Sałatka z krewetkami i łososiem
z makaronem sojowym na zimno
Uwielbiam kuchnię tajską ze względu na jej rześki smak i świeżość. Potrawy tajskie powinno się spożywać natychmiast po przygotowaniu. Dotyczy do przede wszystkich dań z wykorzystaniem owoców morza, warzyw i owoców. Niewątpliwie potrawy kuchni tajskiej należą do tych najbardziej kolorowych. Kuszą kolorem, smakiem i aromatem. Smak słony, kwaśny, słodki i pikantny przenikają się w przyjemny dla podniebienia sposób. Do tej pory przygotowałam wiele przepisów z wykorzystaniem drobiu i innych mięs. Należy jednak pamiętać, że kuchnia tajska to przede wszystkim owoce morza, do których Tajlandia ma nieograniczony dostęp. Dla nas krewetki stanowią niecodzienny rarytas, w Tajlandii są dość powszechnym składnikiem tamtejszej kuchni, serwowanym na niezliczenie wiele sposobów. Kiedy temperatura na zewnątrz rośnie, a słońce bezwstydnie wkrada się do naszych domów ochota na dania ciepłe i ciężkie ulega osłabieniu. Wzrasta za to ochota na dania lekkie, zimne i aroamtyczne. Sałatka z makaronem i krwewetkami jest świetną propozycją na przyjęcie lat nim wiąza i wszystkiego, co się z nim wiąże. Sałatka nietylko wygląda efektownie, ale i smakuje wybornie. Dodałam do niej także łososia, dzięki czemu sałatka może z zadowoleniem pełnić funkcje lekkiego obiadu.
Składniki dla 4 osób:
- 200 g makaronu sojowego (lub ryżowego)
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 2 łyżeczki oleju arachidowego
- 1/4 szklanki orzeszków arachidowych, uprażonych i grubo posiekanych, niesolonych
- 2 młode cebulki, cienko pokrojone
- 1/4 szklanki świeżej kolendry, grubo posiekanej
- 2 małe czerwone papryczki chilli, bez nasion drobno pokrojone
- 250 g dużych gotowanych krewetek królewskich
- 1 filet łososia
- 4-5 pomidorków koktajlowych, pokrojone na ćwiartki
Przygotowanie:
- Umieść makaron w dużej, żaroodpornej misce. Zalej wrzątkiem i odstaw aż zmięknie, następnie odcedź. Nożycami kuchennymi lub przy pomocy widelcy rozdziel nitki makarony i potnij na mniejsze odcinki.
- Na suchej patelni upraż orzeszki arachidowe i grubo je posiekaj. Krewetki obierz i ugotuj. Łososia usmaż na patelni. Następnie rozdziel mięso na drobniejsze kawałki. W dużej misce umieść czosnek, sos rybny, sok z limonki i olej.
- Do tej samej miski wrzuć wcześniej przygotowany makaron z uprażonymi orzeszkami, cebulą, kolendrą, chilli, pomidorkami koktajlowymi, łososiem i krewetkami. Potrząśnij miską, aby wszystkie składniki się wymieszały. Podawaj od razu.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz