poniedziałek, 6 czerwca 2016

Makaron z pulpecikami


Makaron z pulpecikami


- w sosie pomidorowym


Pamiętacie scenę z "Zakochanego kundla" Walta Disneya, kiedy to Lady i Tramp konsumowali makaron z pulpecikami we włoskiej knajpce? Jako szkrab byłam na tym filmie w kinie, ów scena tak mocno zakorzeniła się w mojej głowie, że myśląc o kuchni włoskiej pierwszy obraz  jak się pojawia w mojej głowie przedstawia makaron spaghetti z klopsikami. Same pulpeciki szybko się przygotowuje. Ich przygotowanie i usmażenie zajęło mniej, niż czas potrzebny na ugotowanie makaronu. Sos pomidorowy idealnie pasuje do całości i nadaje lekkości potrawie. Jeśli chodzi o mięso, polecam wołowinę lub wieprzowinę. Włosi w swojej kuchni nie przywykli stosować mięsa drobiowego. Danie urzekło mnie, nie tylko ze względów sentymentalnych, jest po prostu bardzo smaczne. Jest to potrawa idealna na romantyczną kolację, chociażby z pupilem. Zachęcam do przygotowania. 


"Oh this is the night, it's a beautiful night
And we call it bella notte
Look at the skies, they have stars in their eyes
On this lovely bella notte."

Składniki dla 4 osób:
  • 1 mały ziemniak, ugotowany i rozgnieciony
  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 jajko
  • 1 puszka drobno pokrojonych pomidorów z puszki lub 500 ml passaty pomidorowej
  • 300 g makaronu
  • oliwa
  • kilka gałązek tymianku
  • świeżo starty parmezan
  • sól, świeżo zmielony pieprz, cukier

Przygotowanie:
  1. Do mielonego mięsa dodaj rozgniecionego na puree ziemniaka, oraz zblendowaną cebule i liście natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, rozbij do miski z mięsem jajko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  2. W wilgotnych dłoniach utocz kulki z mięsa o wielkości orzecha włoskiego. Obtocz je w mące. Nastaw osoloną wodę na makaron i ugotuj go al dente.
  3. Rozgrzej na patelni 4 łyżki oliwy i smaż partiami uformowane pulpeciki do zrumienia. Przewracaj pulpeciki ostrożnie, dopiero po dobrym zarumienieniu jednej ze stron. Przesuń pulpeciki na jedną ze stron. W wolne miejsce wlej poszatkowane pomidory lub passatę. Dopraw solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru. Dodaj poszatkowana pietruszkę i oregano. Wymieszaj sos i rozprowadź go po całej patelni.
  4. Doprowadź sos do wrzenia. Po zagotowaniu przykryj pokrywką i gotuj przez kolejne 5-8 minut. Sos przez ten czas powinien zgęstnieć. 
  5. Rozłóż ugotowany makaron na talerzach, na niego wyłóż pulpeciki w sosie. Oprósz tartym parmezanem i przybierz gałązką tymianku.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz