskiego Wschodu. Głównie serwowany jest w Libanie, ale możemy danie powszechnie spotkać także w Palestynie, Jordanii, Syrii, jak również w innych krajach Afryki Północnej. Potrawa jest znana w Izraelu, Iraku, Iranie, Afganistanie oraz Egipcie - gdzie nazywa się potrawę koubeiba. Kibbeh pod nazwą Koupes możemy spożyć na Cyprze, natomiast w Turcji nazywa się danie içli Köfte. Co ciekawe, kibbeh w okolicach XX wieku zawędrował do Ameryki Łacińskiej za sprawą osiedlajacych się tam Libańczyków,  Syryjczyków, czy też Palestańczyków. Możemy potrawy spróbować w Argentynie, Brazylii, Kolumbii, a nawet na Kubie, Dominikanie, czy w Meksyku. Kibbeh, jaki prezentujemy jest zupełnie inny, ponieważ, nie zawiera mięsa. Zamiast niego dodany został bakłażan. Nie przybrał formę stożka, zamiast tego całość zastała zapieczona w piekarniku. Danie jest lekkie, ale także sycące. Ma wyjątkowy smak.





Składniki dla 4 osób:
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 puszka pomidorów bez skóry, posiekane, wraz z sokiem
  • 1/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę bulgur przesyp do misku i zalej ją 1 i 1/3 szklanki gorącej wody. Przykryj miskę i odstaw na około 20 minut. Prawdopodobnie cała woda zostanie wchłonięta przez bulgur, jeśli jednak zostanie, odsącz nadmiar płynu przy pomocy sitka.
  2. W tym czasie rozgrzej olej na patelni i przez około 2-3 minuty smaż energicznie czosnek z cebulą. Dodaj pokrojone w kostkę bakłażany. Całość przypraw solą i pieprzem. Duś przez blisko 10 minut.W razie potrzeby, kiedy całość wyda się zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody.
  3. Dodaj pomidory z zalewą, kumin oraz kolendrę. Duś przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj kasze bulgur wraz z pietruszką. Wymieszaj całość, w razie potrzeby dopraw, solą, czy świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Przełóż przygotownay kibbeh do naczynia do pieczenia. Zapiekaj przez 25 do 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Filozofia smaku

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz