wtorek, 23 czerwca 2015

Callaloo - karaibska zupa ze szpinakiem

Callaloo

- karaibska zupa ze szpinakiem


Callaloo jest jedną z najbardziej znanych karaibskich potraw. Przez wielu znawców uważana jest za kwintesencję smaku Karaibów. Zupa oryginalnie pochodzi z Zachodniej Afryku, serwowana jest dzisiaj w wielu wariantach. Główny składnik zupy stanowią liście rośliny zwanej w ten sam sposób, czyli callaloo. W Europie roślinę zastępuje się liśćmi kapusty włoskiej, szpinaku, czy też rzepy. Do zupy dodawane są także rozmaite warzywa powszechne i u nas, jak cebula, czosnek, zielona papryka, czy mniej dostępna okra. Zupa koniecznie powinna zawierać mleczko kokosowe i przyprawy jak tymianek, ziele angielskie i pieprz. Callaloo wzmocniane bywa często wytrawnym winem. Może zawierać różnego rodzaju mięso - najczęściej mięso kraba, czy wieprzowinę. To co najlepiej charakteryzuje zupę - to jej żywy zielony kolor i niezwykły smak. Callaloo jest bardzo apetyczną potrawą, serwowana osobno, ale częściej jednak w zestawieniu z ryżem, macaroni pie (specjalność Trynidadu) i różnego rodzaju mięsem. Na Jamajce callaloo podawane jest z rybą, a także pomidorami, pieczony chlebowce, gotowanymi zielonymi bananami, czy pierożkami. Co ciekawe, potrawę często podaje się jako danie śniadaniowe. Na wyspach dziewiczych callaloo podawane jest z dodatkiem grzybów. Natomiast w Gwadelupie zupa stanowi tradycyjną potrawę wielkanocną. Zupa idealna będzie dla tych, którzy lubią szpinak, a także tych, których trzeba zachęcać do jego konsumpcji. Zupa jest treściwa i delikatna w smaku, egzotyczny rarytas.



Składniki dla 4 osób:

  • 30 g masła
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
  • 150 g okry, pokrojonej na cm kawałki (pominęłam)
  • 300 g liści szpinaku, bez ogonków, drobno posiekane
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 200 g surowego kraba, ostatecznie paluszków krabowych lub wieprzowiny
  • 1 łyżeczka sosu chilli
  • 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w dużym garnku. Usmaż cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj okrę i tymianek, duś na wolnym ogniu przez blisko 5 minut. Wrzuć szpinak i duś przez kolejne 3 minuty. Całość mieszaj, liście szpinaku powinny zwiotczeć.
  3. Dolej bulion i mleczko kokosowe. Dopraw zielem angielskim, solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, mieszając przy tym całość. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
  4. Dodaj mięso oraz sos chilli, duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez blisko 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Rozlej zupę do misek i przybierz posiekanym szczypiorkiem.

Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz: