środa, 1 lipca 2015

Indyjski pilaw ze szpinakiem

Ryż pilau ze szpinakiem

- po indyjsku


Ryż na stałe wpisał się w nasze menu. Stanowi podstawowy składnik wyżywienia wśród większości Indusów. Pramatka wielu odmian ryżu Oryza sativa indica pochodzi właśnie z Indii. Ryż został udomowiony około 5500 lat p.n.e. Początkowo uprawiany był w dolinie Gangesu, krótko potem został przyjęty przez tereny obejmujace dolinę Indusu. Dziś na Półwyspie Indyjskim uprawa się kilkadziesiąt gatunków ryżu.  Najbardziej powszechnie odmiany w Indiach to abemohar ze stanu Mahrasztra, charakteryzująca się krótkimi owalnymi ziarnami o zapachu mango, patna ze stanu Bihar powszechna wśród dań typu curry oraz najbardziej znana nam i szlachetna odmiana basmati o orzechowym smaku, rosnąca na tarasach w Himalajach. Ziarna basmati po ugotowaniu osiągają aż 2 cm długości. Pilaw jest powszechną potrawą wschodnią składającą się z ryżu gotowanego w drobiowym bulionie, z dodatkiem wielu pikantnych przypraw oraz warzyw, czy mięsa. Ryż pilau ze szpinakiem stanowi ciekawą odmianę w kuchni. Jeżeli chodzi i mięsożerców - swobodnie do ryżu można dodać mięso kurczaka, które sprawi, że danie stamie się bardziej treściwe.


Składniki dla 2-3 osób:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 cebule dymki, pokrojone w plasterki
  • 2 suszone papryczki chilli, pokrojone
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 250 g szpinaku, posiekanego
  • garść świeżej bazylii, posiekanej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
  1. W rondlu lub na patelni rozgrzej olej. Smaż cebulę, chilli, nasiona i czosnek stale mieszając do chwili aż zaczną wydzielać wyraźny aromat.
  2. Dodaj ryż, wodę oraz bulion drobiowy w proszku. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż ryż stanie się miękki i wchłonie cały bulion. W razie potrzeby dolewaj wody. 
  3. Zdejmij rondel z ognia, dołóż szpinak, bazylię - wymieszaj całość i polej jogurtem. Podawaj gorące.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Indyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz