Pumpkin pancakes
- smacznie, zdrowo i prosto -
Dynie - królowe jesieni, o pięknym pomarańczowym kolorze w ciepłym odcieniu kuszą i zachwycają. O zaletach dyni pisałyśmy już nie raz. Kiedy wyjmiemy już najbogatsze w witaminy i składniki odżywcze pestki dyni, należy rozprawić się z miąższem. Dynie ze względu na swój słodki miąższ, który staje się miękki pod wpływem ciepła, jest niekiedy wyzwaniem w kuchni. W Polsce nie ma rozpowszechnionej tradycji gotowania na bazie dyni. Coraz częściej wykonuje się z nich, jakby nie było atrakcyjne lampiony, ale miąższ z powodu braku pomysłu na jego wykorzystanie - wyrzuca. Zatem, zanim czas złotych lampionów z dyni nadejdzie warto pomyśleć nad wykorzystaniem miąższu warzywa. Dziś przedstawiamy wersję neutralną - placki na cieście dyniowym. Nadają się świetnie dla dużych jak i małych smakoszy. Pierwsze próby wykazały, że dodanie przypraw wzbogaci walory smakowe. Młodzież doceniła także formę, w jakiej przygotowałam pancakesy z dyni - patelnia była w kształcie świnki. Naleśniki znikały jak świeże bułeczki. Sezon na dynię właśnie trwa - nie bójmy się go wykorzystać... Smacznego!
Składniki:
- 150 g mąki
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 150 g dyni
Przygotowanie:
- W misce mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.
- Dynię obieramy, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
- Dynię łączymy z ciastem, doprawiamy do smaku.
- Na patelni podgrzewamy trochę masła. Wylewamy ciasto - w zależności od fantazji na małe placuszki lub spore naleśniki. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
- Użyłam pół małej dyni na podwojoną ilość ciasta. Starczyło na dwa dni dla trzech osób.
Smacznego!
ach ta dynia-ten jej kolor:) można z niej wyczarować wszystko! :)
OdpowiedzUsuńDyniowe naleśniki-świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńplacki z dyni są cudowne :-)
OdpowiedzUsuńcudne!
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń