Ciasto marchewkowe
- z orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi i ananasem
Ciasto marchewkowe jest to rodzaj popularnego wypieku w krajach anglosaskich. Jest to placek z dodatkiem tartej marchewki, która nadaje ciasu wilgotną konsystencję. Marchew używana była jako składnik wypieków już od czasów średniowiecza, ze względu na słodki smak. W czasach, kiedy cukier był towarem kosztownym i trudno dostępnym, marchew wzbogacała skutecznie smak deserów. Carrot cake przeżyło swój renesasn w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej, kiedy żywność stała się racjonowana. W latach '60-tych moda na ciasto marchewkowe dotknęła Stany Zjednoczone. Amerykanie pokochali niskobudżetowe, ciekawe w smaku ciasto. W krótkim czasie srało się jednym z najpopularniejszych ciast serwowanych w kawiarniach i restauracjach. Ciasto marchewkowe najczęściej podawane jest z kremową glazurą na wierzchu wykonaną z białego kremu z dodatkiem pokruszonych orzechów włoskich. Zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Wielkiek Brytanii dostępne są ciasta gotowe - z wydłużonym terminem przydatności do spożycia. Świadczy to o tym jak bardzo popularny jest wypiek. Długo zanosiłam się z jego przygotowaniem - teraz zupełnie nie wiem czemu tak zwlekałam. Ciasto jest rewelacyjne w swoim smaku i prostocie przygotowania. Polecam każdemu, kto jeszcze nie próbował.
Składniki:
- 400 g cukru pudru
- 100 g kremowego serka, typu Philadelphia
- 50 g masła
Ciasto:
- 2 jaja
- 200 g cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 2 średnie marchewki, drobno starte
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 g drobno pokrojonego ananasa
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Ubijaj jajka aż podwoi się ich objętość. Dodaj cukier i ubijaj do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodawaj szybko ubijając ciągłym, ale cienkim strumieniem olej.
- Do powstałej masy dodaj startą na cienki oczach marchew, ananasa, orzechy włoskie oraz iórki kokosowe - całość delikatnie wymieszaj.
- Dosyp przesianą mąkę, cynamon, sodę, sól oraz proszek do pieczenia. Ponownie delikatnie wymieszaj masę do uzyskania jednolitej masy. Przełóż do formy 21x21 cm lub do średniej wielkości tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto zapiekaj w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 1 godzinę.
- W tym czasie przygotuj polewę. Przy pomocy miksera utrzyj serek z masłem. Dodawaj po mały cukier puder w czasie ucierania. Wstaw do lodówki, aby polewa lekko stężała.
- Wystudzone ciasto możesz przekroić poziomo na dwie części i 1/3 polewy posmarować wierzch dolnej części. Ja polewę użyłam wyłącznie na wierzch ciasta. Ciasto wstaw do lodówki, ponieważ polewa nie jest zbyt gęsta.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany Kwestia smaku
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz