wtorek, 7 czerwca 2016

Kimchi z rzepy

Kkattugi

- kiszona rzepa na ostro


Kimchi to chyba najlepiej znane koreańskie danie. W 2013 roku tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę – kimjang – został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Chociaż rzepa stanowi najczęściej dodatek tradycyjnie przygotowanego kimchi, w których pierwsze skrzypce gra kapusta pekińska, to są jego rodzaje, w których to rzepa odgrywa główną rolę. Kkattugi to znane w Korei kimchi przygotowywane z młodej rzepy. Potrawa jest pikantna, a jednocześnie jest wyjątkowo zdrowa. Rzepa słynie ze swoich wartości odżywczych, czosnek i imbir także. Można uznać, że jest to doskonała dawka zdrowia trzymanego w słoiku. Kimchi można wykorzystać na wiele sposobów - zarówno jako dodatek do obiadu, jak również na jego bazie można przygotować zupę, jest doskonałe do dań z ryżu. Ceńmy zdrowie i jedzmy koreańskie kiszonki. 


Składniki:

  • 2 rzepy
  • 1/3 szklanki grubej soli morskiej
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 duży por
  • 1/2 szklanki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej

Przygotowanie:
  1. Dokładnie umytą rzepę pokrój w kostkę. Włóż do miski, zasyp solą i zalej całość wodą. Odstaw miskę z rzepą na około jedną godzinę. Po tym czasie wrzuć rzepę do sitka i opłucz pod zimną wodą.
  2. Do garnka wsyp mąkę ryżową i zalej ją 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotuj przez kolejne 5 minut nie przestając mieszać. 
  3. Pokrój pora na na kawałki o długości 5 cm. Posiekaj drobno czosnek i imbir. 
  4. Do garnka z mąką ryżową dodaj mieloną paprykę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj posiekany czosnek, imbir, cukier, sól oraz sos rybny. Wrzuć rzepę wraz z porem i dokładnie wymieszaj. 
  5. Przełóż rzepę z zalewą do dużego słoika i pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej. Po upływie dnia wsadź do lodówki na przynajmniej tydzień, aby ukończyć proces kiszenia.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Potrawy kuchni koreańskiej"

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kimchi, więc wypróbuję kiszenie rzodkwi po koreańsku.
    Czy dodanie mąki ryżowej może spowodować szybsze zepsucie się kiszonki, mimo przechowywania w lodówce po okresie fermentacji?

    OdpowiedzUsuń