Callaloo
- karaibska zupa ze szpinakiem
Callaloo jest jedną z najbardziej znanych karaibskich potraw. Przez wielu znawców uważana jest za kwintesencję smaku Karaibów. Zupa oryginalnie pochodzi z Zachodniej Afryku, serwowana jest dzisiaj w wielu wariantach. Główny składnik zupy stanowią liście rośliny zwanej w ten sam sposób, czyli callaloo. W Europie roślinę zastępuje się liśćmi kapusty włoskiej, szpinaku, czy też rzepy. Do zupy dodawane są także rozmaite warzywa powszechne i u nas, jak cebula, czosnek, zielona papryka, czy mniej dostępna okra. Zupa koniecznie powinna zawierać mleczko kokosowe i przyprawy jak tymianek, ziele angielskie i pieprz. Callaloo wzmocniane bywa często wytrawnym winem. Może zawierać różnego rodzaju mięso - najczęściej mięso kraba, czy wieprzowinę. To co najlepiej charakteryzuje zupę - to jej żywy zielony kolor i niezwykły smak. Callaloo jest bardzo apetyczną potrawą, serwowana osobno, ale częściej jednak w zestawieniu z ryżem, macaroni pie (specjalność Trynidadu) i różnego rodzaju mięsem. Na Jamajce callaloo podawane jest z rybą, a także pomidorami, pieczony chlebowce, gotowanymi zielonymi bananami, czy pierożkami. Co ciekawe, potrawę często podaje się jako danie śniadaniowe. Na wyspach dziewiczych callaloo podawane jest z dodatkiem grzybów. Natomiast w Gwadelupie zupa stanowi tradycyjną potrawę wielkanocną. Zupa idealna będzie dla tych, którzy lubią szpinak, a także tych, których trzeba zachęcać do jego konsumpcji. Zupa jest treściwa i delikatna w smaku, egzotyczny rarytas.
Składniki dla 4 osób:
- 30 g masła
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
- 150 g okry, pokrojonej na cm kawałki (pominęłam)
- 300 g liści szpinaku, bez ogonków, drobno posiekane
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 200 g surowego kraba, ostatecznie paluszków krabowych lub wieprzowiny
- 1 łyżeczka sosu chilli
- 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
Przygotowanie:
- Masło rozpuść w dużym garnku. Usmaż cebulę z czosnkiem.
- Dodaj okrę i tymianek, duś na wolnym ogniu przez blisko 5 minut. Wrzuć szpinak i duś przez kolejne 3 minuty. Całość mieszaj, liście szpinaku powinny zwiotczeć.
- Dolej bulion i mleczko kokosowe. Dopraw zielem angielskim, solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, mieszając przy tym całość. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
- Dodaj mięso oraz sos chilli, duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez blisko 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Rozlej zupę do misek i przybierz posiekanym szczypiorkiem.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Intrygująca. Zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuń