poniedziałek, 1 czerwca 2015

Sałatka z krewetkami na zimno

Sałatka z krewetkami i łososiem

z makaronem sojowym na zimno


Uwielbiam kuchnię tajską ze względu na jej rześki smak i świeżość. Potrawy tajskie powinno się spożywać natychmiast po przygotowaniu. Dotyczy do przede wszystkich dań z wykorzystaniem owoców morza, warzyw i owoców. Niewątpliwie potrawy kuchni tajskiej należą do tych najbardziej kolorowych. Kuszą kolorem, smakiem i aromatem. Smak słony, kwaśny, słodki i pikantny przenikają się w przyjemny dla podniebienia sposób. Do tej pory przygotowałam wiele przepisów z wykorzystaniem drobiu i innych mięs. Należy jednak pamiętać, że kuchnia tajska to przede wszystkim owoce morza, do których Tajlandia ma nieograniczony dostęp. Dla nas krewetki stanowią niecodzienny rarytas, w Tajlandii są dość powszechnym składnikiem tamtejszej kuchni, serwowanym na niezliczenie wiele sposobów. Kiedy temperatura na zewnątrz rośnie, a słońce bezwstydnie wkrada się do naszych domów ochota na dania ciepłe i ciężkie ulega osłabieniu. Wzrasta za to ochota na dania lekkie, zimne i aroamtyczne. Sałatka z makaronem i krwewetkami jest świetną propozycją na przyjęcie lat nim wiąza i wszystkiego, co się z nim wiąże. Sałatka nietylko wygląda efektownie, ale i smakuje wybornie. Dodałam do niej także łososia, dzięki czemu sałatka może z zadowoleniem pełnić funkcje lekkiego obiadu.



Składniki dla 4 osób:
  • 200 g makaronu sojowego (lub ryżowego)
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżeczki oleju arachidowego
  • 1/4 szklanki orzeszków arachidowych, uprażonych i grubo posiekanych, niesolonych
  • 2 młode cebulki, cienko pokrojone
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • 2 małe czerwone papryczki chilli, bez nasion drobno pokrojone
  • 250 g dużych gotowanych krewetek królewskich
  • 1 filet łososia
  • 4-5 pomidorków koktajlowych, pokrojone na ćwiartki

Przygotowanie:
  1. Umieść makaron w dużej, żaroodpornej misce. Zalej wrzątkiem i odstaw aż zmięknie, następnie odcedź. Nożycami kuchennymi lub przy pomocy widelcy rozdziel nitki makarony i potnij na mniejsze odcinki.
  2. Na suchej patelni upraż orzeszki arachidowe i grubo je posiekaj. Krewetki obierz i ugotuj. Łososia usmaż na patelni. Następnie rozdziel mięso na drobniejsze kawałki. W dużej misce umieść czosnek, sos rybny, sok z limonki i olej. 
  3. Do tej samej miski wrzuć wcześniej przygotowany makaron z uprażonymi orzeszkami, cebulą, kolendrą, chilli, pomidorkami koktajlowymi, łososiem i krewetkami. Potrząśnij miską, aby wszystkie składniki się wymieszały. Podawaj od razu.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz